ljeta 90-ih bila su najbolja ljeta – kako vratiti čaroliju?

Kada govorimo o ljetima naše mladosti, često to činimo sa nostalgijom. Želimo da naša djeca dožive tu istu čaroliju. I mogu. Roditelji vole čeznuti za dobrim starim danima svog djetinjstva. Ja ću reći samo ovo: ljeta 90-ih bila su najbolja ljeta.

Kao klinci iz 90-ih igrali smo se vani dok se nije upalila ulična rasvjeta. Nismo imali pametne telefone – većina nas nije imala čak ni bežične telefone kod kuće. Ako smo imali više telefona u kući, u svakom trenutku nam je netko od ukućana mogao „upasti“ u razgovor. A kasnije i prekinuti Internet vezu.

Radili smo čudne stvari poput natjecanja u zalijetanju biciklima u drvo, šutanju lopte preko kuće i slično.

Razlog zašto su ljeta 90-ih bila najbolja ljeta je zato što je bilo ljeto, a mi smo bili djeca. Postoji nešto magično u ljetu kada ste dijete.

Svuda smo vozili bicikle. I role. Šetali smo po kvartu dok nismo našli još jedno dijete naših godina koje se želi igrati ili družiti (ako smo malo stariji). Nedjeljom smo išli na matineju, plesnjak prije ručka. Prljali smo se, raskrvarili koljena i jeli previše šećera.

Kako ponovno stvoriti čaroliju ljeta 90-ih?

 1. Nabavite jeftine sladolede, tj. ledene štapiće i to po mogućnosti one koje dolaze u plastičnom omotu i u kutijama od 100 komada.
 2. Uključite prskalicu, namažite svoju djecu kremom za sunčanje i pošaljite ih u dvorište.
 3. Pronađite svoje omiljene filmove iz djetinjstva i gledajte ih sa svojom djecom.
 4. Organizirajte prespavanac. Izvucite sve sve deke i pustite djecu da naprave utvrdu i spavaju u dnevnoj sobi.
 5. Zakažite “yes day” ili dan za da.
 6. Zatim zakažite dan bez ekrana i planova. Neka vam bude dosadno i vidjet ćete kakve će se čudne i super stvari dogoditi.
 7. Kupite jeftini fotoaparat ili nađite stari mobitel te potaknite svoju djecu na tone slika. Krajem ljeta napravite kolaž.
 8. Vozite se biciklima po susjedstvu dok vaša djeca ne nađu nekoga s kim će se igrati.
 9. Slušajte vašu omiljenu glazbu 90-ih.
 10. Naučite svoju djecu užitku pijenja vode iz crijeva nakon što su se satima igrali vani.
 11. Pustite svoju djecu da se igraju u pješčaniku. Uživajte u njihovim prljavim nogama.
 12. Igrajte se duhova na groblju i tražite krijesnice.
 13. Gledajte stare crtiće.
 14. Zgrabite dekicu i čitajte knjige izvaljeni na travnjaku.
 15. Posjetite lunapark (ako ga uspijete naći).
 16. Nosite nakit od bombona.

Postoji nešto čarobno u ljetima iz djetinjstva, pogotovo kada su to ona lijena ljeta dok smo bili na praznicima.

Opustite se i dopustite da radosti ljeta iz djetinjstva prevladaju. Onda će jednog dana naša djeca imati isti čeznutljiv i nostalgičan uzdah kada pričaju o tome kako su ljeta njihova djetinjstva bila najbolja ljeta.

8 tipova roditelja na plaži – koji ste vi tip?

MAJA. Majka četverogodišnje djevojčice Sare i supruga super muža Saleta. Magistrica medicinsko-laboratorijske dijagnostike, radi u bolnici. Voli svoj posao, ali voli raditi i svakojake kreativne stvari, isprobavati nove te naravno, najviše od svega voli svoje slobodno vrijeme provoditi u krugu obitelji i prijatelja. Obožava sunčane dane, istraživati Lijepu našu i učiti svoju curicu o ljepoti života. Blog Action Mama.