10 zlatnih savjeta za pravilno pranje rublja

Izgleda da je borba s prljavim rubljem dio naše svakodnevice, osobito otkad imamo djecu. Koliko puta ih samo presvučemo u jednom danu – osobito one najmanje. Na našoj nedavnoj anketi od gotovo 5.000 ispitanika 40% njih je priznalo da nikada ne vidi dno košare za prljavo rublje, a samo se njih 32% drži rasporeda pranja rublja. Nedavno nam je profesionalna organizatorica prostora, Ivana Šušković, otkrila kako pravilnom organizacijom možemo smanjiti taj postotak, a danas s vama dijelimo nekoliko zlatnih pravila za pravilno pranje rublja. Jer osim o količini, vrlo je važno pobrinuti se i o tome kako tretiramo naše odjevne predmete.

1. Podijeli prljavo rublje

U prošlom članku Ivana nam je napisala koliko je za dobru organizaciju bitno imati barem dvije košare za prljavo rublje, no osim toga važno je rublje podijeliti i prema bojama. Čak 85% vas to zaista i čini. No, ako imate prostora (ili to napravite barem unutar košare), razdvojite rublje i prema vrsti materijala. To će vam pomoći da stvari operete na pravilnoj temperaturi te ćete izbjeći uništavanje osjetljivih odjevnih predmeta. Idealna podjela bila bi na: bijelo, šareno, crno i osjetljivo, i naravno, i na onu odjeću koju perete samo na ruke.

2. Kako izbjeći uništavanje odjeće prilikom pranja?

Naučite što znače znakovi na etiketama! Više od 56% sudionika naše ankete pridaje nedovoljno ili nimalo pozornost zaštiti tkanine prilikom pranja rublja, a 40% ne poznaje dobro simbole za pranje rublja na etiketama. Ako imate naviku rezati etikete s odjeće, pokušajte barem zapamtiti pravila za onu osjetljiviju odjeću ili jednostavno – nemojte to raditi. Te male etiketice, koje nam ponekad idu na živce, imaju važne informacije koje nam mogu pomoći da naši odjevni predmeti potraju.

Prilikom kupnje perilice također obratite pozornost na programe koji omogućuju bolju zaštitu tkanina kao što je npr. LG-ev program AI DD™ koji uz optimalno okretanje bubnja prilikom pranja omogućuje pametnu njegu uz 18% bolju zaštitu tkanina.

3. Pravilno doziranje je bitno

Pravilna količina praška za pranje rublja od izuzetne je važnosti, zato nemojte zaboraviti pročitati upute na proizvodima za pranje rublja. Ako to već radite od oka, iako vam preporučamo da to izbjegnete, radije stavite premalo nego previše praška i omekšivača za rublje. Previše praška za rublje neće bolje oprati rublje, samo će ga uništiti i ostaviti ružne tragove. Također, pripazite na to koliko prljavog rublja stavljate u svoju perilicu ili ako nemate mjesta prilikom kupnje perilice odaberite perilicu koja uz iste dimenzije nudi veći kapacitet. Prenatrpanost će rezultirati nedovoljno dobro opranim rubljem.

4. Na mrlje reagirajte na vrijeme

Ah, te mrlje. Koliko puta vam se dogodilo da ste se zaprljali, pa ste uflekani odjevni predmet samo bacili u košaru za prljavo rublje i na njega zaboravili. Sljedeći put budite brzi i zapamtite da će tretiranje mrlje na vrijeme polučiti puno bolje rezultate.

5. Odaberite pravilnu temperaturu i program pranja na vašoj perilici

Puno nas, nakon kupnje nove perilice, nastavlja koristiti samo one programe koji su nam poznati od prije. Prema našoj anketi njih 31% još uvijek ne zna čemu služe posebni programi na njihovoj perilici za rublje. Današnje perilice vrlo su pametne i imaju programe koje će vam olakšati posao pranja rublja i na pravilan način se pobrinuti za vašu odjeću. Kad kupite perilicu odvojite par sati i proučite uputstva. Odaberite program koji će vam najviše koristiti, ovisi što je ono što želite – skratiti vrijeme pranja, sačuvati tkaninu ili možda uništiti sve alergene i bakterije.

6. Pranje odjeće za bebe

Ne moramo previše napominjati koliko je važno oprati dječju robicu odmah nakon kupnje. Za pranje koristite neutralne, po mogućnosti eko deterdžente – tako ćete zaštiti bebinu osjetljivu kožu. Koristite samo proizvode koji su bez boje, mirisa i parfema. Također, ne zaboravite pročitati etikete za pranje i sušenje odjeće.

Više od 73% ispitanika reklo je kako im je vrlo važna antialergijska njega rublja za bebe. Sva sreća, danas određene perilice za rublje imaju posebnu tehnologiju koja je izrazito važna za pranje dječje odjeće –  jedna od njih je i LG- ev program Steam™ koji uklanja 99,9% alergena, kao što su grinje koje mogu uzrokovati alergije ili probleme s dišnim sustavom.

7. Provjerite odjevne predmete

Prije nego što napunite perilicu s prljavim rubljem provjerite džepove. Ne želite da vam jedna zaboravljena maramica uništi svo crno rublje.

8. Nakon pranja ostavite vrata od perilice otvorena

To isto vrijedi, kao što nam je Ivana otkrila u ovom videu, i za dio gdje stavljate prašak i omekšivač. Tako ćete izbjeći da vam rublje poprimi miris vlage.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Supermame (@supermame.hr)

9. Vrećice za osjetljivo rublje

Sitnije stvari, poput čarapa, donjeg rublja ili kupaćih kostima, koje se uvijek zagube ili čije se vezice uvijek zapetljaju, perite u vrećicama za pranje rublja.

10. Higijena perilice je bitna

I za kraj, ono jako bitno, a što većina nas radi jako rijetko – osim prljavog rublja važno je prati i perilicu za rublje – barem jednom mjesečno. Redovna higijena perilice otklonit će miris vlage iz rublja i pomoći da i vaša perilica duže potraje. Očistite filter, prebrišite perilicu iznutra i izvana sredstvom za dezinfekciju i upalite jedan ciklus pranja na prazno.

U suradnji s LGem.