migrena i ostali izazovi trudnoće

Nakon radosti saznanja tog divnog ‘blaženog’ stanja i onoga lijepoga što će nastupiti s očekivanom trudnoćom kao hladan tuš dođe i prva migrena. Ponekad se javi kao glavobolja – blažeg intenziteta i ne traje dugo, ne dovodi do iscrpljujućeg stanja i samo se nadaš da će se na tome zadržati. A ponekad uzrokuje ‘napad’ u obliku migrene kad nakon 4 dana ne možeš ustati iz kreveta, i ne znaš više kako da si pomogneš jer ti je organizam iscrpljen i sklupčan u kutu tuš kabine, te jedino što ti godi je topla voda i „parenje“ pod tušem. Većinom se trudnice ‘žale’ na mučninu i povraćanje u prva tri mjeseca trudnoće, i većinom se nakon prva tri mjeseca ‘blaženog’ stanja ti simptomi polako smiruju i postaju lakše podnošljivi. Naravno, ono što je većini, nije svima, i uglavnom svaka trudnica ima drugačije reakcije i nuspojave koje pokušava umiriti.

Sve nuspojave trudnoće i poroda, te oporavka od poroda prođu jer vjerujem da većina majki zaboravi sve tegobe koje je proživjela kad jednom u naručje primi svoje ‘malo klupko sreće’. Ali baš sada, dok neke od mojih tegoba trudnoće traju želim nešto konkretno i napisati o njima, te čuti što druge trudnice muči u trudnoći, kako si pomažu i što ih najbrže vrati u ono ‘blaženo’ stanje mira i lijepog osjećaja još jednog bića u tebi.

Svoju prvu trudnoću odlučila sam raditi na poslu do samog kraja jer sam najviše bila fizički spremna za to i jer sam imala podršku svojih nadređenih prilikom svakog izostanka što radi redovitih pregleda, što radi migrena koje su me ponekad onesposobile na par dana aktivnog rada na poslu. Tada sam čitala i znala dosta o negativnom mišljenju brufena za trudnice, ali za mene u tom periodu života ništa drugo nije bila prva pomoć kod početka migrene kao što je to bio brufen. I nisam ga željela popiti iz straha da ne naškodim svojoj bebici u stomaku i da ne uzrokujem neke neželjene posljedice, ali sam zato nekoliko puta završila na hitnom prijemu jer više nisam mogla trpjeti bolove i sve nuspojave koje mi migrena uzrokuje (fizička iscrpljenost, malaksalost i nemogućnost probavljanja bilo kakve hrane). Ponekad bi mi doktori pomogli kad bi me vidjeli već vidno uplakanu i uzrujanu od bolova koje danima trpim, te me ‘priključili’ na infuziju i dali mi injekciju protiv bolova; a ponekad sam doživjela komentar tipa – popijte brufen kad vas baš jako boli, neće niti vama, niti bebi biti ništa od samo jednog brufena! Samo što je problem bio taj ‘jedan’ brufen, jer svi koji su imali bliski susret s teškom glavoboljom i migrenom znaju da ako na vrijeme ne reagiraš, bolove ne može zaustaviti ‘samo’ jedna tableta. I tada sam čula razne priče o prirodnim alternativama ‘ublažavanja’ migrene u trudnoći, i mnoge sam probala, kao što je npr. žlica čiste himalajske soli i korijen đumbira u obliku čaja. Ali sve te prirodne alternative nikad mi nisu pomogle u stopiranju daljnjeg razvoja migrene i njenih nuspojava.

Puno puta sam čula i kako se glavobolje i migrene ‘smire’ u trudnoći, no nažalost, to nije bio moj slučaj jer migrene od 3-4 dana sam proživljavala barem 2-3 puta mjesečno. Najteže je bilo kod prelaska ljetnog godišnjeg doba u hladniji, jesenski mood; ali kad su došli hladniji dani, baš kao i sada, ja sam se osjećala preporođeno jer hladniji zrak i šetnje po zimi su bile moj najveći lijek kod pojave glavobolje i početka migrene. Zato sam posebno sretna jer sam opet u visokom stupnju trudnoće usred zime.

