5 alternativa KonMari metodi

Prošli sam vam put pisala o poznatoj KonMari metodi, tj. što sam sve naučila od njene autorice, Marie Kondo. Ako još kojim slučajem niste čuli za nju, Kondo je Japanka koja je osmislila metodu raščišćavanja koja se temelji na zadržavanju stvari koje u nama “bude radost”, a bacanju stvari koje prema tom kriteriju nisu zavrijedile mjesto u našem domu. Raščišćava se prema kategorijama, a karakteristično za ovu metodu je i vertikalno slaganje odjeće i ostalih predmeta kojim se postiže bolja preglednost.

Iako je meni osobno Kondo vrlo simpatična i njezina mi se metoda velikim dijelom sviđa, shvaćam da mnogima od vas nije “sjela”. Možda vam se ne sviđa njezin prijedlog da se prvo krene od raščišćavanja odjeće, možda vas ona kao osoba iritira pa ni ne želite iskušati njezinu metodu, a možda nešto treće.

Koji god razlog bio, u nastavku vam donosim nekoliko alternativa njezinoj metodi, a koje će vam pomoći u raščišćavanju doma. Naravno, kao i KonMari metoda, i svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke, no nadam se da ćete pronaći onu koja vam odgovara. 😊

 

  1. Jedna vreća/kutija kroz mjesec dana

Ova metoda podrazumijeva “punjenje” jedne vreće, vrećice ili kutije svaki dan kroz mjesec dana. Znači, uzmete jednu vrećicu, šetate po kući i punite je stvarima koje vam više ne trebaju. I tako mjesec dana.

  1. 15 minuta svaki dan

Ova je metoda slična prethodnoj, no malo se razlikuju. U prvoj vam je cilj napuniti vreću, a u ovoj imate vremenski rok. Znači, stavite tajmer na petnaest minuta, odaberete jednu prostoriju (ili cijelu kuću) i u tom roku pokušate skupiti što više stvari koje vam ne trebaju. Ne mora biti nužno 15 minuta, ali ovako kratak rok barem ne izgleda zastrašujuće.

  1. #MinsGame

Ovu je “igru” osmislio dvojac s bloga The Minimalists. Igrate ju „protiv“ jedne ili više osoba – prijateljice, partnera, mame itd., a radi se o tome da s raščišćavanjem krenete s prvim danom u mjesecu. Prvi dan bacite jednu stvar, drugi dvije, treći tri itd. Pobjednik je onaj tko ne propusti nijedan dan i stigne do kraja mjeseca. J Iako na prvu zvuči jednostavno, zadnji ćete dan možda imati malih problema, ipak se treba riješiti 31 stvari. Ovom ćete se metodom riješiti skoro 500 predmeta (496 da budem precizna), što će se na kraju mjeseca itekako vidjeti.

  1. Raščišćavanje “smeća”

Ok, ne baš smeća, ha ha ha, ali skoro. Ova metoda se odnosi na to da bacite ono što vam očigledno ne treba – penkala koja ne pišu, nakit koji se potrgao i ne može se popraviti, lijekove kojima je istekao rok trajanja itd. Popis koji bi vas mogao “inspirirati” potražite ovdje.

  1. Jedno unutra, jedno van

Hm, nije baš neki prijevod, ali ovom ćete metodom postići baš to – za svaku novu stvar koju dobijete ili kupite, jedna mora van. Ovom metodom nećete raščistiti postojeći višak stvari, ali ćete spriječiti njihovo daljnje gomilanje.

 

Ništa, kao što sam već napisala, ako niste ljubiteljica KonMari metode, možda možete pokušati s nekom od ovih metoda. Nisu toliko sveobuhvatne i sistematične kao KonMari, ali svakako vam mogu pomoći.

Jeste li već čule za neku od ovih metoda ili je isprobale?

 

Do idućeg puta,

vaša Petra P.


PETRA P.

Mama jedne tvrdoglave djevojčice, supruga i autorica bloga “Organizirajte se“. Zaljubljenica u organiziranje, planere, TO DO liste, lejbel mejkere, uredski pribor, čišćenje i raščišćavanje, minimalizam, jednostavne dekoracije i uređenje prostora s malim budžetom. Odgovorna, tiha, uvijek spremna pomoći, nespretna, pedantna… Svojom kombinacijom imena, prezimena i adrese često ljude baca u smijeh. Nakon studija i života u Zagrebu, vratila se sa suprugom u rodni kraj gdje polako, ali sigurno renoviraju kuću, prepiru se oko vraćanja stvari na svoje mjesto, ratuju s familijom oko čuvanja stvari za kasnije i uživaju u seoskoj idili. Kad odraste želi biti profesionalna organizatorica.
Facebook: Organizirajte se
Instagram: @organizirajtese