5 razloga zašto carski rez nije lakši način poroda

Carski rez često se percipira kao jednostavniji način poroda u odnosu na vaginalni porod. Međutim, postoji nekoliko razloga zašto to možda nije uvijek slučaj
Zbog raznih mitova i predrasuda o carskom rezu rašireno je mišljenje da je takav način poroda još uvijek lakši i jednostavniji način, a mnoge žene upravo iz straha od vaginalnog poroda priželjkuju carski rez.

Zašto carski rez nije lakši način poroda?

1. Duže razdoblje oporavka: Oporavak nakon carskog reza može biti produžen i zahtijevati više vremena i pažnje od oporavka od vaginalnog poroda. Ožiljak od operacije treba zacijeliti, što može ograničiti kretanje i izazvati nelagodu, posebno u prvih nekoliko tjedana. Ne opravljate se samo od poroda, nego i od operacije!
2. Rizik od komplikacija: Carski rez je invazivna kirurška procedura koja nosi sa sobom inherentne rizike. Postoji veća vjerojatnost komplikacija poput infekcija, krvarenja ili problema s anestezijom.
3. Vaginalni porod ima svoje prednosti kako za mamu tako i za bebu. Među njih spada kontakt „koža na kožu“ majke i novorođenčeta (ovo ovisi naravno i o vašem liječniku,  opremite se planom za porod i inzistirajte), raniji i uspješniji početak dojenja i ponekad lakši oporavak.
4. Psihološki aspekti: Iako je carski rez rutinski postupak, za mnoge žene može biti emocionalno teže prihvatiti ovaj način dolaska djeteta na svijet. Osjećaji gubitka kontrole, razočaranja ili straha od operacije mogu biti prisutni i utjecati na emocionalno blagostanje majke. Mnoge žena osjeća kao da je njihovo tijelo podbacilo, i da zapravo “nisu rodile svoje dijete”. Upravo je zato važno rušiti mitove oko carskog poroda. Carski porod je jednako porod kao i vaginalni!
5. Suočavanje s negativnim komentarima i predrasudama okoline. “Jesi li ti uopće rodila!?”, “Blago tebi, tebi je bilo lako.”, “Ne znaš ti kako je roditi.” i slično što opet može negativno utjecati na majčino mentalno zdravlje i sliku o sebi.
Iako carski rez može biti nužan u određenim situacijama, važno je razumjeti da nije uvijek lakši ili bolji način poroda.  A za sve mame koje su rodile carski ili ih čeka takav porod imamo poruku: Mame, vi ste carice! I zapamtite način poroda nije mjerilo tko je bolja majka. Vaše tijelo je čudesno!
Fotografije: Supermame, Unsplash.com