6 najboljih savjeta za uklanjanje mrlja s odjeće

Kako ukloniti tvrdokorne mrlje s odjeće i nekoliko stvari koje ste sigurno radili krivo!

Otkad smo postali roditelji, mrlje su dio naše svakodnevice, vjerujemo da se većina vas slaže. Od bebinih bodića, blatnjavih trenirka do onih najtvrdokornijih mrlja od hrane na majicama. No ponekad, za njihovo uklanjanje najdraži prašak za rublje nije dovoljan. Profesionalna organizatorica, Ivana Šušković, ovaj nam put donosi nekoliko odličnih trikova i savjeta za uklanjanje najčešćih mrlja.

1. Mrlje tretirajte odmah!

Uspješnost skidanja mrlja na odjeći ovisi o tome koliko ćete brzo djelovati i tretirati mrlju. Što prije reagirate, veća je vjerojatnost da će trikovi za skidanje mrlja koje vam donosimo u nastavku članka zaista funkcionirati.

2. Hladna voda

Prije svega mrlju je potrebno natopiti u hladnoj vodi. Topla voda će samo zapečatiti mrlju dublje u tkaninu.

3. Deterdžent i soda bikarbona

Lagano utapkajte sredstvo protiv mrlja (i običan deterdžent za suđe će pomoći) i preko pospite sodu bikarbonu. Ostavite neko vrijeme da djeluje.

4. Ne trljajte.

Tako ćete samo proširiti mrlju na veće područje.

5. Hidrogen peroksid za bijelo rublje

Za bijelo rublje možete koristiti i hidrogen peroksid (3%) kojeg možete nabaviti u ljekarnama. Njega nanesite na mrlju umjesto deterdženta.

Kako da vaše bijelo rublje bude savršeno bijelo pisale smo u ovom članku.

6. Pametne perilice i posebni programi

Posebni programi pametnih perilica vaši su saveznici u tretiranju mrlja. LG perilica za rublje koristi posebnu Steam™ tehnologiju, odnosno njegu odjeće vodenom parom koja dodatno pomaže otvoriti pore na odjeći te se na taj način učinkovito otklanja mrlje i prljavštinu i prije pranja. Ova tehnologija posebno olakšava pranje bebine odjeće i onih mrlja kojih se nikako ne možemo riješiti.

NAJČEŠĆE MRLJE I KAKO IH UKLONITI?

Mrlja od krvi. Natopiti u hladnu vodu, lagano istrljati deterdžentom za suđe, oprati kao i obično

Mrlja od dezodoransa i znoja na majici. Pomiješati sodu bikarbonu i hidrogen peroksid u gustu pastu, nanijeti na mrlje, ostaviti sat vremena, poslije oprati kao i obično

Mrlja od tinte. 70% alkohol, lagano očistiti pamučnom krpicom ili vatom.

Mrlja od vina. Isperite obilno gaziranom vodom i operite kao i obično.

Tehnologija LG Steam™ uklanja 99,9% alergena, kao što su grinje koje mogu uzrokovati alergije ili probleme s dišnim sustavom.

Sadržaj je nastao u suradnji s LG Hrvatska. Kupnjom uređaja bijele tehnike ostvarujete pravo na produljeno jamstvo od 5 godina do kraja godine. Više informacija potražite na OVOM LINKU.

perete li bijelo rublje cijelo vrijeme na krivi način? donosimo nekoliko korisnih savjeta!

 

Fotografije: Emilija Lasić Črepić (Škare i Makaze)