MAMA, KOJI JEZIK MI PRIČAMO?

Odluka da odgajamo naše dečke u bilingualnom okruženju jednostavno se nametnula “prirodnim” odabirom onog trena kada sam rekla DA tom šarmantnom Francuzu. Iako moj suprug priča savršen hrvatski (da, on je jedan od tih troje u svijetu LOL) u svakodnevnoj komunikaciji sa klincima koristimo svaki svoj materinji jezik. Da dodatno zakompliciramo situaciju, nas dvoje međusobno pričamo engleski i od nedavno živimo u Nizozemskoj tako da naša dva dječaka (2 i 4 godine) trenutno imaju čušpajz od jezika u glavi.

Kao svaki roditelj, i mi svakodnevno preispitujemo naše odgojne mjere i postupke jer iza svakog “ poteza “ leži neizmjerna ljubav i želja da svojoj djeci pružimo svu ljepotu, snagu, sigurnost ovoga svijeta. I baš nam se zato činila ispravnom odluka da ih izložimo tom svijetu i pomognemo im,  koliko je to moguće, koračati kroz njega.

Zanimljivo je promatrati koliko njih dvoje sasvim drugačije doživljavaju važnost jezika i (ne)poznavanje istog. T, naš veliki dečko, savršeno se paralelno služi francuskim i hrvatskim, no svjesno izbjegava svako druženje gdje se od njega traži sporazumijevanje na engleskom ili nizozemskom , dok se M, naš mlađi sin sa samouvjerenošću kralja Thora, nimalo ne zamara time da li će ga ostatak svijeta razumijeti ili ne; nekako mu to savršeno, uvijek polazi za rukom (magični tantrum jezik “terrible two’s” je pretpostavljam univerzalan).

S obzirom na to da  je naša svakodnevnica neka čudna prica na četiri jezika, jedno od najčešćih pitanja moje mladunčadi (nakon; “šta ćemo papati”, “ je li prošlo pet minuta” i “možemo gledati Sam-a” – vatrogasca naravno;) jest: “Mama, koji sada jezik mi pričamo?”. Ah, sinovi moji dragi…nije ni vama lako…


NADA

Ponosna supermama dvaju lavića. Posljednje su joj godine obilježene opasnim nedostatkom sna, previsokim unosom šećera, konstantnim kaosom i neredom te neopisivom radošću, ljubavlju, satima maženja u četvero i uvijek spremnim koferima. Rođena u Rijeci prije 35 godina, započela je svoju sudbinu svjetskog putnika sa nepunih 18 godina odlaskom na studij u Italiju. Nakon diplome uslijedio je posao u SAD-u, povratak u Zagreb, dugogodišnja karijera u multinacionalnoj kompaniji, brak, djeca i hop… opet pakiranje za Amsterdam gdje je započela svoj blog www.my2to4.com.