Imaš li svoj omiljeni comfort food? Za mene su na prvom mjestu lazanje pa sam čim se temperatura spustila za nekoliko stupnjeva, upalila pećnicu i bacila se na kuhanje!
Za mene nema ljepšeg osjećaja nego kad cijela kuća zamiriše na svježe pečene lazanje.
Ako ti danas nije dan za lazanje, obavezno se vrati na ovaj recept kad bude kišno popodne ili škicni druge recepte na tjednom planu za inspiraciju:
Lazanje – recept:
SASTOJCI:
Nekoliko žlica ulja
3 luka
4 mrkve
850 grama mljevenog mesa
2 žlice paste od rajčica
150 ml vode
200 grama baby špinata (ovo možeš i preskočiti)
100 grama maslaca
100 grama brašna
1 l mlijeka + 200 ml vode
1 pakiranje tijesta za lazanje
150 grama naribanog sira
Začini: sol, papar, muškatni oraščić, dimljena paprika, češnjak u prahu
PRIPREMA:
Za početak krenemo s pripremom mesnog umaka – na tavi popržimo luk i mrkvu pa dodamo meso. Kad dobije zlatno-smeđu boju, stavimo pastu od rajčica i vodu. Ostavimo da se lagano krčka 20-ak minuta i po želji ubacimo špinat (ovaj korak možeš preskočiti, ali ja volim dodati povrće gdje god mogu).
Bacamo se na pripremu bešamel umaka – otopimo maslac na tavi, dodajemo brašno i popržimo dok ne promijeni boju pa dodajemo mlijeko i vodu. Ključno je dobro miješati u ovom koraku kako bi se izbjegle grudice. Ostavimo na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje dok se ne zgusne.
Vrijeme je za slaganje lazanja – posudu lagano premažemo s maslacem da nam se ne zalijepi i slažemo redom kore, bolonjez pa bešamel umak. Za zadnju koru ostavimo samo bešamel i naribani sir.
Lazanje pečemo u pećnici ugrijanoj na 200 stupnjeva, oko pola sata, ovisno o pećnici i veličini posude u kojoj pečemo.
Dobar tek ti želim!
Ako ti treba još inspiracije ili konkretnih recepata i planova, slobodno posjeti moj Instagram profil ili Web stranicu Ručak za Tjedan gdje redovito dijelim nove recepte i inspiraciju za tjedni plan obroka!
Naslovna fotografija: pexels.com; Ostale fotografije: autorica teksta