o čemu pričaju mame iza zatvorenih vrata?

Koliko često uspijevate odvojiti vrijeme samo za sebe i vaše prijateljice? Tu ne računamo kave dok se djeca igraju u parkiću ili trčkaraju oko vas dok vi po ne znamo koji put ponavljate jednu te istu rečenicu jer vas je vaše dijete bezbroj puta prekinulo. Tu mislimo na ono vrijeme kad uspijete same otići na kavu, piće ili ručak. Zbog različitih obaveza takvi trenutci su se s majčinstvom prorijedili, ali brinemo se o tome da ih imamo – barem jednom tjedno. Razgovori s prijateljicama (bez ometanja) dođu nam kao terapija i definitivno ih možemo uvrstiti u prijeko potreban self-care.

A o čemu mame pričaju jednom kada ostanu same? Ovo je 10 stvari koje su nama vrlo često na repertoaru.

  1. Ako ste mislili da ne pričamo o djeci – prevarili ste se. Uvijek pričamo o njima, makar na nekoliko minuta. Ponekad se jedna drugoj požalimo kako nam je teško, ponekad kako smo zabrinute, radimo li dobro i jesmo li dovoljno dobre majke. Ponekad poželimo samo podijeliti neke lijepe trenutke koji su se dogodili.
  2. Nakon djece prelazimo naravno na muževe i partnere. Nakon nekoliko minuta zaključujemo da su svi isti. Ostavljaju čarape pokraj košare za prljavo rublje, zovu nas iz dućana jer ne mogu nikako pronaći jednu stvar s popisa, a objasnile smo im već bezbroj puta i već 6 mjeseci govore da će popraviti rasklimana vrata od ormara. Znamo, nismo ni mi savršene. Ali nitko te ne shvaća bolje od prijateljice.
  3. Maštamo o zajedničkom vikendu. Jer nam treba odmor. Jer želimo ponekad pustiti mozak na pašu. U većini slučajeva rasporedi nam se nikako ne poklapaju. Kad je jedna slobodna, druga ima neko vjenčanje. Kad se druga oslobodi, ovoj prvoj je muž na putu. Izgleda da ćemo se i dalje morati zadovoljiti kavom ili za promjenu brzinskim ručkom kao danas. Danas smo odabrale sushi s oznakom održivog ulova, a dostupan je u Lidlu od ovog četvrtka.
  4. Pričamo i o tabu temama. U biti u posljednje vrijeme ovo nam je najdraže. Nema ništa bolje nego kad nađeš grupicu žena s kojima možeš biti otvorena i svoja. I koje te neće osuđivati.
  5. Pričamo o glupostima…da, zaista! Jedan red tračeva, jedan red „tko je što rekao“, jedan red „jesi li čula što se dogodilo?“…itd. Razne teme koje nas opuštaju i razgovori na koje ćemo već sutra zaboraviti.
  6. Pričamo o knjigama koje ne stižemo pročitati, o serijama na Netflixu koje binge watchamo, o filmovima u kinu u kojem nismo bile mjesecima.
  7. Pričamo o aktualnim događanjima u svijetu, raspravljamo, razmjenjujemo mišljenja i razmišljamo kako možemo napraviti promjene.
  8. Da ne zaboravimo…pričamo i o shoppingu, naravno. O zadnjim ulovima, o predobrim štiklama koje smo vidjele u Zari, o donjem rublju za koje je vrijeme da ga obnovimo i o činjenici da na kraju više robe kupimo za klince nego za sebe.
  9. Pričamo o brizi za sebe, počevši od onih malih stvari poput nove boje kose, onom salonu za koji smo čule da radi super nokte, želji da napokon odemo na trajnu depilaciju i napravimo novu tetovažu. Male stvari koje nama mamama puno znače.
  10. Dijelimo probleme, brige i strahove. Tješimo jedna drugu. Dajemo savjete. Plačemo. Slušamo. Smijemo se na najjače. I to je ono zbog čega nam je vrijeme nasamo s prijateljicom visoko na listi prioriteta!

Dobar izgovor za druženje Petri i Sonji omogućio je Lidl sa svojim ribljim proizvodima, oznake održivog ulova, certifikata kojim jamči da riba i morski plodovi dolaze iz uzgoja koji poštuje životinje, okoliš, zaposlenike i okolne zajednice.

Fotografije: Ana Surač/Stoodio Soo