iscrpljena, neispavana, dekoncentrirana? i ja sam bila sve dok nisam otkrila pravi uzrok

Što ako za tvoj umor nisu krivi užurbana svakodnevica i djeca?

Čini li ti se da ne možeš više? Patiš od nesanice? Osjećaš se stalno pod stresom? Ne pamtiš dobro? Osjećaš da će ti srce svojim lupanjem probiti prsni koš? Česte glavobolje? Ostajanje bez daha?

Sve ovo iznad su bili i moji simptomi. Objašnjavala sam sama sebi da je to stres zbog posla pa zbog bolesti klinaca pa zbog puno obaveza pa zbog kombinacije svega. Hoćete odgovor? Ništa od navedenog. Za sve je krivo bilo željezo u krvi!

Kad ste zadnji puta napravile sistematski pregled? Kad ste zadnji puta razmišljale o svom zdravlju?

Mislim da mi žene sve bolesti i simptome nekako gurnemo ispod tepiha, u smislu, ma nije ništa, proći će. Nije da nam je temperatura 37°C pa smo na izmaku. I proći će sigurno sve, ako se brineš o sebi i staviš se za promjenu na prvo mjesto.

Kako sam saznala za probleme sa željezom u krvi? Naručila sam se na sistematski pregled jer se već neko vrijeme nisam osjećala dobro. Simptome koje sam imala su bili prvenstveno bezvoljnost, kroničan umor, svakodnevna nesanica poput buđenja u 3 ujutro i više ne bih mogla zaspati, dekoncentracija, lupanje srca i ostajanje bez daha. Za svaki simptom sam imala neko logično objašnjenje. Da bi dio simptoma otklonila, počela sam se više fokusirati na mentalno zdravlje, ali nekako, ne znam točno kako da vam objasnim, kao da je cijelo vrijeme postojalo nešto što me vuklo prema dolje i zaista nisam imala niti volje niti energije za bilo što. Pokrenula bih se, to bi trajalo par dana i opet stiže bezvoljnost, umor, lupanje srca. Moja okolina je primijetila da nisam dobro, a ja bih to poput tipičnog ženskog razmišljanja opravdavala sa, ma samo sam malo umorna, nije to ništa, iako sam se i sama zabrinula jer sam se od jedne pozitivne i dosta energične osobe s puno interesa i znatiželje, pretvorila u osobu koja se svakodnevno samo željela odmoriti.

Iskreno, kad sam saznala da je sve to što sam osjećala bilo zbog fizičkog razloga koji nije toliko strašan, odahnula sam. Ali, nemojte to shvatiti olako, ukoliko dugo patite od nedostatka željeza, posljedice mogu biti jako ozbiljne. Tako da ovo nije nešto bezazleno.

Kao jedna žena drugoj, nemojte se tješiti izrazima, ma malo sam umorna, imam puno toga na rasporedu, boli me (često) glava jer sam pod stresom, srce mi lupa jer sam u lošoj fizičkoj kondiciji. Ako imate ovakve simptome, molim vas provjerite si stanje zdravlja, a pogotovo stanje željeza.

Nemojte si same odrediti dijagnozu/terapiju pa ići samoinicijativno kupiti nešto u trgovinu za povećanje razine željeza. Naravno da postoje prirodni preparati, sokovi i slično koji vam mogu u tome pomoći, ali prvo obavezno posjetite doktora i napravite krvnu sliku. Razlog pomanjkanja željeza može se između ostalog kriti i u nekoj vrsti unutarnjeg krvarenja, zato je važno da odete kod stručnjaka. Molim vas žene, brinite se za sebe i za svoje zdravlje, napravite pregled, a onda dalje u nove pobjede!

Ja uzimam terapiju nekih mjesec dana i već nakon nekih tjedan dana počela sam se osjećati puno bolje. Opet imam energije,a lupanje srca, ostajanje bez daha i bezvoljnost su nestali.  U pomanjkanju ideje da se trenutno bolje izrazim – I got my mojo back! 

Foto: unsplash.com
Barbara je mama troje prekrasnih zvrkova koja piše lifestyle blog Veetrina i koja ima potrebu sa svijetom podijeliti svoj kutak svemira. Velika podrška u svemu joj je suprug koji vjerno isprobava njezine nove recepte i divi se apsolutno svim diy projektima koje napravi (hahahaha, ovo zadnje je jedna velika laž ). Sa svojim zvrkovima istražuje i radi nove stvari i na taj način uči nešto novo i o sebi. Obožava se smijati i trudi se uvijek gledati na vedriju stranu života.