palačinke od palente s pekmezom – najdraži recept iz djetinjstva

palačinke od palente

Tonka Radić Čobanov s bloga @tonkina_kuzina donosi nam divan jesenski recept iz djetinjstva.

Znate ono kad odrastete na nečemu, pa onda i vi to nostalgično spremate svojoj djeci na neke nove načine. Za mene su to upravo ove palačinke od palente.

Ako poslužite u manjem plehu izgledati će vam kao biskvit dok ćete u većem plehu dobiti palačinke – okus je isti, pitanje je samo što je vama draže.

Ove palačinke/biskvit mogu se poslužiti sa šećerom u prahu i pekmezom. Moja djeca ih najviše vole s džemom od marelice, dok ja volim med ili đžem od brusnica.

palačinke/biskvit od palente

sastojci

– 500 ml mlijeka
– 50 g maslaca
– sol
– 150g palente/pure/žganca
– korica od jedne naranče
– 1 žličica cimeta
– 2 žlice šećera
– 1 žličica vanilin šećera
– 3 jaja
– šećer u prahu za posipanje i džem

postupak

U zdjeli zakuhajte mlijeko s 20 g maslaca, šećerom, vanilin šećerom, prstohvatom soli, narančinom koricom i cimetom. Dodajte palentu uz stalno miješanje. Često miješajte da ništa ne zagori.

U kuhanu palentu dodajte 3 žumanjka i pjenjačom povežite. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg te špatulom umiješajte smjesu palente.

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Preostali maslac otopite te premažite posudu. Ulijte palentu i pecite na 200° dok ne porumeni. Pospite šećerom u prahu i ukrasite džemom.

Dobar tek!