5 KNJIGA ZA LJETNE DANE

Za neke se ljeto bliži kraju, a nekima tek počinje.

Bilo da ste na plaži ili doma, ako ulovite koji slobodan trenutak za čitanje, evo mojih prijedloga.

1. Kazuo Ishiguro: The Remains of the Day (Ostaci dana)

Kazuo Ishiguro je japanski autor koji je odrastao u Velikoj Britaniji, a prošle godine je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Kad sam primila ovu knjigu u ruke i pročitala sažetak nisam mogla ni zamisliti da će mi se toliko svidjeti. Djelo je to u kojemu se isprepliće osobna priča o ljubavi i služenju, uz pozadinu Drugog svjetskog rata. Ispričana je u prvom licu iz perspektive engleskog batlera. Ishigurov stil je toliko suptilan, a toliko dubok. Mene je ostavio bez riječi (i sa suzama u očima). Za filmoljupce: postoji i filmska verzija s Anthony Hopkinsom i Emmom Thompson

2. Alice Munro : Too Much Happiness (Previše sreće)

Alice Munro, kanadska autorica, još je jedna nobelovka. Munro je poznata kao majstorica kratke priče, a ova knjiga donosi neke od njih. Čitajući Munro, osjećala sam se kao da ulazim u život slučajnih prolaznika. Naočigled jednostavni ljudi, a kad ih bolje upoznate shvatite da svatko ima svoju priču: ponekad bezazlenu, ponekad duboku, tužnu ili zastrašujuću.

3. Rumena Bužarovska: Moj muž.

Zbirku kratkih priča ove mlade makedonske spisateljice dobila sam od prijateljice, i bila je jedna od onih knjiga koje pročitate u dahu. Rumenine priče su spoj suptilne duhovitosti Milana Kundere i neočekivanih zastrašujućih obrata Alice Munro. Svaka priča direktno ili indirektno govori o braku, odnosima između muža i žene, ali i o svima onima koji su uključeni u brakove; bila to djeca, svekrve, punice, prijatelji ili samo društvo.

4. Elena Ferrante: Priča o novom prezimenu.

Za mene je prošlo ljeto bilo ljeto Elene Ferrante, sva četiri dijela sage o prijateljicama sam pročitala u rekordnom roku, i uživala u svakoj knjizi! Ove godine napokon je izašao prijevod drugog dijela na hrvatski i toplo preporučujem svima koji odavno nisu uzeli u ruke knjigu od koje se nisu mogli odvojiti. Kompliciran odnos Lenu i Lile pun je trenutaka sreće i tuge, zanosa i udara realnosti. Iz svijeta djetinjstva i adolescencije ulaze u svijet odrastanja koji ih neće štedjeti.

5. Louisa May Alcott: Male žene.

Klasik koji bi svaka žena (i mama) trebala pročitati. Priča o četiri sestre ponekad se čini previše idilična ili jednostavna, no meni se sviđa ta nenametljiva ženska snaga, koja se utjelovljuje u svakoj od sestara na poseban način. Priča o odrastanju, ljubavi i zrelosti je zaista klasik kojem se vrijedi vratiti. Stil pisanja i neki opisi mogu nam se činiti pomalo naivnima, no uzmimo u obzir da je knjiga pisana prije 150 godina, a njezina autorica u to doba bila je jedna od prvih Amerikanki koja se javno borila za ženska prava.

Koje ste dobre knjige pročitali ovo ljeto? Koja je posljednja knjiga koju niste mogli ispustiti dok niste došli do posljednje stranice? Čekam vaše komentare i prijedloge na Instagram profilu @baby and books.


MARTINA

Mama jednogodišnje Emme. Profesorica sam engleskog i španjolskog jezika i književnosti., živim u Madridu.  Uživam u trenucima provedenima s obitelji, uz dobru knjigu i kavu (može i hladnu!). Veliki sam ljubitelj hrane, putovanja i Netflixa. Voljela bih na Emmu prenijeti ljubav prema učenju i otkrivanju novih stvari. Na svom Instagram profilu dijelim ljubav prema dobrim knjigama i drugim sitnicama koje me vesele.

Blog: booksandemma.wordpress.com

Instagram: baby_and_books