8 tipova roditelja na plaži

unsplash.com

Nedavno sam na portalu Supermame.hr pročitala dva prezabavna teksta o roditeljima u parku. Ja sam ona asocijalna. Stvarno ne volim parkove, idem tamo zbog Leone i molim Boga da me nitko ne udavi pričom. Moj muž je onaj ”poslovni” lik koji trči za malenom, a u ušima ima slušalice jer paralelno vodi sastanak na Teamsu. Iako parkove ne volim – volim plaže. Na plaži sam druga osoba. Pričljiva, zabavna, simpatična. Cijelo ljeto se, preko tjedna, kupamo na istoj plaži u Splitu, i već poznajem ekipu tamo. Dolazim samo s 2 šugamana, 2 kantice i bocom vode. Vikendom bježimo iz grada, i odlazimo na različite plaže glumiti češke turiste. Nosimo sa sobom salatu od pomidora, paštete, kruha, voća, kavu, Radler, sok i 1000 različitih rekvizita.

Uglavnom, kako imam oscilacije od ”samo jedan šugaman” do ”puna prikolica rekvizita”, uzimam si za pravo, identificirati, roditelje na plaži.

1. MINIMALISTI Minimalisti su većinom roditelji iz mjesta. Oni žive na korak do te iste plaže. Nose sa sobom ručnik ili dva, kupaći kostim i vodu. Ne nose igračke jer se njihovo dijete i onako baš lijepo zaigra s tuđim igračkama, pa čemu tegliti sa sobom kantice?! Ne nose ni rukavice, ni napuhance, ni kolute, njihovo je dijete s mora i kod njih vrijedi samo pravilo ”Plivaj.” Ne nose ni hranu, na plaži se ne jede ”Jesti ćeš kod kuće Luce, sada se igraj i budi dobra.”

2. PANIČARI Ovi se roditelji ne prepoznaju po količini stvari koje nose, nego po paničnim rečenicama ”Pazi, kamenčići su oštri.” i ”Pazi, utopit ćeš se.”. Varijante na temu su i ”Izlazi odmah iz mora, prehladit ćeš se.”, ”Ne ulazi u more, tek si jeo.” i ”Stavi kapu, prejako je sunce”. Prepoznajete ih po tome što neprestano gledaju u svoju djecu, ali i tuđu, i što su prepoznatljive bijele boje. Na sebe i na svoju djecu, nanose najgušće kreme s najvećim faktorom, koje se teško razmazuju. Kod opeklina meduze, porezotina i ostalih morskih nezgoda, vrlo su korisni jer uvijek pri ruci imaju malu kućnu apoteku.

3. KAVOPIJE Ovi roditelji ili odlaze, u obližnji kafić, na kavu prije kupanja, ili poslije, ili nose kavu sa sobom na ručnik/ležaljku. Kada kafića nema, kavu donose od kuće, u termosici. Dalmatincima je to jedan od znakova kako se prepoznaju domaći od fureštih.

4. DARWINISTI Ovi roditelji većinom prepuštaju sudbini i roditeljima paničarima, dio brige o njihovoj djeci. Neopterećeni su tim što im dijete jede kamenčiće, pije more ili se topi u plićaku. Prepoznatljivi su po rečenici ”Ne drami, nije ti ništa.”

5. INFLUENCERI  Ovi roditelji više snimaju reels-e nego što provode vremena u moru. Kod njih možete pronaći one skupe instagramske kantice za pijesak (nemaju ove iz Lidla kao mi obični smrtnici), fensi kupaće kostime i šeširiće. Njihova djeca imaju sandalice za u more na nogicama, a uz KOD ELENA 10 i Vi možete ostvariti čak 10% popusta na te iste sandalice. (Noup.)

6. DIJASPORA Prepoznatljivi su po naglasku. Mi u Austrelija djecu učimo swimming u pool već in the school kada imaju samo six years. Povratnici iz Njemačke, Švicarske, Austrije, daleke Australije i Kanade, koji se vesele dolasku u Hrvatsku kao odlasku na Maldive. Da, jasno mi je, rodni kraj je rodni kraj. To što je apartman na Hvaru skuplji od hotela na Baliju ćemo sekundicu zanemariti. Dijaspora živi za ta dva tjedna na moru, ali prelazi brzo i jednostavno iz faze ”zašto smo odselili?” u fazu ”aha, zato smo odselili” 1000 puta u danu.

7. FUREŠTI Pretrpani stvarima i pretrpani hranom, kao i niže navedeni ČESI, imaju jedan veliki minus, a to je da misle kako je plaža njihova. Ležaljke i šugamane redom puštaju na plaži za sutradan. Srećom, tu su mještani koji uredno te iste šugamane slože i maknu. Čuvati mjesto na plaži ravno je tome da čuvate stolicom parking ispred zgrade. Ne radite to.

8. I za kraj, meni najdraži… ČESI: ČESI su naši ljudi koji na plažu nose pomidore, paštetu i mesni doručak. Nostalgični za onim starim dobrim vremenima kada su bili djeca i kada je zimska bila ukusnija. Sa sobom nose i par napuhanaca, koji suncobran, koju ležaljku, desetak ručnika, 30 kantica i lopatica za pijesak. Kada dođu na plažu treba im oko sat vremena da se smjeste. Prije nego odu u more, jedu, jer realno, ogladnjeli su dok su sve to pripremali. ČESI na plažu znaju ponijeti i paštu od jučer, punjene paprike, ili nešto treće što su dan prije jeli. Da se ne baci. #ExYuĐir

Ja imam oscilacije od prve do zadnje kategorije. Čak sam i dijaspora kada iz Dalmacije odem kući u Istru. Jedino što ne radim, ne puštam šugamane na plaži kako bih si ”rezervirala” mjesto. Samo ne razumijem kako mogu biti i PANIČAR i DARWINIST u isto vrijeme, ali i to sam.

A koji ste vi tip roditelja na plaži?

PRVI ODLAZAK NA MORE S DJETETOM – SUPERMAME

ELENA Mama male Lavice, supruga jednog IT-evca i profesorica u čizmama marketingaša. U slobodno vrijeme (iliti kad beba spava) pišem upravo o nama na blogu Šefica https://sefica.home.blog/