kolač od griza koji nestaje u sekundi

Semolina je zapravo brašno od durum pšenice, a koristi se prvenstveno za izradu tjestenine. Grublje je teksture, što podsjeća na griz i palentu, pa se u našim krajevima taj naziv koristi umjesto griza.

Možda će na prvu izgledati da u receptu ima puno šećera, no to je već smanjena količina u odnosu prema originalnom receptu. Osim toga, u kolač ide cijeli kilogram svježeg sira, pa je potrebno dosta šećera da se suzbije slanost sira. Kolač ima okus kao da se jedu slane štrukle sa sirom. Jako je sočan i izdašan, a nestaje brzinom svjetlosti, jer nema kome se nije svidio.

Prava je šteta što vam ne mogu dočarati njegov okus preko fotografije. Izgleda kao običan biskvit, a zapravo je toliko sočan i ukusan da ga ne možete prestati jesti!

sastojci

250 g maslaca
400 g šećera
5 jaja
1 prašak za pecivo
150 g griza
Sok 1 limuna
1 kg svježeg sira

priprema

1.Maslac treba stajati na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Takav maslac izmiksati sa šećerom. Pećnicu upaliti na 180.
2.Dodati sve ostale sastojke osim sira i izmiksati.
3.Na kraju dodati sir i miksati dok se sve ne sjedini.
4.Pleh za pečenje (onaj najveći u obliku pravokutnika) obložiti papirom za pečenje, uliti smjesu i peći 45 minuta (provjeriti sa čačkalicom je li pečeno).
5.Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga čuvati u frižideru, tada je još sočniji.

TEA Supermama djevojčice, velikih plavih očiju. Ovisnik je o “to-do” listama, a u multitaskingu je dostigla level pro. Životni joj je moto: carpe momentum, a drugi je opisuju kao “50 nijanse roze”. Udana za najboljeg prijatelja, koji ju strpljivo vozi po cijeloj Lijepoj našoj.