Klubko organizira konferenciju “Razvoj, zdravlje i odrastanje u vrijeme krize”

klubko

Centar za roditelje Klubko odlučio je na poseban način obilježiti godišnjicu lockdown-a:

 Kroz 6 dana na 18 događanja, 16 predavača progovaraju o dječjem razvoju, tjelesnom i mentalnom zdravlju, odrastanju i roditeljstvu u sad već ne tako novom normalnom.

Polazeći od definicije zdravlja koju je 1926. dao Andrija Štampar, a 1948. usvojila Svjetska zdravstvena organizacija, prema kojoj je „zdravlje stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti“, ali i od revizija iste jer potpuno i apsolutno nije dostižan standard, u godini u kojoj se i odrasli i djeca suočavaju s povećanom količinom faktora rizika za zdravlje i smanjenom količinom poticajnih okruženja za razvoj, tema konferencije voditeljicama Klubka nametnula se sama od sebe:

Želja nam je osvijestiti, podsjetiti, osnažiti i podržati roditelje i stručnjake na njihovom putu odgovornosti za odnos s djecom, sve aspekte njihovog zdravlja i razvoja, ali i za vlastito zdravlje i dobrobit”.

Konferencija okuplja stručnjake raznih profila – psihologe, sociologe, fizioterapeute, nutricionisticu, kineziologinju, pedagoginju, doulu, Relax kids trenericu i učiteljicu.

Svatko će iz svog kuta podsjetiti na svih 5 dimenzija zdravlja djece i odraslih: tjelesnu, emocionalnu, društvenu, duhovnu i intelektualnu, kao i na različite dimenzije dječjeg razvoja te govoriti o njima u kontekstu društvene krize u kojoj živimo. Svjesni činjenice da su žene najbrojnija publika većine edukacija, predavanja i radionica za roditelje, još jednom će podsjetiti na važnost uloge očeva, ali i dati glas muškoj perspektivi roditeljstva.

Ivana Habuš Kraljević, voditeljica Klubka ističe:  “U vremenu u kojem smo svjedoci mnogih promjena koje utječu na djecu i na odrasle, cilj nam je govoriti o važnim stvarima koje se često izgube iz vida: odrastanje nisu samo školske ocjene, priprema za roditeljstvo nije samo priprema za porod, odrasli nisu samo učitelji već i učenici, djeca imaju potrebu za prilikama cjelovitog razvoja, adolescenti ne bi smjeli biti na margini već u središtu društvenih zbivanja, djeca zaslužuju našu odgovornost, a mi zaslužujemo podršku.”

klubko

Mnogo je važnih područja o kojima treba puno, još više govoriti. S obzirom da sve o čemu možemo i želimo govoriti nije stalo u 6 dana, konferenciju ćemo obogatiti dodatnim sadržajem: video materijalima koji će biti prikazani prije samih predavanja te prije i poslije konferencije na društvenim mrežama Centra za roditelje Klubko. Na taj način će osim najavljenih predavača svoj doprinos konferenciji dati Odgojitelji u akciji, patronažna sestra Tanja Cesar Drčić i desetak umjetnika iz različitih područja koji će roditelje i stručnjake koji rade s djecom podsjetiti na važnost izražavanja, doživljaja i stvaranja za osobnu dobrobit i razvoj djece i odraslih, ali i kao sredstvo samopomoći, terapije i rada s djecom.

Prijaviti se može putem web obrasca, a na Klubkovom webu saznati cijeli raspored konferencije i više detalja.

 

Učimo i rastimo kao roditelji i kao stručnjaci zajedno s djecom!