13 RAZLOGA…

Danas radim jedan mali “detour” od naših nizozemskih pustolovina, jer želim s vama podijeliti jedan strah. Strah od tinejdžerskih godina. Da, malo je još rano za razmišljanje o toj dobi i zaista se nadam da imamo barem još 6, 7 nevinih godina, no prošli tjedan sam svoje samačke večeri (dok je muž na službenom putu) provela gledajući novu Netflix-ovu uspješnicu “13 reasons why” , završila cijelu sezonu u 5 večeri i ostala sa mučnim osjećajem u želucu…

Serija je bazirana na istoimenom bestselleru iz 2007, u kojem glavna junjakinja, prekrasna 17-ogodišnjakinja iznosi 13 razloga koji su je naveli da počini samoubojstvo.

Vjerujem da srednja škola nije za nikoga bila “sigurno i sretno mjesto”, no ono što mladi odrasli ljudi proživljavaju danas, drastično se razlikuje od okruženja kojeg se ja sjećam iz ’90-tih.

Provokacije, “cyber-bullying”, alkohol, droga, izolacija, silovanja, podmetanja i još svakojake varijacije toga opisane su kao svakodnevni sastojak dijete današnjih srednjoškolaca. I da, onaj licemjeran dio mene volio bi sve to nazvati populističkim pretjerivanjem američkog show-biznisa, no onaj majčinski dio koji zazire od svakog oblika osuđivanja, ne usudi se olako kritizirati projekt iza kojeg stoji više od 7 godina rada i istraživanja nekih od najvećih producentskih imena.

Rijetke su serije poput ovih koje osim neupitnog primarnog cilja priljepiti čim širu publiku pred ekran, imaju i onaj puno veći cilj: educirati mlade odrasle ljude i sve nas koji činimo dio njihovih života o kompleksnosti odrastanja u 21-om stoljeću.

Činjenica jest da, bez obzira koliko se mi trudili i pokušavali “ostati mladi” s našim fora Insta fotkicama i FB profilima koje smo otvorili u svojim ’30-ima, ne možemo uistinu razumijeti klince kojima je digitalna stvarnost jednaka realnosti jer su uz nju odrastali od kako znaju za sebe.

Usprkos našem trudu, ne možemo se poistovjetiti sa njima, jer koliko god da je Luka iz 3c bio odvratan prema meni taj dan, ja bih ga ostavila tamo… u učionici… i ne bih morala razmišljati više o njemu u sigurnosti vlastitog doma u kojem nije bilo interneta, niti mobilnih telefona.

Današnja djeca nemaju tu privilegiju i upravo taj neprestani, društveni pritisak vjerojatno jest jedan od čimbenika zbog kojih je samoubojstvo treći uzročnik smrti među mladima od 10 do 24 godine, po istraživanju CDC-a.

Jezivo… Strašno…Brutalno… Okrutno… Istinito.

“Mala djeca, male brige. Velika djeca, velike brige”, uvijek su govorili moji roditelji. Imam osjećaj da su te velike brige postale samo još veće posljednjih desetak godina i čini se neizmjerno teško odgojiti čvrste, samouvjerene ali i pažljive i suosjećajne mlade ljude. Ako se još uvijek pitate ZAŠTO tako mislim, pogledajte seriju i dobiti ćete barem 13 razloga…


NADA

Ponosna supermama dvaju lavića. Posljednje su joj godine obilježene opasnim nedostatkom sna, previsokim unosom šećera, konstantnim kaosom i neredom te neopisivom radošću, ljubavlju, satima maženja u četvero i uvijek spremnim koferima. Rođena u Rijeci prije 35 godina, započela je svoju sudbinu svjetskog putnika sa nepunih 18 godina odlaskom na studij u Italiju. Nakon diplome uslijedio je posao u SAD-u, povratak u Zagreb, dugogodišnja karijera u multinacionalnoj kompaniji, brak, djeca i hop… opet pakiranje za Amsterdam gdje je započela svoj blog my2to4.

@my2to4