što ime vašeg djeteta govori o vama?

Odabir imena našeg djeteta jedno je od najslađih zadataka novopečenih roditelja. Usudit ćemo se reći da je nekada i jedna od težih odluka, jer kada krenete raditi popis imena koja dolaze u obzir, osvijestite koliko ljudi vam zapravo nije simpatično. Logičan slijed bi bio odabrati neko neobično, posebno ime, koje će biti autentično samo vama i vašem djetetu, slažete li se? Samo, kako odabrati to ime? Posebno i da se sviđa oboje roditelja.

Koji su zapravo kriteriji kod odabira imena djeteta?

Vjerojatno zavisi i o tome kako smo odgojeni mi sami, koje su nam vrijednosti važne u životu, jesmo li tradicionalni ili težimo modernijem stilu života. Mogli bismo svašta zaključiti i o roditeljima na osnovi imena njihovog djeteta? Što zapravo ime naše djece govori o nama samima i na što bismo trebali obratiti pažnju kada biramo ime svojem djetetu?

Odabir imena, kao što smo već istaknule, uistinu nije jednostavan posao. Većina nas, ako i ima imena koja su nam se kroz život filtrirala kao potencijalna imena za djecu koju ćemo jednom imati, najčešće ima spremno to jedno ime koje dobije prvo dijete. A što kada čekamo drugo, treće ili četvrto? Smanjuju li se tada kriteriji po kojima biramo imena? Ili i dalje težimo posebnostima i značaju?

Netko će se odlučiti na tradicionalna hrvatska imena, netko će dijete imenovati po svom ocu, majci ili nekome iz obitelji tko ima veliki utjecaj i značaj. Netko će ime djetetu dati na osnovi najdraže povijesne ličnosti ili dragog nogometaša, a možda će odabrati i po kriteriju omiljenog lika iz sapunice. Sjetimo se zlatnog doba španjolskih sapunica i popriličnog broja rođene djece koja su dobila imena upravo po omiljenim likovima. Dakle, kriteriji su različiti. Ali svakako nam je svima važan značaj imena koje naše dijete nosi.

Ono što je važno istaknuti je kako odabir imena djeteta neminovno utječe na to kako će se naše dijete osjećati kada postane svjesno samoga sebe.

Kako će ga percipirati društvo, osobito prvi dojam koji će društvo stvoriti kada čuje ime. Činjenica je da pri upoznavanju (ako uopće upamtimo ime osobe s kojom se upoznajemo, jer realno, svatko od nas se toliko koncentrira kako će vlastito ime izgovoriti, da zapravo ne čujemo tuđe), dobijemo određeni dojam osobe, a tek nakon toga, kada započne komunikacija, taj dojam mijenjamo na bolje ili na lošije.

Ujedno je važno imati na umu, da neovisno o našim željama posebnosti imena ili držanja do tradicije, uzmemo u obzir kako će se naše dijete saživjeti s tim imenom. Hoće li mu iz nekog razloga to ime jednom smetati, stvarati nezgodne situacije ili će kročiti svijetom sasvim zadovoljno i ponosno na to kako se zove. Zaključak bi bio kako nije nimalo jednostavno odabrati ime za to malo biće koje smo donijeli na svijet.

A sada zamislite da očekujete trojčeke?

Odabrati 3 autentična imena, poprilično je zahtjevan zadatak. I upravo zato je Radenska, koja već godinama podržava i pomaže roditeljima malih trojčeka, na način da im poklanja kolica i autosjedalice, ove godine radi super natječaj u kojem svi možemo sudjelovati. Radi se o projektu posebnih imena, koje svatko može predložiti i time pridonijeti stvaranju baze imena i osvojiti Bellabeat Leaf. 

Pomogni roditeljima trojčeka odabrati ime OVDJE.