10 ISTINA O (PRE)ZAPOSLENIM MAMAMA

Da, moguće je imati karijeru i biti majka iako vrlo često to zna biti iscrpljujuće. Naći ravnotežu između majčinstva i karijere veliki je izazov za majke. Iako se trudimo dati najbolje od sebe vrlo često osjećamo se kao da nam to ne uspjeva. Donosimo vam 10 istina o prezaposlenim mamama u kojma će se mnoge od vas pronaći.

  1. Ujutro uvijek kasnite na posao, barem 5 minuta. Iako se pokušavate držati jutarnje rutine i rasporeda uvijek će biti nešto što će ju poremetiti. Vaše dijete odjednom ne voli kruh s marmeladom i zahtjeva da mu napravite tost. Ili radi drame jer je omiljena majica u prljavom vešu, i ne želi niti jednu drugu. Napokon svi sjedate u auto, spremni da krenete, izgleda da ćete i na posao stići na vrijeme, no onda se sjetite da ste zaboravili stvari za tjelesni. I naravno, kasnit ćete nekoliko minuta.
  2. Večer prije s pažnjom pripremate outfit za važan sastanak. Ulazite u ured i isti tren ugledate mrlju od Nutelle na svojoj bijeloj košulji. Jedan dan je od Nutelle, drugi dan od mlijeka, treći od masnih i prljavih prstića…vadite sredstvo za skidanje mrlja iz torbe.
  3. Kod zaposlenih mama obično ništa ne ide po planu.
  4. Bolovanje uvijek koristite kad vam se dijete razboli, ne koristite ga kad ste vi bolesni. Dijete je ozdravilo no izgleda da  je i vas uhvatilo, ne osjećate se dobro. Najčešće je tako…i uvijek za vikend.
  5. Ponekad ići na posao čini se kao odmor. Osobito ako doma imaš dvogodišnjaka s tantrumima.
  6. Zaposlene mame uvijek brinu. Brinemo se je li dijete u suzama u vrtiću, brinemo se hoćemo li stići na vrijeme pokupiti djecu iz škole, brinemo se što će na poslu misliti o nama ako uzmemo par slobodnih sati kako bi stigli na školsku priredbu, otišli kod pedijatra, brinemo se što će šef misliti o nama kad zakasnimo na posao… Brinemo se da nismo dovoljno dobre da budemo majka i usput imamo i karijeru.
  7. Zaposlene mame moraju znati postaviti granice jer jedino tako mogu uspostaviti ravnotežu između majčinstva i karijere.
  8. Grižnja savjesti je nešto što ih najčešće muči. I obično nema veze s karijerom, već s majčinstvom. Imaju grižnju savjesti ako se zadrže predugo na poslu, ako ne dođu doma kad su obećale, ako moraju raditi vikendom… “Majčinska” grižnja savjesti javlja se u bilo koje doba dana ili noći. To je onaj osjećaj kad suznih očiju pogledaš u oči svoga djeteta i pomisliš kako bi trebala dati više od sebe.
  9. Zaposlene mame nemaju vremena za sebe. Sebe stavljaju na zadnje mjesto i zaboravljaju da bi se trebale pobrinuti i za svoje potrebe.
  10. Pronaći ravnotežu između majčinstva i karijere nije lako, no zaposlene mame vjeruju u sebe i nezaustavljive su. Uvijek.