večernja rutina koju roditelji koriste kako bi njihovo dijete bolje prespavalo noć

večernja rutina kod djece

Nedavna istraživanja koja su uključila nešto više od 10.000 djece diljem svijeta pokazala su kako su djeca koja imaju regularnu večernju rutinu bolji spavači. Uspijevaju zaspati ranije i brže i iako se neki bude još po noći, ne bude se tako često kao djeca koja preskaču večernju rutinu. Osim što je večernja rutina vrijeme za sve one stvari koje većina djeca voli, važna je jer bebama i toddlerima daje osjećaj sigurnosti.

Kod večernje rutine bitno je držati se konzistentnosti. Naravno, dogode se i dani kada je to zbog raznih obaveza nemoguće, no ništa se neće dogoditi ako ju ponekad preskočimo. Važno je da joj se opet vratimo.

kada započeti s večernjom rutinom?

S večernjom rutinom započnite rano. Nakon 3. mjeseca života navike koje uključuju i spavanje postaju predvidljivije, što znači da ćete se sve lakše držati večernje rutine. U početku, topla kupka i masaža bit će sasvim dovoljni. Kako dijete raste s večernjom rutinom možete početi sve ranije te produžiti vrijeme trajanja. Preporuča se najmanje oko 20 do 30 minuta prije spavanja posvetiti se večernjoj rutini.

večernja rutina bebe

večernja rutina ili strogi raspored?

Strogi raspored u večernjim satima i prije spavanja može stvoriti neugodnu i stresnu atmosferu, kako za dijete tako i za roditelje. Iako je konzistentnost važna, djeca, osobito ona manja, trebaju fleksibilnost. Siliti dijete na nešto što mu u tom trenutku ne paše biti će samo kontraproduktivno, osobito kad je spavanje u pitanju. Opuštajuća večernja rutina koja prati navike djeteta puno je bolji izbor!

10 savjeta za večernju rutinu

Upitale smo mame spavača što sve sadrži njihova večernja rutina i kako se pripremaju za spavanje te s vama dijelimo njihove najbolje savjete.

1. Neka večernja rutina bude vrijeme za obitelj. Iako to uvijek nije moguće, barem dva do tri puta tjedno pronađite vrijeme za zajedničko druženje.

2. Pola sata prije večernje rutine isključite tv i svu ostalu tehnologiju koja ometa, uključujući i mobitele. Budite prisutni.

3. Posvetite više vremena onim stvarima u kojima vaše dijete uživa. To može biti kupanje u pjenušavoj kupki, masaža ili zajednička igra.

4. Većina toddlera voli biti uključena u sve aktivnosti. Dopustite im da sami odaberu pidžamu ili knjigu za čitanje.

večernja rutina

čišćenje nosića bit će lakše ako ga uvrstite u dio večernje rutine

5. Uključite u večernju rutinu neke stvari koje će pomoći vašoj bebi da bolje prespava noć, osobito u ovom zimskom periodu. Jedno od tih je i čišćenje zaštopanih nosića. Iako nije jedna od omiljenih dječjih aktivnosti, nakon nekog vremena će se naviknuti jer će jednostavno postati dio rutine i izglednije je da neće raditi probleme oko toga niti se opirati.

večernja rutina

NIVEA BABY fiziološke ampule bez konzervansa, boja i parfema dio su i večernje rutine maloga Leona. Nježno ispiru njegov osjetljivi nosić, olakšavaju njegovo disanje te su neizostavan dio u ovome zimskome periodu. Mami Slađani i Leonu večernja rutina omiljeni je dio dana u kojem uživa cijela obitelj.

večernja rutina

pripazite na suh i pregrijan zrak u spavaćoj sobi

6. Osobitu pozornost obratite na oblačenje djece u ovom zimskom periodu u kojem dosta roditelja ima tendenciju pretoplo oblačiti djecu za spavanje jer se boje da će im biti hladno. Bebe i djecu možete oblačiti isto kao i sebe, dobro ih pokrijte, a ukoliko se otkrivaju tu su vreće za spavanje. Poželjna temperatura u sobi noću je između 15 i 18 stupnjeva, pripazite na suh i pregrijan zrak koji isušuje dječju kožu i oštećuju sluznicu.

7. U večernju rutinu uključite i djetetovu omiljenu igračku, osobitu onu koju voli ponijeti u krevet.

veliko ne crtićima prije spavanja i tijekom večernje rutine

8. Pazite na to da se djeca previše ne zaigraju tijekom večernje rutine. Neka igre budu slabijeg intenziteta. U pozadini možete pustiti laganu muziku i prigušiti svijetlo.

9. Crtić prije spavanja nije najbolja opcija. Radije pročitajte, poslušajte ili ispričajte priču.

10. Ponekad večernja rutina neće ići onako kako ste zamislili, ponekad će biti i suza i opiranja. Niste nigdje pogriješili, svi imamo svoje dobre i loše dane, tako i djeca!