SUPERMAMA PETRA KURTELA

 

Da je trudnoća blaženo stanje, bruji se na sve strane, ali kada trudnoću morate odležati ili kada je popraćena raznim komplikacijama, možemo sa sigurnošću reći da je sve osim blaženog stanja. Supermamu Petru Kurtelu sigurno znate, a mi smo s njom popričale o njezinom doživljaju trudnoće, poroda i majčinstva.

@petrakurtela

Jesi li uživala u trudnoći? Nisam. Trudnoća mi nažalost nije ostala u lijepom sjećanju. Bilo je to naporno razdoblje praćeno mučninama i zdravstvenim komplikacijama.

 Što ti je bilo najteže? Upravo mučnine i mirovanje. Nisam naučena ni na jedno, ni na drugo.

 Nakon svog iskustva trudnoće, što bi savjetovala drugim trudnicama? Da se ne krive ukoliko se ne osjećaju blaženo. Ne mislim da postoji nešto poput dobre ili loše trudnice. Bila sam nervoznija i anksioznija nego inače, ali nisam si to predbacivala niti se krivila misleći da činim nešto loše djetetu. Sve što je bilo, ja sam prigrlila. Suludo je truditi se biti zen kad očito nisi zen. Naravno da sam mogla meditirati, ali stvarno nisam imala volje. Moglo bi se reći da sam si ugađala i da se nisam silila ni na što. To bih svakome predložila.

 

Što si radila kada su ti krenuli trudovi?

– prespavala noć

– otišla na već ranije dogovoren pregled u bolnicu

– srela izbezumljenog prijatelja koji je upravo postao tata

– „ubila se u mesini“ u obližnjem restoranu

– odradila poštenu šetnju Maksimirom

– vratila se kući pogledati novu epizodu serije

– shvatila da su razmaci između trudova pet minuta

– nazvala svoju doulu Anitu

– otuširala se i pojurila s Anitom i Igorom u bolnicu

Kakvo je tvoje iskustvo poroda? Rekla bih dobro. I suludo. I nadrealno.

 Je li bilo lakše ili teže od onog što si očekivala? Bol je svakako bila jača od svega što se može zamisliti, ali istovremeno sasvim izdržljiva. Žene su čudo, tek sad to uviđam.I doule su isto čudo. Porod ne bi bilo tako lijep bez nje i Igora kraj mene, u to sam sigurna.

 Prve misli kada si vidjela svoju bebu? Dobro je i ogroman je. Kad sam malo došla sebi i kad su mi ga donijeli u sobu sjećam se da sam ga pogledala i pomislila; Ti nisi moj, ti si svoj.

 

Jesi li bila jedna od onih mama koja je sa bebom od prvog trenutka osjetila povezanost ili ti je trebalo vremena? Svakako mi je trebalo vremena.

 Najveći strah od kada si mama? Vjerojatno bolesti i nezgode.

 Što je najbolji dio majčinstva? Nisam sigurna što je to u samom majčinstvu, ali meni je najbolji dio svega sam Relja. Nisam mislila da ću biti jedna od onih mama koje hvale svoje dijete, ali Igor i ja se nikako ne možemo načuditi kako je to divno dijete.

Jedna stvar koju nisi imala kao dijete, a želiš je priuštiti svome djetetu?  Ufff, nisam sigurna. Rekla bih da sam imala sretno djetinjstvo.

Što ti nedostaje iz razdoblja kada nisi bila mama?Glumački posao i sloboda da idem gdje želim i kada želim.

Tvoja reakcija kada vidiš roditelje djeteta koje se baca nasred trgovine? Sa zanimanjem pratim njihovu reakciju.

 Tvoja reakcija kada ti se dijete krene bacati nasred trgovine? Još je premalen tako da se nisam pripremila za to.

Tvoj stav glede medija koji slave žene koje mjesec dana nakon poroda izgledaju besprijekorno i misliš li da je to zaista moguće, sada kada si i sama mama? Mediji ko mediji, ali da je moguće, svakako jest. 90% mojih prijateljica mršavije su no ikada i tijela im izgledaju sjajno. Ja s druge strane nisam bila te sreće. Još uvijek imam poprilično velik trbuh koji se ne žuri nestati.

 Tvoj savjet budućim mamama? Samo hrabro naprijed. Predivno je!