mekana i sočna torta od naranče s grizom

Torta od naranče s grizom by Tonkina Kužina. 

Prošli put food blogerica Tonka Radić Čobanov s nama je podijelila recept za prefinu tortu od s kremom od naranče i bijele čokolade, a danas nam iz njezine “kužine” dolazi još jedna poslastica. Ukusna, mekana i sočna torta od naranče s grizom. Ako vam naranče nisu pri ruci, možete ih zamijeniti klementinama.

Sastojci

160 g griza
130 g glatkog brašna
pola vrećice praška za pecivo
prstohvat soli
100 ml soka od naranče
korica od 2 naranče, sitno naribane
pola žličice ekstrakta vanilije
220 g omekšalog maslaca
170 g kristal šećera
3 jaja

Sirup za preljev

100 ml soka od naranče
100 g bijelog šećera

grčki jogurt i šaka lješnjaka za posuti

torta od naranče

Postupak

Zagrijte pećnicu na 180 °. Obložite kalup papirom za pečenje – koristila sam kalup od 20cm.

Iscijedite sok od naranče.

Miksajte maslac i šećer dok ne postanu pahuljasti. Ako vam se zalijepi za rubove spustite dolje sa špatulom.

Dodajte jedno po jedno jaje i dobro umutite nakon svakog da se smjesa sjedini.

Izvažite griz i brašno te ih pomiješajte u odvojenu zdjelu. Dodajte im koricu naranče, prašak ta pecivo i sol.

Smanjite brzinu miksera i naizmjenice dodajte sok od naranče te brašno i griz iz zdjele. Ponavljajte dok sve ne dodate i dok se ne poveže.

Stavite u kalup i pecite 40-ak minuta. Provjerite s čačkalicom je li kolač gotov.

Sirup od naranče

Ulijte sok od naranče i šećer u malu posudu te na laganoj vatri i lagano miješajte dok se šećer ne otopi. Kuhajte dok ne dobijete konzistenciju sirupa. Kad se kolač i sirup ohladi vilicom nabodite biskvit te prelijte sirup preko torte. Na vrh stavite jogurt te ukrasite lješnjacima.

 

torta s kremom od bijele čokolade i naranče – SUPERMAME