ŠTO SPREMITI U TORBU ZA BOLNICU – VJEČNO PITANJE SVAKE TRUDNICE

Prije par dana, pijem limunadu od ruže sa svojom dragom prijateljicom, jednom od puno njih, s trbuhom do zuba. Nakon što smo pretresle sve one druge teme (malo ih je, vjerujte mi), prebacile smo se na porod. Ne, ovo neće biti priča o porodu, ovo je priča o onom vječnom pitanju svake trudnice – što trebam nositi u bolnicu? 

Vrlo brzo me vratila u vrijeme kada je i mene morilo to isto pitanje, kada sam odgovor tražila na sve moguće načine jer popisi su bili nemoguće dugački. S jedne strane svi viču “nemoj nositi kofer, nemaš ga gdje staviti u sobi”, a s druge strane mi dostave listu od 6 A4 strana “što nositi u bolnicu”. Pa ti sad budi pametan.
Prvenstveno bih rekla da je bitno rađate li prirodno ili carski. Ukoliko je ova druga opcija (kao što je meni bila), onda treba pripaziti samo na količinu svih stvari, jer ostajete u bolnici 2-3 dana duže. Zatim je bitan faktor rađate li u ljeto ili zimu.

Za ove proljetno-ljetne bebe i novopečene mame, mogu iz prve ruke dati savjet. Podijelit ćemo popis na dva dijela – za mamu i za bebu.

Za mamu:

Trudnička dokumentacija – prvo i osnovno. Taj dio je bitan samo za “upad” u bolnicu.

Ono što vam dalje treba su dvije spavačice. I to moguće one sa uzorkom kakve su naše bake nosile, i sa 5-6 gumbića da mladunac lakše dođe do izvora hrane. Grozne su, ali su spas. Jedna je potrebna za sam porod, druga je potrebna za kasnije. Ako rađate carski, još jednu ubacite u torbu.

Jednokratne gačice. Živjela sam u njima prvih mjesec dana nakon poroda. Ne stišću, ugodne su, a dovoljno čvrste da drže ono što trebaju na mjestu, a to su ulošci – VIR. Oni ulošci kakve su naše bake počele kupovati pod stare dane. Gačica ponesite više kutijica, uložaka – 5 pakiranja. Čim više, tim bolje.

Šlape – gumene za pod tuš (ne želite stati bose pod tuš, niti u japankama). I jedne šlape za po sobi, iako ćete većinu vremena provodite “braless” u krevetu.

Ogrtač – dobra stvar kada dolazi doktor u vizitu, a vi ste u raskopčanoj spavačici, hladite nabujale prsi i u mrežastim gaćicama koje virkaju (osim ako vam je spavačica maxi dužine).

Čarape – za one koje su zimogrozne.

Plivasept – iako ga u svakoj bolnici ima na svakom koraku, ja sam nosila pakiranje od pola litre, jer wc je uredan, ali uzmite u obzir da ste sve iscrpljene i umorne, a i nema svaka žena običaj pogledati kakav ostavlja wc iza sebe. Druga stvar, nemate snage piškiti stoječki (ako ste rodile carski) – PLIVASEPT!!!!

Ručnici – 2 ručnika, (3 ako ste carski). Pod ručnikom ne mislim na one za plažu ogromne, nego dva manja ručnika 🙂

Četkica za zube, pasta za zube, češalj, gumica za kosu. Pranje zubiju nakon poroda stvara rajski osjećaj – bez pretjerivanja.

Malo pakiranje gela za tuširanje/šampona za kosu – imate u drogerijama za kupiti putna pakiranja. Ako ste rodile carski, gel za tuširanje ne dolazi u obzir. (i ovo vam treba za zadnji dan kada izlazite iz bolnice), tada javite i mužu da donese mali fen za osušiti kosu.

Purelan mast – ako bih morala birati što od svega ovog ponijeti, bila bi ova mast! Spas za bolne bradavice. I beba može sisati bez da prethodno ispirete prsi.

