“TERRA” ZA STYLISH LJUBITELJE KAVE

Miris jutarnje kave i prvi gutljaj iste, moj je jutarnji ritual, a kada taj ritual još uljepšam sa unikatnom i posebnom šalicom, mojoj sreći nema kraja. Kroz bespuća Instagrama naletila sam upravo na ove šalice, koje su me ostavile bez daha. Savršeno nesavršene, simpatične i ljepuškaste, onako, da uljepšaju jutro mrgudu kakav sam ja. Danas vam predstavljam Teu Radić, kreativku koja se krije iza branda Terra. 

Za početak sam Teu zamolila da nam se predstavi i ispriča svoju kreativnu priču. “Magistrirala sam kiparstvo pri Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Glina je bila moja svakodnevnica. Tijekom studija ideja kojim putem želim usmjeriti znanje i  kreativne ambicije bila je prilično jasna, konkretna. Vizija koju sam imala od samih početaka bila je poprilično jasna. Vezana sam za kiparstvo, koje je moja polazna točka.  Ta veza je neraskidiva, ali funkcionalnost objekta/predmeta je nešto što me konkretno zanimalo. Ta simbioza čiste estetike i funkcionalnosti dovela me na put izrade keramičkog posuđa.”

Tea svoje proizvode izrađuje u svom atelieru na Splitskoj adresi. Naziv branda – Terra – akronim je koji je nastao iz njenog imena i prezimena, što je ispalo poprilično simbolično, obzirom na značenje.

Zašto baš glina? “Umjetnik bira način izražvanja koji mu je blizak. Tu sugestije drugih ne prolaze. Samo tako nastaju iskrena djela, bez obzira govorili mi o funkcionalnim predmetima ili objektima za izlaganje. Ne postoji idealan pristup, idealan materijal.. sve to i mnogo više stvar je osobnog  izbora, afiniteta, karaktera, senzibiliteta… Tijekom studija sam radila u raznim medijima i s raznim materijalima, tražila sam sebe u njima. Neki su mi odgovarali, neki su bili u suprotnosti s mojim karakterom. No s glinom sam se našla odmah, to je bilo TO.”

Za sada iza branda stoji samo Tea – od izrade samog proizvoda, preko kompletne vizualne prezentacije branda i marketinga.  Od proizvoda nudi keramičko posuđe – zdjelice, šalice za kavu ili čaj, daske za posluživanje.. kao i aromaterapijski nakit. “Ono što mi je važno jest da svaki proizvod koji iziđe iz mog ateliera zadovoljava moje estetske kriterije, ali i da bude 100% funkcionalan. Estetika mojih proizvoda nadahnuta je organskim, to je svijet obojen toplijim i mekšim sjajem – govorimo o ručno rađenoj keramici, sirove obrade, prirodnih (zemljanih) tonova.”

Svi komadi su unikatni, u punom smislu te riječi, obzirom da Tea ne koristi kalupe već svaki predmet pojedinačno ručno oblikuje. To je onaj dio proizvodnje koji je kako sama kaže – istinski veseli, ta intimna gesta koja je upućena krajnjem korisniku.

“Veseli me što je tržište prepoznalo Terru, ideju da se blještavilo današnjeg suvremenog svijeta oboji u topliji i mekši ton.”

Planovi za budućnost? “Teško je biti precizan u planiranju, tu ipak sudjeluje i tržište. Planiram nastaviti razvijati ovo što radim danas. iduća investicija je veća peč za keramiku.”

Tei želimo svu sreću u ostvarivanju planova, i ne sumnjamo da ćemo za nju itekako još čuti.

Teine rukotvorine možete pronaći i naručiti putem facebook stranice i Instagram profila