Nedavno sam čitala na jednom portalu koliko glavobolje i migrene ‘narušavaju’ kvalitetu života i koliki utjecaj imaju na normalno funkcioniranje čovjeka u svakodnevnim poslovima. I tada sam se zapitala postoje li lijekovi koji sprečavaju glavobolje/migrene, te sam saznala da su na tržištu trenutno dostupni najčešće korišteni lijekovi u suzbijanju bolova, odnosno analgetici, dok lijekovi koji djeluju na pojavu simptoma migrene imaju dosta širok spektar nuspojava zbog kojih se većina niti ne usudi koristiti ih.

Shvatila sam da moram krenuti što ranije sa svojom ‘terapijom’ kad krenu prvi simptomi migrene, odnosno jače glavobolje kako bi mogla koliko toliko normalno funkcionirati, pogotovo kad je dijete od pet godina ovisno o tebi, odnosno kad imaš obitelj koja računa na tvoju svakodnevnu prisutnost. I sada, u ovoj svojoj trudnoći svega nekoliko puta me ‘uhvatila’ teška migrena zbog koje sam povraćala i zbog koje sam bila nekoliko dana ‘izvan pogona’. Jedan od razloga je definitivno prevencija na prve znakove glavobolje i početka migrene uzimanjem tog ‘jednog’ brufena, jer činjenica je da što više trpiš bolove, jednako toliko i tvoj organizam se iscrpljuje i to definitivno djeluje na razvoj djeteta u utrobi, te sam odlučila kad god sam to mogla, suzbiti jače manifestacije migrene i njenih nuspojava.

Također, s vremenom i nekoliko trudnoća iza sebe, valjda sam i nešto više naučila o svom tijelu – a to je slušati ga i na vrijeme reagirati s opuštajućim metodama i čestim pauzama, odmorima i što manje izlaganja iscrpljujućim situacijama i događajima. Naravno, neke životne događaje je za mene osobno teško izbjeći – kao npr. odlazak u aquapark s toddlerom kojem u tom trenutku to znači sve, a mene taj dan ‘dočeka’ jutarnja dobrodošlica u obliku teške glavobolje koja se do kraja dana ‘razvije’ u migrenu i sve njene nuspojave. Ili npr. odlazak kod svoje jako drage prijateljice na vjenčanje, u drugi grad, što uključuje promjenu klime i izuzetan fizički napor u sedmom mjesecu trudnoće; ali jednostavno takav dan se događa jednom u životu i ne želim ga propustiti radi svojih migrena koje mi definitivno narušavaju kvalitetu života.

S obzirom na to da sam se u ovoj trudnoći ‘borila’ s raznim izazovima, od samog očuvanja trudnoće do trombofilije i svakodnevnog ‘bockanja’ injekcijama kako bi izbjegla još jedan spontani pobačaj pokušala sam ne dozvoliti svojim migrenama da mi utječu na kvalitetu života. Ali sam odlučila usporiti kad god sam to mogla, na vrijeme reagirati kad me krene boljeti glava (najčešće su to u početku trudnoće bili brufeni u obliku čepića, a kasnije je to bio paracetamol – valjda najjači koji postoji na tržištu) i možda ono najvažnije prebaciti sve odgojne i kućanske obveze na svog supruga koji mi je uvijek i bezuvjetno bio podrška u svim izazovima trudnoće, a najviše kod ‘nemoći’ uzrokovane migrenama.

I zato sam sretna što sam naučila ‘usporiti’ i posvetiti se sebi kad je to uistinu potrebno, a u ovom meni osobno najosjetljivijem periodu u životu to mi je bilo prijeko potrebno.

Nadam se drage moje supermame da i vi čuvate sebe, i slušate svoje tijelo, te mu se posvećujete, i fizički, i psihički (u drugom, i u prvom stanju).

Foto: unsplash.com

Moje ime je Zrinka, majka sam dvije djevojčice i sretna supruga Karla. Diplomirana sam ekonomistica i radim kao komercijalni voditelj projekta. Volim svoj posao, koliko se mora voljeti, ali volim i pisati (i oduvijek sam voljela pisati), te naravno, najviše od svega volim svoje slobodno vrijeme koje najradije provodim u krugu obitelji. Volim i sve što uključuje adrenalin, isprobavanje i učenje novih iskustava, te otkrivanje svih kutaka naše lijepe Zemlje – što se naravno odnosi na putovanja. Od svih životnih iskustava – biti majka bi izdvojila kao ono koje me najviše uči o životu @zri_inka.