možemo li pretjerati s organizacijom?

Smatram se poprilično organiziranom osobom. Organiziram si obaveze i jelovnik. Ponekad. Kod mene je spremanje svega stvar koja se mora, to ne organiziram, to je nešto što se redovno mora odraditi. A ne mora se ništa, je li tako? Sa spremanjem sam bila baš neumjerena. Kod mene je uvijek sve čisto i na svom mjestu. Uvijek. Znate li koliko to umara?

S vremenom sam shvatila koliko je to suludo. Jer zaista čista kuća ne može nadoknaditi gubitak vremena unutra, i to gubitak vremena na spremanje i čišćenje. Ništa neće zamijeniti dan proveden u igri i smijehu, posebno kad je vani sunčano.

Stalno nailazimo na savjete o čišćenju, spremanju, slaganju. I to je super, savjeti su uvijek dobrodošli. Najviše volim one tipa „ a sada ostavite usisavač i izađite van“. Kada kreneš istraživati kako organizirati neke stvari kod kuće, naiđeš na savršena, možda i presavršena rješenja.

Lijepo je imati sve „po špagi“, ali mora li nam smočnica biti složena po bojama i veličinama, s lijeva na desno, sve u sličnim ili istim spremnicima? Otkuda želja za tim?

Sve je to lijepo, ali to zaista opterećuje. Svaka savršenost opterećuje jer iziskuje jako puno truda i novaca i vremena. Ok, bit će savršeno u početku, a nakon nekog vremena nastane lagani kaos i ajmo ponovno u spremanje u slaganje i slično.  Što više stvari, više je i spremanja!

I tu se na društvenim mrežama pretjeruje. Kao i u svemu. Ljudi će na svoje profile stavljati super sređene sobe, kupaonice, smočnice. Neće nitko slikati paučinu i prašinu jer bi ih sigurno popljuvali! A zašto? I to je dio svakodnevice. Zašto sve mora biti savršeno, a ustvari nije? I sasvim je u redu što nije. Ni ne treba biti.

Pratila sam i organizaciju vremena. Neki planiraju doslovno svaku minutu svakog dana… Svaka čast, ali gdje je tu spontanost? Zašto sve moramo planirati? Ok, isplaniraš ljetovanje, gdje ćeš i kada ćeš ići, ali moraš isplanirati i sav sadržaj i obroke na tom ljetovanju. Kuhaj, smrzni, rezerviraj… Nekako se gubi čar. Dok sam bila dijete, sjećam se da vikendom roditelji nisu radili. Probudimo se u subotu ujutro, sjednemo u auto i odemo u Dubrovnik. Iz Osijeka. Na vikend. A sada svi imamo bolje aute, bolje su ceste i povezanost, a nama je sve teže i teže natjerati se i na puno bliža putovanja. Ok, prije je bila druga situacija, sve je bilo jeftinije, kvalitetnije se živjelo. Danas su cijene zaista nerealne u odnosu na plaće. Ne moramo ići iz Osijeka za Dubrovnik, uvijek u blizini ima divnih mjesta. Jesmo li preumorni i preopterećeni? Muči li nas što ne živimo savršene živote? Jer takvi ne postoje. Postoje samo u virtualnom svijetu, a svejedno se takav sadržaj jako puno konzumira. Jako je važno što ćemo pratiti i čemu ćemo posvećivati toliko pažnje.

Treba se pitati donosi li nam takav sadržaj mir, pronalazimo li inspiraciju ili nas opterećuje. Ako nas opterećuje, treba pronaći nešto drugo. Ili ništa. Izbor je potpuno na nama.

Sada kad sam majka i supruga, vidim koliko je organizacija važna. Treba organizirati i planirati obroke, znamo koliko je važna pravilna prehrana za djecu. A i za nas. U redu je planirati kupovinu poklona za rođendane, Božić, Uskrs i razne prigode. I u redu je planirati ljetovanje, čak i raspored spremanja i čišćenja. Ali nemojte si okupirati svaki dan time. Dobit ćete nenadani poziv na druženje, baš kada ste planirali ići u shopping. I to ne onaj uzbudljivi, nego u shopping namirnica. Bitnije je druženje, zar ne? Nemojte si napraviti pregust raspored, ostavite si vremena za spontanost. Jer oni pravi, profesionalni organizatori će vam sigurno to savjetovati. Ako ne savjetuju, onda krive pratite.

Fotografija: unsplash.com

u novoj epizodi podcasta otkrivamo vam sve tajne uspješne organizacije doma – SUPERMAME

MAJA. Majka četverogodišnje djevojčice Sare i supruga super muža Saleta. Magistrica medicinsko-laboratorijske dijagnostike, radi u bolnici. Voli svoj posao, ali voli raditi i svakojake kreativne stvari, isprobavati nove te naravno, najviše od svega voli svoje slobodno vrijeme provoditi u krugu obitelji i prijatelja. Obožava sunčane dane, istraživati Lijepu našu i učiti svoju curicu o ljepoti života. Blog Action Mama.