sve što trebate znati o funkcionalnoj kuhinji

Od svih prostorija u stanu, najkompleksnije je organizirati kuhinju. S jedne strane, mora biti povezana s ulazom u stan, izbom, te blagovaonicom – kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru. S druge strane, bitno je pripaziti na funkcionalnost same kuhinje, jer nam upravo to olakšava njeno korištenje.

Ovisno o vašim željama, kuhinja zajedno s blagovaonicom i dnevnim boravkom može činiti jednu cjelinu, ili može biti u potpuno odvojenom prostoru. A o vama ovisi i veličina i raspored. Ne postoji ispravna ili pogrešna, suvremena ili zastarjela – sve su kuhinje dobre ako se pažljivo dizajniraju i ako u konačnici savršeno funkcioniraju.

Ukoliko uskoro planirate raditi preinake u kuhinji, prilikom odlučivanja što je najbolje za vas, razmislite o tome kako kuhinju koristite sada, što u njoj funkcionira, a što vam JAKO ide na živce. Nakon toga je jednostavno – zadržite karakteristike koje vam odgovaraju, a uklonite nedostatke koji vam smetaju.

I uvijek imajte na umu ključnu stvar: svoje navike nećete promijeniti samo zato što imate novu i ljepšu kuhinju.

Koristite li kuhinju često? Je li većinu vremena neuredna? Volite li biti sami kada kuhate? Mislite li da bi bilo sjajno biti u mogućnosti razgovarati sa gostima dok pripremate večeru? Želite li paziti na svoju djecu dok se igraju u dnevnoj sobi dok vi pripremate obrok u kuhinji? Sviđa li vam se ideja o mirisu svježe pečenih kolača u cijelom stanu? A što je s mirisom pečenja ili možda manje privlačnim mirisom kuhane raštike?

Prilikom dizajniranja vlastitog prostora, uvijek imajte na umu iskrenu sliku sebe.

Iskreno, kuhinju je teško dizajnirati i kada se radi o projektu potpuno nove kuće, a osobito je teško kada se radi o preuređenju. Postojeće podne obloge, i cijena mijenjanja istih, vas mogu spriječiti u planu proširenja postojeće, evidentno premalene kuhinje. Ili zid koji se iz statičkih razloga ne može rušiti, a nekada nam i položaj instalacija diktira raspored kuhinjskih elemenata.

Zato smo danas odlučile pričati o tome kako dizajnirati funkcionalnu kuhinju, kada niste u mogućnosti dizajnirati idealnu kuhinju.

A odgovor je jednostavan: TROKUT: skladištenje – priprema – kuhanje : hladnjak – sudoper – štednjak. Tim redom. I to uvijek funkcionira bez obzira na veličinu i oblik prostorije u kojoj se kuhinja nalazi.

Funkcionalna kuhinja se sastoji od hladnjaka + radne ploče + sudopera + radne ploče + štednjaka/ploče za kuhanje + radne ploče. Širina radne ploče ovisi o veličini kuhinje, kao i vašim potrebama, po mogućnosti (idealno) 1 dužni metar po članu obitelji. Idealno zvuči prilično nerealno, zar ne?

Postoje 4 osnovna tipa kuhinje. To su: linijska kuhinja, dvostruka linijska kuhinja, kuhinja u obliku slova U i kuhinja u obliku slova L.

Linijska i dvostruka linijska kuhinja

U linijskoj kuhinji, svi se elementi nalaze na jednom zidu. Ono što je bitno kod ovakve kuhinje jest osigurati minimalno 40cm radne plohe između kuhinjskih uređaja, minimalno 40 cm između bočnog zida i štednjaka, a naša preporuka je osigurati 60cm između sudopera i ploče za kuhanje. Ako je moguće, u ovakvom tipu kuhinje je izvrsna zamisao predvidjeti kuhinjski otok, jer zaista, radne površine rijetko može biti dovoljno, a nikad ne može biti previše.

Dvostruka linijska kuhinja ja kuhinja koja se nalazi na dva paralelna zida. Najmanji razmak između elemenata, te razmak između kuhinjskih elemenata i otoka, je idealno 120cm, ali ne manje od 105cm. Naravno da iznimno razmak može biti i manji, ali imajte na umu koliko prostora je potrebno za otvaranje nižih elemenata kako bi pospremili nešto, za stavljanje suđa u perilicu ili za otvaranja pećnice. Također, udaljenost ne smije biti veća od 120 cm (a maksimalno je to 150cm -što je dužina dva koraka) zato jer nije praktično. Naime, radnu plohu koja je daleko i izvan praktičnog dosega, jednostavno nećete koristiti.

FOTKA: AKTA studio – Apartment in Basanavičius st., Vilnius // photo: © Leonas Garbačauskas

Kuhinja u obliku slova U

Ovo je kuhinja čiji se elementi oslanjaju na 3 zida prostorije. Budući da njen oblik omogućuje najkraći put kretanja ovakvu kuhinju mnogi smatraju najfunkcionalnijom. Međutim u smislu praktičnosti najčešće pada na zadnje mjesto zbog kutnih elemenata koji jednostavno nisu dovoljno funkcionalni i spremanje posuđa unutar takvih elemenata je čest izvor frustracija. Premda, naravno, postoje mnogi trikovi kako pristupiti tom problemu.

FOTKA: EO arquitectura – Alan’s Apartment Renovation // photo: © Adrià Goula

Kod ove kuhinje optimalna širina srednjeg dijela je 180 cm – sveukupno tri slobodna kuhinjska elementa u veznom dijelu (jedan element je obično širok 60 cm).

 

Kuhinja u obliku slova L

Ova kuhinja se naslanja na 2 zida prostorije i najčešće se u sklopu nje dizajnira i šank ili čak otok prema ostatku prostorije, u slučajevima kada je kuhinja dio društvenih prostorija stana.

Interieur architectuur herbestemming oude school.

FOTKA: Standard Studio – Old school conversion ‘Ons dorp’ // photo: Courtesy of Standard Studio

Dužina svakog dijela kuhinje (ne računajući kutni element) ne bi trebala biti manja od 180 cm, odnosno 3 kuhinjska elementa.

 

Raspored kuhinjskih elemenata neobično je bitan, puno više nego što većina ljudi misli, ali nije jedino o čemu treba razmišljati prilikom dizajniranja kuhinje. Ako želite imati funkcionalnu kuhinju, morate unaprijed razmišljati o svemu što radite prilikom kuhanja i na koji način se krećete u kuhinji.

Kako lako doći do posuđa i pribora? Gdje spremate ulje i začine? Gdje je najbolje staviti stvari koje koristite samo nekoliko puta godišnje i gdje staviti one koje koriste nekoliko puta dnevno? To možda zvuči kao puno posla (i razmišljanja), ali zapravo je jednostavno, čak i zabavno.

 

TINA I PETRA

Dvije arhitektice koje u slobodno vrijeme vode upgradesign.blog, posvećen arhitekturi i dizajnu doma. Pišu i o procesu projektiranja i o pravilima funkcionalne organizacije i o materijalima i o namještaju. Svemu potrebnom prije i tijekom (pre)uređenja stana.

Iako (još) nisu supermame, definitivno jesu supertetke. A ako ignoriramo sva dopisivanja i razgovore vezane za blog, poruke u mobitelu pune su fotki i snimki njihovih pametnih dvogodišnjih mališana, koje svakodnevno razmjenjuju.