roštilj recepti jednog supertate

Volimo kada nas naše jače polovice oduševe svojim trudom u kuhinji. Nevjerojatno je kako je moj potez za njegov rođendan urodio ovakvom ljubavlju prema kuhanju. Muškarci i roštilj, kao muškarci, pivo i nogomet. To je poseban odnos. Al vratimo se par mjeseci unatrag.

Oduvijek sam se trudila za poklone odabrati nešto što će ga oboriti s nogu. Ne mora to biti skupo, samo sam oduvijek voljela oboriti ga s nogu. Ovaj put sam to i uspjela kada sam mu na vrata dovela omiljenog roštilj majstora koji je čitav dan roštiljao nezamislive delicije samo za nas. I nisam niti u snu očekivala da će moj muž nakon toga otkriti ljubav prema kuhanju. Ajde, bolje reći – prema roštiljanju. Možete li zamisliti moj izraz lica kada sam došla doma i zatekla svog muža kako u potpuno kaotičnoj kuhinji, na pari radi Holandez umak. Čekaj, čekaj… Moj muž, kojem je do nedavno domet bio jaja za doručak? Došao je ranije s posla i radi nekakve neobične i nimalo jednostavne delicije za nas? Apsolutno oduševljenje… jer ne moram kuhati, dočekao me iznimno ukusan obrok na stolu. Lijep je to osjećaj… Taj osjećaj zbrinutosti.

Ovaj vikend, priredio je posebne delicije za naše prijatelje i klince. Zna koliko pazim na odabir mesa, pogotovo kada se radi o mesu koje će naša djeca jesti. Kada mi spomene čevape za klince, nisam preoduševljena. Tako je bilo i ovaj put – kaže – radit ću nam svakakve delicije, a za klince sam uzeo čevape. A meni je mrak na oči pao. Međutim, pazio je moj dragi i kupio je provjerene čevape Purex. Znam da je ovo reklama, međutim zaista mi je važan izvor mesa i zaista mi je važno što moja djeca jedu. Ne robujem tome, ali pazim kad god mogu.

Dakle, menu:

pureći file mariniran u limunu i peršinu s tortillama – Purex

pureći čevapčići za djecu – Purex

pureći i juneći mini burgeri s tri vrste umaka

 

PUREĆI FILE MARINIRAN U LIMUNU I PERŠINU S TORTILLAMA

Pureći file narezati na trakice. U zasebnoj posudi umiješati prstohvat crnog papra, prstohvat krupne soli, žličica crvene paprike, kurkuma, maslinovo ulje, naribana limunova korica (od domaćeg limuna, nikako kupovnog), peršin narezan na komadiće i protisnuti režanj češnjaka. Sve izmiješati i u marinadu staviti pureći file narezan na trakice. Marinirano držati u frižideru barem pola sata.

Marinirani file staviti na roštilj, nakon što je puretina gotova, na roštilj staviti 1 limun prerezan na pola da omekša i s time preliti puretinu.

Jelo se servira na način da se u tortillu slaže bijeli umak od milerama, soli, češnjaka i crvene paprike, zelena salata narezana na trakice, svježa paprika narezana na kockice, cherry rajčice, kukuruz i luk.

 

PUREĆI I JUNEĆI BURGERI S TRI VRSTE UMAKA

Gotove pureće pljeskavice staviti na roštilj i ispeći. Paziti da ne presuše.
Juneće mljeveno meso dva puta izmijesiti i začiniti sa sitno rezanim lukom i oblikovati u pljeskavice. Nakon što je meso oblikovano, posoliti i popapriti. Ukoliko pečete na električnom roštilju, premazati meso dimljenim umakom (ne s uljem).

WASABI MAJONEZA UMAK
U zdjelicu umiješati 75% majoneze i 25% wasabi paste i dobro promiješati.

Kada je meso pečeno (opet paziti da ne prepečete kako ne bi burgeri bili presušeni), na pivsko pecivo prerezano na pola namazati wasabi majoneza umak, list zelene salate, rajčice narezane na ploške, narezane kisele krastavce, pljeskavice, cheddar sir, na roštilju prepečenu slaminu i sve zaliti barebecue umakom.

UMAK OD ŠLJIVA U CRNOM VINU

Na tavi prepeći deblje komadiće špeka kako bi pustili mast, nakon toga izvaditi komadiće špeka i na preostalu mast uliti 1dl crnog vina (po mogućnosti Portu), 1 dl temeljca (pilećeg)  i miješati na laganoj vatri kako bi alkohol ispario. U umak dodati veliku žlicu džema od šljiva i miješati dok ne postane kompaktna smjesa, zatim dodati polovicu maslaca kako bi povezalo sve sastojke. Posoliti i popapriti po želji.

UMAK OD SENFA I MEDA

U zdjelicu zamiješati 100g meda, 100g senfa, 50ml jabučnog octa, 1 žličica krupne soli i 40ml maslinovog ulja. Miješati dok se ne dobije umak.

Kada je meso pečeno, na donji dio pivskog peciva u tankom sloju namazati maslac, prepržiti na roštilju, namaziti umak od senfa i meda, staviti list zelene salate, cherry rajčice, karamelizirani luk, pljeskavicu, cheddar sir, preprženu slaninu i sve zaliti s umakom od šljiva u crnom vinu.

Prste smo polizali, djeca su doslovno potamanila čevapčiće, a posebno ih je slatko bilo gledati kako jedu prstićima, masnih obraščića i s osmijehom na licu.

Powered by: Purex