što zapravo znači kad žena kaže da je ona sebi ispred djece i muža?

Nedavno sam pročitala naslov nekog članka u kojem je jedna žena izjavila: na prvom mjestu ja, pa muž, pa djeca. Nisam čitala članak, ali mi je pogled skrenuo na komentare. Sve mahom žene, počele su prosipati otrov. Da što ona sebi ima biti prva, da što je uopće rodila djecu, da takve žene svoju djecu zanemaruju, oštećuju itd. Jedna je čak rekla kako je vidjela životinju da je skoro umrla od gladi jer je hranu svu davala djeci.

Što znači staviti sebe na prvo mjesto?

Ja uvijek izjavljujem istu stvar. Prvo ja. I to se potpuno ne odnosi na bilo kakve vanredne situacije. Da smo gladni i imamo koricu kruha, dala bih je djeci. Da smo žedni i imamo kapljicu vode, dala bih je djeci. Da je hladno i imamo jednu deku, dala bih je djeci.

U običnom životu, stavit ću sebe, koliko toliko, na prvo mjesto. Svoje mentalno zdravlje. Svojih 5 minuta. Sebe. Da ostanem ja. I to radim zbog djece. Jer znam da nema šanse da u deset navečer imam snage pročitati knjigicu, ako se nisam preko dana odmorila. Nema šanse da se mogu mirno ustati u 3 ujutro i šuškati, nosati, ljubiti ako nisam sebe namirila. Njihova šalica će biti poluprazna, ako se iz moje nema što izliti.

Neću sve podrediti djeci. To znači biti sebi na prvom mjestu.

To je uvjetno rečeno. Jer naravno da u danu najviše energije, vremena i svega ode k njima, osobito dok su mali. Ali u meni je istina. Prvo ja moram biti ok, onda će svi ostali biti ok.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivka Armanda Todorović (@ivka_armanda_todorovic)

I ne samo to. Učim ih da sebi budu važni. Da se ne ubijaju od posla. Da znaju uzeti predah. Da uvijek ostanu svoji.

Ali da je pitanje života ili smrti, jasno je kome bih dala prednost. Pa kad sljedeći put to neka mama izjavi, neka vam ovo bude u glavi. I čestitajte joj, umjesto da iznosite svoje priče o žrtvi. Djeca trebaju nas, a ne žrtvenu janjad.

Photo: pexels.com

IVKA. Mama poduzetnica. Superžena koja budi strast u drugim ženama. Vjeruje u moć i snagu koja dolazi iz ranjivosti. Vjeruje u ples kao psihoterapiju. Vjeruje u život kao strastvenu igru u kojoj se isprepleću privatno i poslovno.