Boca vode, grickalice, voće itd – ovaj dio vam može donijeti i muž svaki dan u vrijeme posjeta. Ali voda i jabuka je spas obzirom da ste budne od 5 ujutro do 00:00. Osobno su mi obroci u bonici bili ukusni i obilati, malo me zbunilo kada sam prvi dan nakon poroda za ručak dobila grašak – sjetimo se bapskih priča o grčevima zbog prehrane mame – po novome, to zaista jesu bapske priče, i mama može jesti sve. Beba će grčeve odraditi ovisno o svojem metabolizmu koji se tek razvija.

Wc papir – tako kažu neke mame, u bolnici gdje sam ja rodila, bilo je svega u izobilju.

Punjač za mobitel – mobitel ćete puniti 14 puta dnevno jer od trenutka kada vidite svoj smotuljak sreće, naslikavanje može početi. Znate ono kada vidite Beyonce na crvenom tepihu i zvukove fotoaparata? E tako to izgleda u bolnici. Bogu hvala na whatssapu, viberu, skypu, facebook-u i ostalim aplikacijama za slanje svih tih fotki. Moj L ima 374 fotografije iz prvih pet dana života. I sigurno 45 filmića. Kako spava, spava na cici, spava dok kaka, malo otvori oči, pa opet spava… Ali i dalje sve snimamo.

* uzmite u obzir da imate supruga, mamu, sestru koje možete uvijek nazvati i tražiti da vam donesu ukoliko nešto zatreba, pod tim mislim na šeširiće za dojenje, dodatne pakete uložaka, čiste ručnike i slično. Ne trebate odmah uzeti sve.*

Za izlazak iz bonice, ponesite jednu odjevnu kombinaciju, jednokratne gaćice i grudnjak za dojenje i obuću – to sve stavite u jednu kričavu i jako upečatljivu vrečicu koju muž može prepoznati i donijeti naknadno (pripazite da vam muž nije daltonist, jer u tom slučaju neće uzeti dobru vrečicu). Pokušajte to same pripremiti, da vam se ne bi dogodilo kao mojoj prijateljici, koja je rodila u prohladnu jesen, ovaj dio je zaboravila, pa je mužu rekla da joj donese odjeću. Iz bolnice je izašla u majici kratkih rukava i pernatom prsluku. Vani je bilo 5 stupnjeva. Možete zamisliti izraz njenog lica kada se muž pobjedonosno pojavio na vratima sa modnom kombinacijom za novopečenu mamu.

  Za bebu: 

Pelene – jedno malo pakiranje pelena.

Blazinice – nisam pobornik vlažnih maramica, moj L je grozno reagirao na njih, pa je meni spas bio u blazinicama i vodi.

Pavlovićeva krema za guzu – uz nju, doma mi je spas bila i Sudocrema za dane kada je guza bila jako crvena.

Kombinacija za van – beba je u bolnici uvijek u bodiju i gazicama koje joj divne sestre obuku. Svaki dan u drugoj kombinaciji (tako i pratite kasnije po fotkama koji je dan bio). Vi ponesite samo ono u čemu će beba izaći vani. Mi smo izlazili na 40+ stupnjeva, tako da je bio dovoljan jedan pamučni bodi i duge hlačice sa stopalima.

Gaze / Tetra pelene – zgodne su za one trenutke kada beba mora podrignuti (a ako se radi o proždrljivcu kakav je bio moj, podrigivanje je svakih sat vremena) i obavezno uključuje bljuckanje. E tu stupa gaza na snagu.

Nemojte napraviti kaos i skoro završiti u novinama proglašena “nemajkom godine”, kao što sam ja, kada sam izvadila na ormarić dudu varalicu. Nisam niti znala da je to tabu za bolnicu. A baš sam pripremila onu divnu s nacrtanim brkovima kakve imaju moj tata i did koji je bio sinjski harambaša.

To bi bilo to. Nije kratakt popis, ali je potpun popis. Sretno!