ŠATOR ZA IGRU – DIY

Kako su topli dani iza nas (tako barem kažu), već sam počela brinuti kako ću izaći na kraj s dvoje klinaca zatočenih u stanu. Kiša je za mene noćna mora jer znam da ću morati do iznemoglosti zabavljati svoje mališane, da nam bez nervoze prođe ovo depresivno vrijeme. Šator je već dugo na mom popisu must diy i konačno se ukazala prilika da ga napravim za svoje dečke!

Ima nešto u tom zatvorenom skučenom prostoru za igru i skrivanje koji potiče dječju kreativnost! Hvala najdražoj prijateljici M. koja mi je darovala ogromne stolnjake koji su ostali nakon njene svadbe! Sada to više nisu stolnjaci nego šator 🙂
Potrebni materijali:
hulahop kolut -moj je manji, opsega 200 cm
tkanina -za manji kolut i niži šator kao što je ovaj vam treba oko 3 m tkanine
vrpce za vezanje
čvršća traka za vješanje šatora
škare
pribadače
šivaća mašina
 
* kako bi šator bio upotrebljiv- osim mjesta u stanu treba vam i kuka montirana u strop.
Priprema
Započnite tako da skrojite tkaninu, potreban vam je jedan veliki komad tkanine, nazovimo ga- zid šatora. Za širinu tkz. zida morate znati opseg koluta.Moj kolut je opsega 2 metra a tkaninu sam iskrojila na oko 2.7m jer sam htjela da šator ima i nabore. Dakle, moj zid za šator je 2,7m širine i oko 1.5 m dužine. Zvuči kratko ali nije!
Nakon što dodate “krov” za šator on će postati viši. Za “krov” šatora skrojite 8 trokuta koje ćete međusobno spojiti. Visina mojih trokuta je 62 cm a širina 27 cm. Visinu sam nekako otprilike pogodila a širina ovisi o kolutu koji imate. Dakle, ako je kolut opsega 200 cm, podijelite ga na 8 dijelova i svaki dio će biti širok 25 cm + dodajte 2 cm za šav!
Dodala sam i ukrasni rub između krova i zida šatora, s njim izgleda ljepše i urednije. Ukrasni rub je dužine 202 cm a širine oko 30 cm.
Krojevi za krov trebaju izgledati ovako!
Trokute pričvrstite pribadačama i prošijte mašinom.
Ukrasni rub preklopite na pola i eventualno zapeglajte peglom da sve stoji na svom mjestu.
Ukrasni rub spojite pribadačama na sašiveni krov i sve zajedno prošijte.
Na vrh krova dodajte i ušijte čvršću traku za vješanje šatora. Ja sam ovdje iskoristila stari remen koji je dovoljno čvrst da podnese težinu šatora.
Sada je vrijeme da “zatvorite” krov šatora i s unutarnje stanje ušijete vrpce za vezanje hulahopa. Što ih više stavite to ste sigurniji da će šator biti sigurniji!
Na isti šav gdje ste spajali kroj s ukrasnom letvicom pribadačama učvrstite “zid” šatora i prošijte.

EMILIJA

Supermama dva dječaka. Osim što ima puno različitih interesa kao što su fotografija i video,modni dizajn, ilustracija, scenografija i uređivanje interijera ona je ipak DIY freak koja i najbanalnijim stvarima može naći svrhu. Sa suprugom stvara video blog naziva Škare i Makaze gdje smišlja jednostavne i pristupačne ideje za uljepšavanje životnog prostora. Priznaje da svoj stančić od svega 60-ak kvadrata kompletno izmjeni barem 2 puta godišnje. Stravstveni je skupljač vintage posuđa, drvenih igračaka i okvira za slike koje nikad ne objesi. Plače na vjenčanjima, preglasno se smije, vrhunska je pjevačica pod tušem. Emilija će vas uveseljavati svojim DIY projektima.