što nakon razvoda?

Nakon 6 godina braka, dvoje male djece, sa svojih 25 godina ponovno sam sama. Sve što smo do sad stvarali, gradili skupa, sada moram ispočetka. Sama s dvoje malih kikića moram u novi svijet. Mislila sam da se to nikad neće dogoditi, da neću ostati sama. Međutim, život je odlučio da mora baš ovako.

Prvo što želim istaknuti je da bez obzira na okolnosti, djecu, bolje je rastati se nego ostati u nezadovoljavajućem braku. Loš brak utječe na partnere, ali i na djecu. Ne činimo im ništa dobro ako ostanemo, a nezadovoljni smo. Naši osjećaji i naše ponašanje se uvelike odražava na njih.

Ono drugo jednako bitno; nikom, ali baš nikom, nismo dužni objašnjavati razloge rastanka.

Znamo da su svi u okolini jako znatiželjni, da to neki smatraju sramotom, ali to je vaš život i samo isključivo vaš. Uostalom, zar je na kraju krajeva važno tko je kriv? Da, netko malo više, netko malo manje. Za sklapanje braka je potrebno dvoje, ali isto tako je za raskid također potrebno to dvoje ljudi. Svo naše ponašanje, odnosi, osjećaji koje smo skupljali godinama, sve to utječe na ishod. Ako se ne trudimo, ne znamo želje i interese onog drugog, naravno da moramo okrenuti strane. Nekad se ti zajednički interesi mijenjaju. Ljudi se mijenjaju kroz godine, naše želje, očekivanja postaju drugačiji. I to je sasvim u redu.

Nitko kroz život ne ostaje jednak. S godinama spoznajemo stvari i želimo nešto bolje, nešto više.

Ja sam se udala jako mlada. Isto tako započela obitelj. Tada sam imala neki drugi pogled na svijet i na cijelu situaciju. Sanjala sam da ću biti majka i žena. Voljela sam taj obiteljski život i samo sam tome bila posvećena. Od tada neke su se stvari promijenile. Iako zvuči kao mala razlika, ali ova „ja“ s 25 nije nimalo slična onoj sa 18. Sada imam neke druge interese, druge zamisli o životu, druge želje. Bolje shvaćam kako stvari funkcioniraju i dobro znam što želim. Moj pogled na svijet više se nije slagao s pogledima mog muža. Upravo zato je moralo završiti.

U našem braku više nije bilo sklada. Kako su se razilazili naši interesi tako su i naši putevi.

Obožavam svoju djecu, ali majčinstvo nije jedino što me ispunjava, želim više. Želim sve. Znam da to mogu, bila majka ili ne. U braku to nažalost nisam mogla. Sada me više ništa ne može odvući od mojih snova i moje sreće. Slobodna i sigurna da mogu apsolutno sve. Sada postajem jača i znam da nemam razloga za strah. Bit će teško, bit će izazovno, ali sigurna sam da sve uvijek dođe na svoje.

Žene, ne dajte se pokolebati. Sve što poželite i sve što ste zamišljale možete postići. Uz djecu, bez djece, sve se možeš poslužiti, samo treba naći balans. Ne treba žuriti, ali definitivno treba uživati. Nije kraj svijeta ako ste rastavljene. Sigurno ste napravile baš ono što je trebalo. Sada se možete posvetiti sebi, djeci i svemu što dosad možda niste bile u mogućnosti. Uz sve to, i mjesta za novu ljubav uvijek ima.

trenutak kada sam shvatila da je moj brak gotov – SUPERMAME

Foto: pexels.com

INGA Mlada mama dvoje djece. Studentica Predškolskog odgoja i obrazovanja. U punoj snazi otkrivanja i iskorištavanja mogućnosti koje nam nosi svakodnevica, na sto zanimljiviji način.