Proso je lako probavljiva žitarica bez glutena. Bogat je željezom i odličan izvor proteina.
Puding od prosa idealan je lagani i zdravi doručak. Umjesto borovnica možete koristiti i drugo bobičasto voće, a bademovo mlijeko zamijeniti rižinim, zobenim ili kokosovim. Ako dodate veću količinu mlijeka dobiti ćete jutarnji smoothie.
(Za dvije osobe)
50 g prosa
150 ml vode
malo soli
150g borovnica
50 ml bademovog mlijeka
1 žličica kokosovog ulja
2 žlice meda
Skuhajte proso. Stavite proso u vodu i pustite da provrije, posolite i smanjite vatru na lagano, poklopite i kuhajte proso dok sva tekućina ne nestane. Miješajte povremeno i pazite da ne zagori. Kada je proso kuhan maknite ga s vatre i prebacite u zdjelicu te pustite da se ohladi. Proso možete pripremiti i dan ranije te čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku.
Kuhani i ohlađeni proso ubacite u blender s borovnicama, bademovim mlijekom, kokosovim uljem i medom te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
ADRIANA
Hrana je moja stalna inspiracija. Kuhanje je mojih 5 minuta, moje vrijeme za mir i kreativu. Uz moja dva izbirljiva dječaka kuhanje je postalo i pravi izazov. Iako profesionalno nikad nisam bila vezana za pripremanje hrane i to se promijenilo. Sada svu svoju kreativnu energiju usmjeravam u projekt Granolarama u kojem sam spojila ljubav prema kuhanju i znanje o važnosti i utjecaju prehrane na zdravlje. Sve je počelo s preukusnim i nutritivno izbalansiranim granolama, a novih ideja je pregršt!