ROĐENDANSKE DEKORACIJE – DIY

Bliži se prvi rođendan našeg najmanjeg bebonje i za tu prigodu sam odlučila napraviti party dekoracije. Na internetu sam naišla na prezabavne baby bannere s grimasama beba i to je bilo to!  Očito je da tu nema velike mudrosti, ali ipak s nekim trikovima možete bitno skratiti posao i učiniti da girlanda izgleda ljepše i urednije.

Već u startu sam napravila pogrešku koju ne trebate napraviti i vi! Pogreška koju sam ja napravila je ta da sam odabrala starije fotografije, fotkane na različitom svjetlu, u različito vrijeme. Na kraju su sva ta lica moga malca na jednom mjestu izgledala poprilično “neuredno”. Neka su bila pretamna, neka presvijetla, negdje su sjene bile s lijeve/desne strane ili je lice bilo potpuno u sjeni jer je svjetlo u trenutku fotografiranja bilo iza njega. Ukratko, potrebne su vam fotke okinute u isto vrijeme, na istom mjestu. Mi smo se fotkali za vrijeme kasnog doručka, kada je njemu već polako bilo vrijeme za spavanje. Bio je to odličan trenutak jer je zbog umora na momente bio jako sretan pa u sekundi postao izrazito nervozan. Sve grimase našeg bebonje u pet minuta! Win-win situacija ako mene pitate. 🙂


Odabrane fotografije sam uvela u photoshop i prebacila u crno-bijelo, a kako sam odlučila printati na velikom formatu papira ( A3) bilo mi je ekonomičnije i jednostavnije staviti što više lica na jedan papir. A kako sam to napravila? Evo i objašnjenja! Fotografiju ubacite u Photoshop i gore desno odaberete  Elliptical Marquee Tool (kratica na tipkovnici- M).

S odabranim alatom oko lica napravite elipsu.
Zatim desni klik na Layer Via Cut.


Sada ste dobili dva Layera i možete obrisati onaj donji, da ostane samo lice.

Pritisnete kraticu W, odnosno Quick Selection Tool kojim jednostavno označite djelove oko lica kojih se još morate riješiti kako bi ostalo samo lice. Označavajte malo po malo, svaki put kada označite dio stisnite Delete na tipkovnici kako bi se obrisalo.

Napravite novi projekt na koji ćete posložiti sva lica. ( File – New – Print – A3*

*Format moga papira je A3. Odaberite format papira na kojem ćete printati)

Pobrinite se da na rubovima ostane barem 5mm praznine, dakle da lica nisu uz sam kraju papira. Ja sam stavila 5 lica na A3 papir, ako printate doma i imate printer za A4 papir, preporučujem da slažete 2 lica po papiru.

Kada imate sve isprintano slijedi onaj zabavniji dio posla za koji ne treba previše objašnjenja! Izrežite lica, napravite i zalijepite rođendanske kapice koje možete i ukrasiti kako god želite.
Lica zalijepite na špagu sa stražnje strane kapica i zabava može početi!


EMILIJA

Supermama dva dječaka. Osim što ima puno različitih interesa kao što su fotografija i video,modni dizajn, ilustracija, scenografija i uređivanje interijera ona je ipak DIY freak koja i najbanalnijim stvarima može naći svrhu. Sa suprugom stvara video blog naziva Škare i Makaze gdje smišlja jednostavne i pristupačne ideje za uljepšavanje životnog prostora. Priznaje da svoj stančić od svega 60-ak kvadrata kompletno izmjeni barem 2 puta godišnje. Stravstveni je skupljač vintage posuđa, drvenih igračaka i okvira za slike koje nikad ne objesi.

Plače na vjenčanjima, preglasno se smije, vrhunska je pjevačica pod tušem. Emilija će vas uveseljavati svojim DIY projektima.