mameći izazovi – kako otupiti na kritike

A. in wonderland photography

Jednom kada žena postane majka, skoro pa sva uvjerenja koja je do tada imala, neslavno padaju u vodu. Posao mame prvi je na listi prioriteta, karijera pada u drugi plan. Stan prestaje biti uredan i čist, prljava se odjeća sama magično razmnožava, slobodno vrijeme je luksuz. Spavanje je luksuz. Tuširanje i kakanje su luksuz.

Naravno, uvijek postoje i majke žene kraljice koje sve stižu i izgledaju kao avion, ali hajdemo se ne zavaravati, u manjini su i većinom imaju neku pomoć sa strane. Što je ok, ako ne osuđuju nas kojima ne rastu tulipani kraj sudopera i koje nemamo punu kuću pampasa.

Znam da me ispod ovog teksta vjerojatno čekaju negativni komentari kao ”To ti je sve stvar organizacije” i ”Tko ti je kriv što si nesposobna”, ali nastavljam u svom tonu i potpuno sigurno vam tvrdim da smo sve u istim govnima i svima nam je teško. Više sam puta u svojim tekstovima spominjala svoju goru polovicu. Ja imam njegovu podršku u svemu, i on jako puno toga odlično odrađuje. Tim smo. Ali, bez obzira na podršku partnera, partner je slobodniji od vas. Zar ne? Ako on ima obaveza iza posla, on će te obaveze uredno odraditi. Ja neću. Ja sam iza posla majka, i ako mi zvoni telefon, vrištim sugovorniku u slušalicu kako bi nadglasala svoje dijete.

Da bi stvar bila lakša, moja je Leona ušla u fazu u kojoj stalno traži mene i izgovara riječ MAMA u prosjeku 1867 puta na dan. Brojala sam. Isto tako, trenutno mijenjam posao (o tome u nekom od idućih tekstova) i nalazim se u jednom dosta stresnom periodu. Želja mi je da se pokažem i dokažem, uzbuđena sam i sretna jer mi je pružena jedna nova poslovna prilika u jednom sasvim drugom sektoru. Srećom ona je sve veća, i onaj drastičan period boleščina iz jaslica je, nadam se, iza nas.

Mislim da nema smisla uspoređivati zaposlene i nezaposlene mame, definitivno je teže kad osim obiteljskih obaveza imate na umu i one poslovne. Tu nema rasprave. Ne kažem da je majkama koje ne rade u životu sve samo rock’n’roll ali sama činjenica da ne moraju ustajati u zoru, buditi dijete, voziti ga u vrtić, raditi 8 sati, vratiti se kući, kuhati, čistiti, prati i onda se onesvijestiti od umora, govori sama za sebe. Zaposlena majka je i dalje i majka i kućanica, samo uz sve to ona još i radi, ima obaveza prema poslodavcu i najgore je kad tu ulete iznenadna bolovanja. Onda kasne projekti na poslu i onda se od doma pokušava odraditi dio obaveza, bezuspješno, jer dijete naravno traži svu moguću pažnju i ne dozvoljava vam da upalite kompjuter. Pričam iz iskustva. Radila sam od doma. NEPONOVILOSE!

Znam da će se na ove moje teze sada nakačiti jedna Zdravka koja će reći ”Kako možeš tako? Ja ne radim ali sve je na meni i umorna sam isto koliko i ti.” Zdravka, ponavljam, nitko ne kaže da je lako, ali ako pogledamo realno, više obaveza jednako je i manje vremena i jednako je više umora. Neusporedivo je. Zato mi je i jasno da veliki broj mama odustaje od svojih karijera. Na što će se nadovezati Slavka i reći ”Ja nisam odustala, i evo uspješna sam direktorica xy poduzeća.” Bravo za tebe, drago mi je to čuti, ali nismo svi isti. Nemamo svi iste uvjete i nemamo svi iste ambicije, ni želje a ni podršku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Elena Vian Projić (@sefica_evp)

Malo sam zalutala, kao i inače. Čini li se i vama da mi žene dosta brzo i lako padamo pod tuđi utjecaj? Tako su mene do nedavno, na Instagramu, strašno živcirale objave određenih influ mama blogerica kojima je apsolutno sve u stanu na svome mjestu. Dapače, ne samo da je uredno i čisto, sterilno je. Djeca se kao igraju, a nigdje ni i od igračaka. Meni kod kuće pošarani laminati pastelama i zidovi temperama. Mislila sam da nešto sa mnom nije ok. Onda sam shvatila da ne mogu sve. Uzela sam komad papira i napisala prioritete.

  1. Leona
  2. Vrijeme s Leonom, Antom i Lokijem
  3. Posao
  4. Igra, crtanje, čitanje slikovnica i sl.
  5. Posao 2 (imam neke svoje projektiće)
  6. Obroci (dosta mi je važno da se dobro i ispravno hranimo)
  7. Blog
  8. Stan i sve vezano za stan
  9. Sanitarije
  10. Tulipani i pampasi

Olakšala sam sebi i svom OCD-u. Lijep je dan, mogla bih pobrisati prašinu ili prošetati s Leonom. Biram ovo pod brojem 2. Prašina će se ionako opet skupiti, a sutra zovu kišu.

Zato, kao sažetak ovog pomalo neurednog teksta, rekla bih ovako: ne opterećujte se drugima. Jednom kada postanete mame, htjele ne htjele, život se preokrene naglavačke. Uz najboljeg partnera u svemiru, i dalje je mama jedna jedina. Nemojte da vas dira što neka vaša prijateljica super izgleda, ili što je njen stan kao apoteka, a vaš kao Hirošima i Nagasaki nakon pada atomske bombe. Ako i dalje želite karijeru, super, potražite pomoć i podršku bližnjih jer je jako zahtjevno raditi i biti mama. Ako ste odustali od karijere, i vaši su snovi takvi da želite biti uz svoje dijete i ne želite nazad na posao, isto dobro. Ljudi smo, mijenjamo se, mijenjaju se i naše želje, ali ne gledajte na mame koje rade kao na drugorazredne majke. One sve svoje slobodno vrijeme posvećuju svojoj djeci. Vjerujte mi. One daju sve od sebe da budu na svim poljima maksimalno uspješne.

Suma sumarum, prije nego sada ispod teksta napišete nešto ružno, promislite dva puta ako će to što ćete napisati nekoga povrijediti. Mene neće, ja nisam taj đir. Prošle su me te faze kada sam se pitala radim li sve dovoljno dobro. Ja znam da radim sve najbolje što mogu. Bit će uspona i padova, ali trudim se i trudit ću se i dalje.

Budite mi pozdravljeni,
Pusaciaobok!

 

brak nije nimalo instagramičan – SUPERMAME

ELENA Mama male Lavice, supruga jednog IT-evca i profesorica u čizmama marketingaša. U slobodno vrijeme (iliti kad beba spava) pišem upravo o nama na blogu Šefica https://sefica.home.blog/