spavanac, prespavanac i plišanac

foto: Pepper Atelier

Prevedi me, zavedi me

Svi oni koji imaju dijete starije od četiri godine zasigurno su već pomislili ili se susreli sa zahtjevom za prespavanac. Prespavanac je, inače, običan sleepover koji imenom više podsjeća na pohanac i batke za ručak nego na skakutavu dječicu u pidžamama koja rade sve osim spavanja. Jedan je od onih tipično dobrih hrvatskih prevedenica, te je samo za nijansu bolji od zrakomlata, dvokriške i dodirnika (helikopter, sendvič i touch screen za običan narod). Iako mi sleepover prirodno dolazi kao izvorni oblik riječi, za potrebe teksta, u duhu hrvatskog jezika, ipak ćemo ga zvati prespavanac.

Šator ili podcast pitanje je sad?!

U vrijeme kada smo mi bili klinci prespavanac je bio onoliko ključan dio djetinjstva koliko i kakao u grizu. Djetinjstvo je značilo divljanje po parkićima, razbijena koljena, juhe od maslačka, kule od blata, skromniju djecu i druželjubivije roditelje. Vremena su bila opuštenija, a prespavanci normalniji. Umjesto macaroons-a, youtube-a i podcasta za spavanje, dobili bi što god je taj dan bilo za večeru, dekicu i lampu za igru šatora, te telefon da nazovemo roditelje ukoliko bi ipak htjeli ići doma. Naravno da to nikada nitko nije poželio i bilo nam je divno. No, realnost je takva da te iste uvjete djeci ponudimo ovih dana, umjesto roditelja zvali bi “Plavi telefon”. Zbog svih tih strahova i loših strana modernog doba, prespavanci su danas česti i vjerojatni kao krafne u lokalnoj teretani.

Moja kućica moja slobodica

Naime, kada je riječ o prespavancu, vjerujem da ćemo se svi složiti kako je za to potrebna određena dob, smjernice i odrednice. Pitanja kao što su sljedeća, rotiraju nam se u glavi kao državni službenici tijekom godine u Lijepoj našoj. Ode li dijete na prespavanac, mora li sljedeći biti kod nas? Koliko smo zapravo dobri s ljudima gdje bi dijete prespavalo? Je li spremno? Iako te odgovore već i sami znamo, uvijek je lakše kada ih izgovori ili zapiše netko drugi. Naime, za dijete mlađe od četiri godine sleepover ili prespavanac ima skroz drugačije značenje. Nekolicina njih još uvijek se i doma na spavanju snalazi kao prvašići u školi ili ja prvi tjedan na aerobiku. No, je li dijete prespavalo kod prijatelja? Je. Kod prijatelja, kod susjede, po kafanama, dućanima, pa i tuđim krevetima…međutim, neplanirano i usudila bih se reći, ne noću.Kako onda znati kada je vrijeme za prespavanac, bez da im je za utjehu potreban plišanac?!

Na to možemo gledati ovako: Sve ispod gore spomenute dobne granice, po mom osobnom mišljenju je premalo, pa dijete vrlo vjerojatno misli da ste ga ostavili. A, sve iznad toga je već u pubertetskim danima pa moli da ga ostavite.😂

Iza četvrte godine stvari se polako mijenjaju. Između te i devete godine života djeteta, mogućnost da izbjegnete prespavanac jednak je pronalasku djeteline s četiri lista na livadi u Maksimiru. Teško, ali moguće jer sretnika izgleda uvijek ima. Ja nisam taj. Ja sam onaj baksuzni tip koji i kad ne želi prespavanac, na dogovorenoj adresi pukne cijev, dogodi se poplava, pa se cijela četa preseli kod mene.

Za takve ili planirane prespavance, poučena iskustvom predlažem sljedeće:

Organizacija je ključna stvar. Stoga, zamislite li prespavanac kao veseli team building neke šesteročlane korporacije, stvari bi mogle proći glatko kao u reklami za peglu. Dobro organizirana i zabavna noć s jasno postavljenim granicama upravo je ono što želite.

Pripremite li zabavne igre, dekice, crtiće, grickalice i papire za njihova samoprozvana remek djela na vrijeme, izbjeći ćete skakanje po krevetima i trčanje po stanu.

Skuhajte si lonac kave, te neka vam kava bude jača od svih todlera i/ili pubertetlija u domu.

Ukoliko vam ponestane ideja, navijte sat malo (čitaj: dosta) unaprijed. Imaju li osjećaj da su nas preveslali, te da su dugo budni, kupili ste mir bar nekoliko sati.

Iako je mir poželjan skoro u svakoj situaciji, kontrolirajte ih često. Jer…istina je da je šutnja zlato, no ako imate pun dom djece, šutnja je zabrinjavajuća.

Bilo kako bilo, kada doma imaš malu vojsku čije uspavljivanje više nalikuje vojnim vježbama nego stavljanju djece u krevete, teško mi je zamisliti ponovljeni prespavanac, te još “vojnika” na istom. No, uz troje djece u tri različite faze rasta, razvoja i iskušavanja granica, prespavanci se (logično) ipak događaju. Sukladno tome, moram priznati da mi prijedlozi za iste dolaze često i neočekivano kao Jehovini svjedoci vikendom na vrata.

Naime, ne mogu lagati da im se veselim pošto je Franco beba od godinu dana koja kada spava, svi živimo kao glumci u nijemom filmu. A, s obzirom da je beba koja spava realno happy hour za sve roditelje, jasno je zašto se prespavanci kod nas u nekoj bližoj budućnosti, na štetu starije djece, neće ponavljati.

Kako bi riješili Francov loš san, u fazama buđenja pokušali smo sve od cice do vodice. No, nedavno nakon pročitanog zanimljivog i korisnog članka  o testiranju tkanina Lidlovih Lupilu odjevnih proizvoda za djecu poduzeli smo još neke mjere i napravili novi korak. Pošto je odjeća proizvod s kojim smo u dodiru najveći dio vremena odlučila sam kupovati samo najkvalitetnije i testirane tkanine. Ako je pidžama, kao ove naše sa slika ugodna, kvalitetna i udobna, te djetetu olakša san makar i pet posto, postoji mogućnost da se napokon koju noć naspavam i ja. U protivnom apeliram na to da se umjesto djece, mene pozove na prespavanac!

Zovem se Ana. Čudan sam spoj opuštenosti i control freaka, pa uglavnom više bitki vodim sama sa sobom nego s obvezama i obitelji. Skoro sve u životu dijelim na neodgodivo i na “neće svijet propasti”. Najbolje funkcioniram pod pritiskom, a da nemam djecu vjerojatno bih i dalje gledala 5. sezonu neke serije, te pizzu smatrala toplim obrokom. U Insta mama svijetu sam nešto duže od trajanja prosječne trudnoće slonova, a počela sam kao mama blogerica. Pišem pod nazivom latinoamericAna, iako od latino imam jedino muža- Papija. Imamo troje djece u tri različite faze rasta i razvoja, te psa Mey koji teži više od sve naše djeca zajedno. Na Instagramu me možete pronaći pod vrlo originalnim nazivom, mojim imenom i prezimenom- @anavladusic , a ako ste stekli dojam da sam zanimljiva i zabavna, krivi je, no pomoći će da pročitate još koji moj tekst ovdje…