on se nikad ne diže? i druge vječite borbe novopečenih mama

Imaš li osjećaj kao da je sve na tebi i kao da se samo tvoj život promijenio iz temelja i to vrtoglavom brzinom, a život tvog partnera, oca tvog djeteta, je ostao, skoro pa isti? – dobrodošla u klub!

Iako vjerujem u ravnopravno roditeljstvo, uloga mame i tate se razlikuje, što je sasvim normalno i poželjno. Na taj način dijete dobiva najbolje od obje strane, uči da smo svi različiti, da se nekad ne moramo slagati, da ne moramo raditi svi sve na isti način, ali da se bez obzira na to volimo i poštujemo.

Zaista je istina da je život mame na porodiljnom dopustu u potpunosti drugačiji nego što je ikad bio i da žena mora puno toga promijeniti u svom životu kako bi se uskladila s novom ulogom, što nije isti slučaj kod tate. No, s druge strane, tata ima drugačije izazove. Dok mama ima oko 9-10h za samostalno povezivanje s djetetom, uči sve od početka u svom tempu, od tate se očekuje da u nekoliko sati u danu pohvata konce i bude supertata koji razumije svoju ženu, podržava majku svog djeteta i povezuje se s djetetom pritom radeći sve ispravno (odnosno onako kako mama očekuje od njega).

Sasvim mi je poznat onaj osjećaj jedvačekanja da se muž vrati doma s posla i preuzme dijete jer ti samo želiš sklopiti oči, pojesti u miru, oprati kosu, popiti toplu šalicu kave, nastavi svoj niz. I sasvim je opravdano, posebno ako beba ne spava noćima i ti si zadužena za uspavljivanje, dojenje, smirivanje. Been there, done that.

No, što se u tom cijelom novopečenom kaosu događa s partnerskim odnosom?

S razlogom sam odvojila ulogu mame i ulogu nečije žene, kao i ulogu partnera, odnosno muža i tate.

Vidiš, jednako kao što ti prolaziš tranziciju u majku, tvoj muž prolazi tranziciju u oca, a vaš partnerski odnos prolazi tranziciju u roditeljski odnos no on nikad ne smije postati samo to – roditeljski odnos.

Ključ zdravog odnosa je u balansu između partnerskog i roditeljskog odnosa i to nije nimalo jednostavno. Upravo zato dolazi do puno previše razvoda unutar tri godine nakon dolaska djeteta. Ne zato jer se partneri ne vole, nego zato što pobrkaju lončiće, zamagli im se fokus.

Zaista je teško odvojiti ta dva odnosa, vjerujem da je jer i ja sama teško radim upravo na tome, ali je blagotvorno. Ti i dalje imaš svog partnera kojeg moraš gledati upravo tako – kao na svog partnera, muža, ljubav svog života. S druge strane, on je i otac tvog djeteta, ali gledajući ga samo tako zaboravljaš na ulogu prijateljice i ljubavnice i polako se i njemu obraćaš iz uloge mame (tu imamo očekivanja, kritiziramo, prigovaramo…). A to vjeruj mi, nitko ne želi jer da je želio, ostao bi sa svojom mamom.

Čuvanje vašeg partnerskog odnosa je na vama, no nekako nailazeći na tu prepreku i slušajući isto kod brojnih klijentica shvatila sam da ženama to ipak teže pada.

Mi kad postanemo mame, kao da smo prema svima odjednom mame. No, to ne zaobilazi niti muškarce, neki parovi nakon dolaska djeteta imaju velikih problema sa seksualnim životom zato jer partner svoju partnericu gleda isključivo kao na majku njegovog djeteta. A ta uloga mame je sveta.

Jedino promjenom pogleda i dubinskim razumijevanjem što se zaista događa u pozadini svih ovih odnosa, vaš partnerski odnos može funkcionirati na jednoj višoj razini. Jer nije da se po noći ne diže tvoj muž, nego se tata ne diže (brinete drugačije o zajedničkom djetetu iz uloge mame i tate), nije da tebe kao mamu ne razumije tvoj muž, nego tvoju novu ulogu ne razumije tata, opet iz svoje nove uloge.

Pogledaj u pozadini koje uloge je „sve je na meni“ osjećaj kao i „nisam stala cijeli dan“ i vidjet ćeš da je to upravo iz uloge mame. Svi mi imamo određena očekivanja od sebe u nekoj ulozi, kao i očekivanja od drugih no ako ćeš svom partneru zamjerati zbog nekih neispunjenih (nerealnih) očekivanja iz uloge tate, patit će prvenstveno vaš partnerski odnos.

S vremenom ćete se sve više udaljavati, imat ćete sve manje razumijevanja, a sve više očekivanja.

A roditelji ste zauvijek.

Od te uloge se nikad nećete moći rastati.

Radeći na povezivanju s partnerom, jačaju oba vaša odnosa kao i vjera da ćete zajedno savladati sve prepreke. Zaista čvrsto vjerujem da je tajna balansa kroz sve uloge u jasnoći kroz sva tri životna područja (osobno, obiteljsko i poslovno), a to je ono što radim sa svojim ženama (individualno i grupno). U svemu tome vraćamo fokus upravo na tebe jer ti igraš glavnu ulogu na svim poljima svog života.

Ako i ti želiš vratiti fokus na sebe kroz iduća 3 mjeseca radit ćemo na 3 teme kroz grupni online program Mama nije samo mama:

1. Organiziraj obiteljsku svakodnevicu kako bi stvorila prostor za sebe
2. Ponovno se poveži s partnerom
3. Unesi razumijevanje i smirenost u sve odgojne izazove

Za više info i prijavu klikni OVDJE, a ako imaš neko pitanje – piši mi na mail iva@zaimovic.com.hr Upisi na program traju do 27.10., a s radom krećemo 30.10.

Vjerujem da ćeš nakon ova 3 mjeseca PRODISATI jer ćeš osvijestiti da nisi samo mama, ponovno ćeš otkriti tko si sve ti, vratit ćeš se sebi ulažući u sebe i sve što ti je važno, a sve to kroz veliku podršku drugih žena koje će ti pokazati da nisi sama.

Više nećeš biti usamljena niti izgubljena, već pronađena i osnaŽENA.

Foto: pexels.com

kako nas naša očekivanja zeznu? – SUPERMAME

Iva Zaimović, mag. socijalne pedagogije. Savjetuje majke koje su izgubile sebe u majčinstvu te žele raditi na sebi i odnosu s partnerom.