TRUDNOĆA I ZUBI

Blanka Raguž Bubalo, dr.med.dent., Ordinacija dentalne medicine Švajhler, 01/3772570, info@dent-med.hr

 

Iako smo sa dr.Raguž Bubalo već pričali o oralnoj higijeni za vrijeme trudnoće, obzirom da Internet vrvi informacijama, što provjerenim, što neprovjerenim, razradili smo malo detaljnije što od lijekova trudnice smiju koristiti u trudnoći, na koje se zahvate mogu odlučiti i što svakako trebaju izbjegavati.

 

Fluor tijekom trudnoće i dojenja ? Fluor je koristan u prevenciji nastanka karijesa. Preporučuje se samo njegova lokalna primjena, nanošenjem preparata koji sadrže fluor na površinu zuba. To su paste za zube i profesionalna sredstva za fluoridaciju koja se primjenjuju isključivo u stomatološkoj ordinaciji. Ne preporučuje se sistemsko unošenje fluora u obliku tableta ni u trudnoći ni u djetinjstvu. Osim što sistemski način primjene ne pokazuje značajniju zaštitu od karijesa,nekritička primjena  može uzrokovati i neželjene posljedice, pa je takav način uporabe neopravdan.

Treba li zbog trudnoće mijenjati amalgamske plombe u bijele? Osim estetskih i tehničkih nedostataka amalgamskih ispuna, najviše rasprava se ipak vodi na temu štetnosti žive. Mišljenja oko štetnosti amalgamskih plombi su podjeljena, stavovi su i dalje oprečni, ali je nedvojbeno da elementarna živa ima toksični učinak na ljudski organizam.  U skandinavskim zemljama je upotreba amalgama zakonom zabranjena. Međutim za vrijeme trudnoće, amalgamske ispune treba ukloniti samo ako je nužno, obzirom da se najjača izloženost živi događa tijekom stavljanja ili odstranjivanja amalgamskog ispuna. Stoga, ako amalgamski  ispuni nisu promijenjeni prije trudnoće, bolje je to napraviti nakon poroda.

Lijekovi za vrijeme trudnoće i dojenja ordinirani u stomatološkoj praksi? Lijekovi su svrstani u nekoliko kategorija prema svom riziku štetnosti za plod. Najčešće se koristi klasifikacija Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) koja svrstava lijekove u pet kategorija (A, B, C, D, X).

Antibiotici za vrijeme trudnoće i dojenja ? Primjena antibiotika koji su u kategoriji rizika B (po FDA klasifikaciji), smatra se najmanje štetnim tijekom trudnoće i dojenja. U toj skupini su : Penicilini (Amoksicilin, Klavocin, Augmentin…), Klindamicin (Klimicin, Dalacin…), Eritromicin, Cefalosporini…. Antibiotici svrstani u kategoriju rizika C treba izbjegavati, a lijekovi iz skupine D (tetraciklini, aminoglikozidi) za koje postoje dokazi humanog fatalnog rizika ne treba uzimati.

Analgetici za vrijeme trudnoće i dojenja? Jedini nesteroidni antireumatik (NSAR) koji se može primjenjivati tijekom cijele trudnoće i dojenja  je paracetamol (kao blagi analgetik i antipiretiki) koji ima FDA kategoriju rizika B u trudnoći ( max. 4g/dan)

Kako dojenje utječe na razvoj čeljusti? Dojenje je najbolji način prehrane jer utječe na pravilan rast i razvoj čeljusti, međučeljusnih odnosa i zubi djeteta. Zahtijeva od djeteta snažne aktivne pokrete donje čeljusti i jezika koji potiču njihov razvoj. 

Izbjeljivanje zubi u trudnoći? Izbjeljivanje zubi ne bi trebalo raditi u trudnoći i za vrijeme dojenja.

Koje stomatološke zahvate izbjegavati u trudnoći? Izbjegavati treba: Rtg snimanje; opsežne restorativne zahvate i kozmetički zahvati kod kojih se očekuje da na stomatološkoj stolici prosjedite puno vremena, kirurške zahvate – koje je moguće odgoditi nakon porođaja.