PRIČA O BALETU

Ušetala sam u jednu divnu priču baleta. U toj priči imamo curice koje plešu balet, imamo i solisticu HNK-a u Zagrebu, Saule Ashimova, koja je ujedno i baletna pedagoginja i koja je omogućila da je balet dostupan svima i upravo time ovu našu priču učinila divnom, toplom, ženstvenom, strastvenom, mekanom i nimalo stereotipnom.

O čemu se radi? Saule Ashimova vodi Baletni Studio Saule u kojem su upisana djeca od 3 i pol do 14 godina, podijeljena u dvije skupine – male balerine i starije balerine. Sastaju se dva puta tjedno i pod profesionalnim okom talentirane Saule izvode svoju čaroliju.

To je onaj klasični dio jedne priče o baletu. Male curice u roza baletnim suknjicama i tajicama i malim balerinkicama, punđicama…slika je koju često sanjaju mame curica i tako obično i sebi i njima ispune snove i upišu svoju curicu u baletnu školu.

Saule je omogućila mamama ispunjenje te želje, ali ono što ovo priču razlikuje od drugih je upravo to da i mame, odnosno odrasle žene, mogu krenuti na satove baleta baš kao i male curice! Ova priča je dokaz da nikada, baš nikada, nije kasno za ispunjenje svojih snova i oživljavanje neke skrivene tebe koja čeka svojih pet minuta.

Dobna skupina ove grupe, koja se sastaje tri puta tjedno, je 16 do 66 godina…iz čega se vidi da Saule živi onu “samo nebo je granica”, a njene balerine su plod upravo tog stava! Uživala sam gledajući njih kako uživaju u svom satu, koji je kombinacija joge, pilatesa i baleta. Sama Saule zrači jednom energijom koju teško mogu prenijeti riječima, osmijeh joj govori sto jezika, a ona naš hrvatski savršeno nesavršeno! Inače je iz Kazakhstana i došla je u Hrvatsku prije 21 godinu. Ona uz baletnu profesionalnost ima stav učitelja koji vam zna savršeno prenijeti pokret, stav, sklad, gracioznost i eleganciju. Saule mi je rekla da je njena glavna ideja da je balet dostupan svima, masama, da balet nije rigidan i da nije bitno koliko imate godina, kako se osjećate ili izgledate, kilogrami i centimetri nisu važni, važna je samo vaša volja za baletom, za pokretom, za vježbom, za stavom i ljubav prema plesu kao takvom.

Prednosti baleta? Dobra kondicija, lijepo držanje, lijepo oblikuje noge, skladna motorika, čvrstoća mišića, uče se i tehnike disanja uz rad na fleksibilnosti, a šećer na kraju su koreografije koje pričaju svoju priču uz note klasične glazbe koja vodi u jedan drugi svijet. Upravo zato ove balerine i vole ove satove, jer nakon cijelog dana sat ih opusti i odlaze kući zadovoljne i ispunjene.

Rekla bih da je čak pomalo i bajkovito da mame imaju priliku odvest svoje dijete na balet, potom pohađati svoj sat baleta, pa doma međusobno spajati pokrete!

Jedna od Sauleovih balerina je najiskrenije prozborila “ovo mi je omogućilo da se ponovno osjećam kao žena!”…jer svima nam treba malo čarolije u ovoj realnoj svakodnevnici, zar ne?

Fotografije: Pepper Weddings


 

CVIJETA @cvijetas

Po struci sam pravnica, a na Instagram volim malo pobjeći od pravog, surovog, realnog svijeta i dijeliti i pratiti male priče sreće i zadovoljstva u kockicama koje se nižu. Volim red, estetiku, umjetnost i sve što je lijepo i paše jedno s drugim, kao prava vaga. Volim putovanja, kavu i mojih pet minuta s njom, svog mopsa i scenu kako on i naša beba dijele keks, volim pronaći dobar recept i kušati fina vina. A najviše volim biti mama. Otkad sam postala mama, organizacijskim sposobnostima dajem puno pažnje, jer želje su velike, a dan prekratak. Kroz svoj Instagram profil dijelim one trenutke od kojih se oči zasjaje i najradije bih zaplesala kao da nitko ne gleda! Tako ostanu zapisani zauvijek… jer vrijeme leti, a s djetetom pored tebe juri kao raketa. Iako mi se život okrenuo naopačke, osjećam da je sve na mjestu i pronalazim se u citatu “everything has changed and yet, I am more me than I’ve ever been.