opasne stvari koje mogu izazvati gušenje kod djece

Ovo je tema o kojoj se vrlo rijetko priča, moguće zbog straha ili razmišljanja „to se događa nekom drugom, meni neće”.  No, kako možemo uopće biti sigurni da se nama neće takvo što dogoditi? Nažalost događa se, a posljedice mogu biti izuzetno teške, ponekad i fatalne.

Zato smatram da se treba o ovom pričati kako bi se povećala osviještenost ljudi te kod male djece nabrojeni predmeti jednostavno uklonili iz okoline.

Posebno rizična skupina su djeca do 3 godine zbog njihove aktivnosti, znatiželje, želje za što većom samostalnošću i smanjenim roditeljskim nadzorom, oralne faze i običaja da sve stavljaju u usta itd.

Ovdje ću nabrojati najčešće i najopasnije slučajeve iz prakse.

Strana tijela u dišnim putevima kod djece

Celofan

Izrazito opasan za malu djecu. Lijepi se za sluznicu dišnog sustava. Ne vidi se na rentgenskoj dijagnostici (rtg-u). Ukoliko zatvori ulaz u grkljan može biti fatalan.

Često viđam poklone za bebe/djecu umotane u celofan te vas molim da ga uklonite prije nego date poklon djetetu.

Isto vrijedi i za foliju, posebice prozirnu foliju. Oprez kod pojedinih pakiranja (vlažnih) maramica koje imaju prozirni dio za zatvaranje.

Sitni dijelovi igračaka

Ovo je najčešće. Ukoliko imate djecu koja stavljaju sve u usta ili nos uklonite iz njihove okoline sve sitne igračke, dijelove (na)puknutih igrački i sl.

Orašasti plodovi

Od orašastih plodova kikiriki se nađe najčešće u dišnom sustavu. Zatim orasi, bademi, lješnjaci, pistacije. Kod pistacije pazite i na ljuskice.

Ukoliko djeca jedu navedeno onda neka to bude pod nadzorom roditelja dok sjede i neka ne trče okolo s tim u ustima.

Mahunarke

Imajte na umu da mahunarke vremenom nabubre u doticaju s vlagom sluznice što dodatno otežava njihovo vađenje.

Baloni

Oprez s balonima i kod beba. Često se dogodi da beba zubićem probuši balon i kad pukne uplaši se i u plaču dio balona završi u dišnim putevima.

Kod veće djece pazite na vodene balone ako ih pokušavaju napuhati umjesto napuniti vodom.

Prvi slučaj koji sam vidjela je bilo dijete u dobi od 2-3 godine koje je pokušavalo napuhati mali vodeni balon. Pošto se jako teško napuhuju, dijete je umjesto izdisaja udahnulo i balon mu je zatvorio dišne puteve. Zdravo dijete je sada nepokretno, s teškim oštećenjem mozga.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Danijela Rašić Markota,dr.med. (@mama_fizijatar)

Još bih nabrojala dodatni oprez kod tvrdih bombona, sjemenki suncokreta, jabuke i kokica.

Treba spomenuti da se ovakvi slučajevi najčešće dogode kada starija djeca jedu ili se igraju s navedenim pa mlađe dijete dođe do toga. Također kada starije dijete hrani mlađe i u situacijama kada je puno djece na okupu npr. na dječjim rođendanima, u igraonicama i slično.

Za čas može poći po zlu. Osvijestimo ovo, zaštitimo i čuvajmo najmlađe.

Foto: unsplash.com

 

Danijela Rašić Markota, dr. med., specijalizantica četvrte godine Fizikalne medicine i rehabilitacije. Majka dvoje djece. Na društvenoj mreži Instagram stoji iza profila @mama_fizijatar, na kojem govori o važnosti razvoja motoričkih sposobnosti djece, obavljanju fizičke aktivnosti, prevenciji i očuvanju zdravlja.