Baš kad sam se ufurala u laganiju odjeću, sunce na koži i osvježavajuće i lakše obroke, eto ga na-zahlađenje. Ne znam za vas, ali meni sa padom temperature padnu i moji kriteriji o prehrani (priznajem, nisam neki karakter), naročito kad sama sebi zadam cilj o umjerenosti. Kako u hladnije doba doma više posežem za dekicama, toplim čarapama i šalicama vrućih napitaka, tako u kuhanju više težim složencima, umacima i naravno toplim desertima. Nama zimogroznima i par stupnjeva manje čini se kao temperaturni šok,i nešto osvježavajuće i ravno iz frižidera jednostavno ne dolazi u obzir. Ipak, ovaj recept je kompromis između zdravog i toplog, kruh koji to uopće nije, s povrćem a zapravo slatke ljetne arome…
Pravi divni spoj kontradiktornosti 🙂
Odličan je uz gustu povrtnu juhu a mesojedi ga mogu kombinirati npr. kao prilog uz steak od lososa. Pa kušajmo!
BEZGLUTENSKI POVRTNI KRUH S TIKVICAMA I MRKVOM
4 mrkve srednje veličine
3 veće tikvice
2 češnja češnjaka
3 žlice usitnjenog bosiljka
6 jaja
60 ml kokosovog mlijeka
2 žlice kokosovog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
papar
3-4 žlice kokosovog ulja
Mrkvu ogulite i narežite na tanke kolutiće. Tikvice uzdužno narežite na tanke ploške. U tavi ili woku otopite kokosovo ulje i na njega stavite narezano povrće,posolite,popaprite,dodajte sitno nasjeckani češnjak i na laganoj vatri propirjajte da povrće omekša. Ostavite hladiti.Jaja i kokosovo mlijeko zajedno razmutite,posolite i dodajte kokosovo brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Dodajte ohlađeno povrće i bosiljak i sve zajedno dobro promješajte. Duguljasti kalup za kruh obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu te stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180’c,te pecite oko 40 minuta tako da površina postane zlatno smeđa. Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 10 minuta. Narežite i poslužite toplo ili sobne temperature.
Supermama ekscentričnog Jana i anđeoskog Viga, ovisnica o cappuccinu, televiziji i udobnosti svog doma. Zaljubljenica u ne-boje, minimalizam i tenisice, fali joj barem 5 dodatnih sati u danu i uredno svugdje kasni. Njezina najdraža parola “red, rad i disciplina” unatrag 4 godine u njenom domu više ne pali. U slobodno vrijeme sanja nove recepte, gomila nove sastojke i nada se da će to dvoje pretvoriti u nešto opipljivo i jestivo u roku tjedan-dva. S vama će rado dijeliti svoje bezglutenske poslastice kojima je i sama očarana.