trudnoća i porod

trudnoća i porod – druga strana ove čudesne transformacije

trudnoća i porod

Trudnoća je za ženu duboko i intenzivno iskustvo. Bez obzira ako je i teško ono ostaje nezamjenjivo i ne može se uspoređivati ni sa čim tijekom života.

Danas su mnoge mlade žene ograničene samo reproduktivnom plodnošću i u trudnoću se uvukao mehanički strah koji ženu vodi kao hladni stroj kroz njegov životni vijek, dok stroj obavlja zadaću koja mu je zadana, a to je donošenje potomstva, nasljeđa i održavanja tradicije, a zapravo ona je mnogo više od toga.

Osim fizičkog iskustva, straha od poroda, opreme i pripreme, trudova, mjerenja tjelesnih funkcija djeteta i majke, hladnih i praznih bolničkih pregleda i zaključaka, ona mijenja mnogo toga u ženi.

trudnoća svedena na matematiku

Čvrsti čvorovi povezanosti, baš poput pupčane vrpce, nasljeđa naših majki, želje i odluke o ovom iskustvu danas su svedeni na matematiku, a smisao trudnoće postao je “odraditi” iz sebe fizičkog potomka u određenom broju ovisno o stavu, materijalnim mogućnostima i dogovoru kako bi i koliko djece “trebalo” ili “bilo optimalno” “imati” u životu i u kojem vremenu.

Sve to utječe na stav majke i tijek trudnoće pa i samog poroda.

Duboka, intuitivna osjećanja, iskustva i doživljaji ostavljeni su po strani i uopće stvaranje novog života interpretira se više kao medicinski pojam – trudnoća, postpartum i nekoliko teorija stručnjaka o tome kako može ili bi trebalo izgledati to moguće magično razdoblje u životu žene.

druga strana trudnoće postoji

Negdje duboko, duboko unutar nas naše nam povremeno ili uvučeno nezadovoljstvo i loša iskustva govore da nešto nije sasvim u redu s tim i da postoji druga strana, a neke od tehnika (poput yoge, meditacije, hipnotičke trudnoće i poroda te pojava mnogobrojnih divnih žena koje mijenjaju perspektive oko trudnoće) pomažu nam da otvorimo svoje srce prema tom iskonskom iskustvu i dijalogu sa svojim nerođenim djetetom kako bi ono postalo sve ono što nije samo trauma, bol, strah i puko preživljavanje tih intenzivnih emocija i fizičkih promjena koje dolaze.

novi život se rađa

Novi se život nerijetko dočekuje u prilično hladnim, bolničkim, željeznim krevetima, dijete koje dolazi svijetu i svijet koji predstavljamo djetetu slika je koju nitko od nas ne želi predugo pamtiti. Ni mi same nismo u mogućnosti biti zadovoljne tim uvjetima.
Dobar je osjećaj znati da su na raspolaganju svi medicinski stručnjaci, aparati i vještine koje mogu pomoći kod neželjenih i neprirodnih situacija koje se mogu dogoditi i imati povjerenje u ljude koji će toplinom i odgovornošću učiniti sve moguće da pomognu, važno je za svaku majku bez obzira gdje i kako rađa. No, liječnik, tim, strojevi, ljudi i uvjeti nisu ti koji rađaju.

važnost sebe u vlastitom porodu

I dalje smo mi te koje rađamo. Ne samo dijete, ne samo tijelo već i toliko novih, nepoznatih nam osjećaja i momenata koji će još dugo ostati duboko usječeni u naše dane i snove.
Iznimno je važno kako ćemo doživjeti i kako proživjeti važnost SEBE u vlastitom porodu koja nam je pridodana, makar netko samo sjedio kraj nas u tišini i pružao nam svoje iskustvo mirnoće i pažnje. Makar se ugasilo prejako, tepko svjetlo koje nam izaziva nesigurnost i naše tijelo navodi u mnogo teže stanje.
Naše kasnije zdravlje, stav i snaga ovise o tome kako ćemo biti tretirane u porodu, a koliko energije ćemo samo kasnije gubiti oporavljajući se od nekog dehumaniziranog mehaničkog tijeka poroda bez ljubavi i obzira, a  čega se sigurno sjeća svaka rodilja koja je već bar jednom rađala, ovisi o pristupu kojim smo vođene.

porod je spiritualan čin

Ono što će nas činiti živima, majkama i snažnima, kasnije, porod je koji je intimno najsigurniji za naše osobno shvaćanje sigurnosti, opuštenosti i topline. A taj porod je sigurno na mjestu koje zovemo svojim domom, kućom, utočištem ili bilo koje mjesto na koje ulazimo i gdje se osjećamo lišene pitanja, straha i sumnji što je sljedeće što nas čeka.

Sam porod, osim dužine trudova, procesa otvaranja i samog rađanja dubok je i spiritualan čin koji može donijeti mnogo više od fizičkog iskustva i prepuštanja onim poslijeporođajnim teškim mehanizmima koji su nerijetko, dapače, danas vrlo česti i gotovo obavezni u svake rodilje.

