ja ne želim cvijeće. ja želim drugačiji svijet!

Ja ne želim cvijeće. Ja ne želim karanfile. Ja ne želim bezlične parade lažnjaka od muškaraca i žena koji s nekim floskulama potvrđuju ono što ja odavno znam.

Žena je vrijedna kao i muškarac.

Ženske su osobine vrijedne kao i muške.

Ženski način funkcioniranja vrijedan je kao i muški.

Da, razlike postoje. Da, mislim da smo drugačiji, različiti, da imamo neke stvari koje su nam kemijski ili fizički ili psihički ovako ili onako položene. I što sad?! Pa eto, probali smo živjeti po isključivo muškom principu. I gdje nas je to dovelo? Tisućljeća ratova, patrijarhat, paljenje, gušenje, kapitalizam i novac kao jedina vrijednost. Obitelji iscrpljene previše da bi se posvetile same sebi.

Ja želim da više niti jedna žena ne kaže da smo si to same napravile. Koji k….? Nismo si mi to napravile. Nije nam feminizam to napravio. Nismo se mi borile da preuzmemo još više tereta na sebe.

Borile smo se da nas se čuje.

Borile smo se da imamo mogućnost biti financijski nezavisne.

Borile smo se za ravnopravnost u poslu.

I imamo još posla. Još hrpetinu posla.

Dok nijedna žena ne pomisli da je feminizam sranje. Da smo se same tu dovele.
Dok se ne dogodi tolika promjena da se odgajanje djece, briga o kućanstvu i sve ono što su nekad žene radile bez posla, a danas rade uz posao počne cijeniti jednako kao djelovanje na tržištu rada. I to ne samo glupim floskulama. Nego materijalno. Ako već živimo u materijalnom svijetu.

Još posla dok se empatija, emocionalnost, nježnost i emocije općenito ne počnu gledati kao nešto jednako vrijedno kao usmjerenje, analiza i fokus. Dvije strane istog novčića. Obje nam trebaju. Obje nam trebaju u privatnom životu, ali i životu društva.

Ja ne želim cvijeće. Ne želim karanfile i prazne floskule. Ja želim drugačiji svijet.

Sanjam znam, ali i djelujem. A nekako sam sigurna da će moja mala djelovati i više.

Zato molim vas, i žene i muškarce, da više ne govorite posprdno o feminizmu. Nikad više. Molim vas da uvidite koliko je bio važan i koliko je još uvijek važan. Da shvatite da ovo moje možda jest utopijska ideja. Ali sigurna sam da je nekoć i pravo žena na vlasništvo bila utopijska ideja.

Ne koče vas feministice. Koči vas patrijarhat.

Foto: unsplash.com

IVKA Mama i poduzetnica. Superžena koja budi strast u drugim ženama. Vjeruje u moć i snagu koja dolazi iz ranjivosti. Vjeruje u ples kao psihoterapiju. Vjeruje u život kao strastvenu igru u kojoj se isprepleću privatno i poslovno. (ivkaarmandatodorovic.com)