psihoterapija pokretom i plesom – radionice za djecu u Zagrebu

unsplash.com

“Pokret je sredstvo kojim dijete istražuje i iskazuje svoje emocije igrajući se pokretom svojeg tijela. ” (Morena Ravlić, 2015.)

Dokazano je da ples i pokret potiču zdrav tjelesni razvoj, razvoj inteligencije, kreativnost i samosvjesnost, a djeluju na smanjenje inertnosti i nasilja.

Psihoterapija pokretom i plesom ponekad se skraćeno naziva “plesna terapija”, razvila se 40-tih godina u SAD-u, te se nakon toga proširila u UK-u, da bi u Europu stigla 70-tih godina. Psihoterapija pokretom i plesom je vrlo mladi pravac u psihoterapiji. Plesna terapija se u svom terapijskom pristupu oslanja na relevantne teorije Winnicotta (siguran prostor i terapeutska igra). Jung govori da se u terapiji razvija simbolizam, svjesnost i nesvjesnost.

Zbog svojih specifičnosti plesna terapija izuzetno je pogodna za djecu, jer im omogućuje izražavanje emocija na njima primjeren način. No, s obzirom na to da se pokretanjem tijela pokreću i emocije, kod djece je u početku procesa potrebno imati više strukture. Djeci struktura daje sigurnost. Kada osjete sigurnost, mogu se slobodno izražavati i kretati.

Plesna terapija u radu s djecom može pozitivno djelovati na: pojačanje svjesnosti o sebi, razvoju samopoštovanja i autonomnosti te na lakše prilagođavanje različitim situacijama. Djeluje na kontrolu, izražavanje i upravljanje jakim osjećajima. Pozitivno djeluje na fizičke, emotivne i kognitivne promjene, smanjuje napetost.

“Kad bi se svako dijete kreativno izražavalo pokretom, te kad bi svako dijete već od najranije dobi bilo uključeno u kvalitetne odgojno-plesne programe, mnogi bi istaknuti problemi današnje djece i mladeži, kao što su pretilost, poremećaji ponašanja i učenja, eskalacija agresivnosti i pomanjkanja empatije bili manji.” – Rudolf Laban (1879- 1958. )

U plesnoj se terapiji koristi kreativno izražavanje kroz pokret i crtež. Upotrebljavamo glas, instrumente (zvečke, udaraljke, afričke bubnjeve). Uključen je ples uz glazbu i ples bez glazbe jer ponekad je naše tijelo instrument kojim možemo proizvoditi glazbu, isto tako koristimo rekvizite (marame, padobran, mekane lopte, rastezljive tkanine).

“Trenutno na radionici sudjeluje sedmero djece. Rado dolaze. Neka djeca prije nisu polazila nikakve programe i teško su se odvajala od roditelja, meni trče i tjeraju roditelje van. Najdraži im je padobran kojim stvaramo vjetar, more i biramo svoje najdraže boje. “, otkriva nam voditeljica Ana Sedak.

Plesna terapija održava se na dvije lokacije: Novi Zagreb i Vrbani.
Za sve informacije javite se na mail: anasedak2903@gmail.com ili broj mobitela 0989839837