čudesna transformacija koju donosi porod

Ako bismo naučile kako svoj unutarnji glas, našu osobnost, karakteristike koje nosimo, uvjerenja koja imamo, strahove i stavove i doživljaje o tome što mislimo da porod jest, usmjeriti u unutrašnjost dogodilo bi se se to da nas porod transformira na čudesan i vrlo dubok način, oslobađajući i olakšavajući, te svu našu želju za kontrolom i sigurnošću učini učiteljem kojem ćemo se prepustiti i fizički i emotivno.

trudnoća nas priprema na ono što dolazi

Tijekom trudnoće, u periodu koji ćemo osjećati da nas tako zove i priziva, kada se osjećamo dovoljno snažno, dovoljno stabilno i dobro i dobijemo uopće želju da bi započeli s nekim ” treningom ” svojih misli i želja koje se javljaju, možemo vrlo lako i sigurno uvježbati kako ćemo reagirati i kojim ćemo načinom opisivati ono što se događa unutar nas. Na opis boli tako radije možemo vježbati gledati kao na snažne senzacije koje nam govore da dolazi neko vrijeme ili događaj koji traži prepuštanje i povjerenje.

Iz svog iskustva mogu ispričati sljedeću priču.

trudnoća i nesanica

Česti je slučaj da trudnice pred sam kraj doživljavaju nesanicu. Ona je samo jedan od primjera teškoća na koje gledamo s težinom i neodobravanjem. Razdoblje nespavanja zapravo je umjetnost početka prilagodbe na dane koji dolaze i ne treba im se opirati. U zadnjem tromjesečju, najintenzivnijem i najdubljem razdoblju pred sam porod, došlo je to nevoljeno vrijeme noćnih budnosti.

Svake noći između 3-6 moje tijelo dobije snažan udarac adrenalina, budnosti i raznih tegoba kojima se želim oduprijeti. Osjećam nelagode i bolove, dolaze mi osjećaji i misli koji me podsjećaju na moje prethodne porode i tek nedavno sam shvatila da to zaista i je vrijeme u kojem su oba moja prethodna poroda započela.

sveto vrijeme buđenja

Kako radim duhovnu praksu iz iskustva znam da je vrijeme između 3-6 doba Nektara, buđenja Sunca i tradicionalno se naziva Amrit vela. To je mirno i plodno vrijeme koje naše tijelo prirodno bira za buđenje kada smo pročišćeni ili u blaženom stanju i kaže se da onaj koji se budi u to vrijeme može izbjeći teške i besmislene snove i podsvjesne misli koje nas čine umornima i nostalgičnima. To vrijeme je vrijeme kada nas naše dijete budi da komuniciramo s njim jer je ono lišeno sve buke svijeta. To saznanje donosi mnoga olakšanja, stvara povjerenje i daje mi snagu svake noći. Sveto vrijeme buđenja Dana puno životne energije.

Na početku takvog puta shvaćanja, istraživanja i uvježbavanja mekih stavova i vjere u drugačije stvaranje i osobni porod prirodno je da ćemo naići na mnoga pitanja. Racionalni um traži specifične odgovore i tumačenja o prirodi stvari i pojava. Mislimo da će odgovori donijeti mir, ali um uvijek postavlja nova pitanja te se unutarnji sukob nastavlja. Ono što u stvari tražimo jest promjena stava prema svojim pitanjima. Tražimo ishod i unutarnji mir koji je dostupan u našem srcu.

Svaki porod je porod. I kućni i bolnički i carski rez. Svaki porod ostaje sve ono što on jest za svaku ženu i u svakom obliku koji ona odabere. Jedino što je bitno je donijeti odluku osluškujući se, tražiti za sebe to želimo što nije posve jednostavno postići i vidjeti. Zasjenjeno je strahom i vjerovanjima. Zbog toga treba dati vremena tom sjemenu u nama, učiti i pitati i doći će ako vjerujemo malo više svaki dan.

porod i prepuštanje

Prepuštajući se bez sigurnog plana djelovanja i programa u svoju trudnoću shvatiti ćemo koliko program i plan mogu biti iscrpljujući za nas tijekom tog razdoblja. Znati kad je vrijeme pustiti sve planove i programe ključ je otpuštanja, ne samo tijela i tkiva već i našeg djeteta u svijet.

Jedan od najjednostavnijih načina kako to možemo uvježbati je hodajući i prepuštajući se ritmu jednostavnih koraka. Hodati, hodati, hodati i koračati tim putem do svojeg poroda. Prepustiti ritmu koraka da nas odvede kamo treba. Bez posebnih restrikcija, bez planova oko prehrane, vježbanja, razmišljanja o razdoblju koje dolazi nakon.

Za porod i najbolje iz njega je važno puštati, dopustiti i rješavati se viška, a ne samo usvajati i tovariti se novim težinama.

mir kao potpuno tjelesno iskustvo

Kako bi uživali i doživjeli porod u miru, moramo doživjeti mir kao potpuno tjelesno iskustvo. Unutarnji mir se ne događa samo u našem umu. U biti, ne možemo pronaći unutarnji mir ukoliko naše tijelo i emocije nisu u miru. Naše je tijelo u trudnoći pogodno za učenje, usvajanje i transformacije kao nikad prije i poslije. Iskustva koja ćemo ponijeti sa sobom ovise o našoj spremnosti da otrgnemo neke stare navike koje nas koče i otvorimo se novom doživljaju života.

Niste same.
Neka vam sve novo služi na dobro.

Fotografije: Doma Studio

KORANA Mama dvije djevojčice Lane i Ruže, kći, supruga, yoga teacherica i improvizator. Obožavateljica univerzuma i istraživačica. Kontradiktorna i rob navike, uvijek u procesu promjene. Ponekad stroga dosljedna mama, više puta mama u kaosu bez plana.