nevidljivi teret majčinstva i kako si olakšati prve dane uz bebu

nevidljivi teret majčinstva
pexels.com

Istraživanja su pokazala kako u današnjem modernom svijetu i dalje žene prednjače u obavljanju nevidljivog posla, ili u izvornom jeziku “invisible labor“. Nevidljivi posao su sve one aktivnosti koje su dio svakodnevice, a koje kod drugih prolaze neprimijećeno i nažalost se vrlo često podrazumijeva da ih obavljaju žene. Dok je u neku ruku nevidljivi posao nemoguće izbjeći, u većini slučajeva mi žene sklone smo tome da na sebe preuzimamo previše obaveza. Previše “nevidljivog posla” u konačnici negativno utječe na majke i dovodi ih do burnout-a, osobito u prvoj godini majčinstva.

Sigurno se većina vas na porodiljnom susrela s pitanjem “što radiš po cijele dane doma?” ili pak komentarom “blago tebi, ti uživaš!”. Ipak, realnost je malo drugačija. Čini li vam se ponekad da mislite na sve, a da je vaš popis obaveza bez kraja? Često ni same nismo svjesne onoga što napravimo u jednom danu, a na kraju dana osjećamo se kao da nismo napravile ništa. I tako svaki dan ispočetka.

donosimo par savjeta kako izbjeći taj osjećaj

– napiši na papir sve ono što svakodnevno obavljaš (od pranja suđa do kupanja djece); to će ti pomoći da osvijestiš koliko toga napraviš u jednom danu te da postaneš nježnija prema sebi

– naglasi jasno i glasno svojim ukućanima ono što radiš u datom trenutku, ponekad ni naši najbliži nisu svjesni svega onoga što radimo i ovo je jedan od načina na koji ih možemo osvijestimo

– delegiraj zadatke i potraži pomoć

– smanji očekivanja, ne mora sve uvijek biti čisto i uredno, prihvati kaos

– kad se osjećaš kako da nisi ništa napravila, pogledaj u svoje sretno i zadovoljno dijete – mama radiš odličan posao!

njega bebine kože od prvog dana

Kroz ovu priču brige, ljubavi i putovanja zvanog majčinstvo, prati nas i Eucerin, koji brine za njegu kože naših malenih. Njega kože bebe počinje od rođenja. Kožna barijera bebe je nezrela i upravo zato treba biti oprezan kod odabira preparata za njegu. Svaka od nas zna kako sama njega bebine kože, te rutina kupanja prije uspavljivanja bebe predstavlja dodatne nježne trenutke između mame i bebe. Eucerin AtopiControl je njega za suhu i atopičnu kožu sklonu iritacijama. AtopiControl njega klinički i dermatološki dokazano smanjuje suhoću, perutanje, zategnutost kože i ublažava svrbež, te je dokazano pogodna za atopičnu kožu. Ne sadržava mirise, boje ni parabene, te je izvrstan primjer učinkovite njege koja je dokazano prikladna za bebe, čak i od prvog dana.

Kod atopijskog dermatitisa što je njega primjerenija, faze remisije bolesti će biti produljenije, a sama upala blaža. Prikladni proizvodi za njegu djeteta kao što je Eucerin AtopiControl njega, igraju ključnu ulogu u zaštiti i umirivanju atopične kože mališana.

Video: Pepper Atelier

Mama, možda su tvoji dani dugi, ali godine lete – Supermame