SLIKOVNICA – NAJLJEPŠI BOŽIĆNI POKLON

I evo nas, prve pahulje i početak prosinca, najčarobnijeg mjeseca u godini. Vrijeme kada se svaka mama počinje pitati što pokloniti djetetu za Božić. I dok u današnje vrijeme možemo pronaći zaista velik broj igračaka svih vrsta često smetnemo s uma jedan jednostavan, a za djetetov razvoj neprocjenjiv poklon – KNJIGU. Jer knjiga osim što pomaže socio-emocionalnom i spoznajnom razvoju djeteta ona ima i druge uloge. Ulogu otkrivanja svijeta, ulogu prijatelja. S dobrom knjigom dijete nikad nije samo, ona će ga rado odvesti u nove pustolovine, upoznati ga s novim prijateljima i događajima, potaknuti na maštanje…

Kada su djeca u pitanju postoji golem izbor divnih i poučnih knjiga no na prvom mjestu je slikovnica. Vrsta knjige pisana, ilustrirana i prilagođena baš našim mališanima. Prilikom odabira slikovnice koju ćete pokloniti treba obratiti pozornost na njenu primjerenost dobi djeteta, te naravno njenu kvalitetu. Danas ću vam predstaviti pet slikovnica s kojima sigurno nećete pogriješiti. Krenimo redom:

LAV I PTICA

Autor: Marianne Dubuc

Izdavač: Harfa

Dob: 4+

Prekrasna priča o gospodinu Lavu i ptici koju jednoga jesenskog dana neočekivano pronađe u svom vrtu. Lav pomogne ozlijeđenoj ptičici i pruži joj topli dom. Dvoje novopečenih prijatelja zajedno provedu dugu, hladnu zimu. Čim stigne proljeće, ptica kao ptica odleti sa svojim jatom i naš Lav ostane sam. Lav tužan i usamljen provede još jedno ljeto s nadom da će se ptičica vratiti. I znate što? Ona se krajem ljeta zaista vrati Lavu da zajedno uživaju u još jednoj hladnoj zimi.

Ova divna slikovnica oduševiti će vas svojom jednostavnošću i dubokom porukom koju nosi. Ljudi u naš život dolaze i odlaze, neki se vrate, neki ne.. takav je život. Slikovnica ima vrlo malo teksta, koji zapravo i nije potreban. Cijela priča može se iščitati iz prekrasnih ilustracija uz neizostavno prepuštanje mašti da stvara dijaloge između lava i ptice.

 

ORAŠAR I KRALJ MIŠEVA

Izdavač: Znanje

Dob:4+

Kakav bi to Božić bio bez prekrasne blagdanske priče o drvenom orašaru koji se pretvori u pravog mladića, o kralju miševa sa sedam glava i djevojčici koja zajedno s Orašarom odlazi u čarobni svijet Šećerne vile. Ovo izdanje Orašara krase divne ilustracije u kojima možete dugo uživati. Bogate ilustracije koje krase stranice ove malo duže slikovnice sigurno će vam pomoći dočarati si najčarobniju božićnu priču.

 

OLUJNI KIT

 

Autor: Benji Davies

Izdavač: Meandar Media

Dob:3+

Noa je dječak koji sa svojim vrlo zaposlenim ocem i šest mačaka živi u kući na plaži. Jednoga jutra nakon velike oluje na plaži pronalazi kita. Noa zna da kitovi ne mogu živjeti bez vode, no on je vrlo usamljen. I tako se odlučuje da će kita umjesto da ga vrati u more odvući u svoju kadu. Noa se brinuo za svojeg novog prijatelja, usput brinući o tome što će reći tata kad otkrije njegovu malu tajnu. Nakon što tata otkrije kita u kadi on zapravo shvaća koliko je Noa usamljen. I tu nastaje prekretnica. Zajedno vrate kita u more te tata s Noom počne provoditi više vremena. A kit naravno jednoga dana opet svrati u vode ispred Noine kuće. Samo da ga pozdravi.

Slikovnica o usamljenom dječaku Noi i jednom olujnom kitu odmah će vam se zavući pod kožu. Ilustracije i priča talentiranog Benjia Daviesa osim užitka u sebi sadrže i krasnu poruku, kako djeci, tako i samom roditelju. Provedimo što je više vremena sa svojom djecom. Oni trebaju nas više od ičega.

 

DUG PUT KUĆI

Autor: Oliver Jeffers

Izdavač: Profil

Dob:3+

Dug put kući je priča o dječaku koji je prilikom pospremanja svoga ormara u njemu pronašao zrakoplov. Nije se moga sjetiti kako je on tamo dospio, ali definitivno ga je morao odmah isprobati. Tako je poletio i letio viiissooooko, sve do mjeseca. Gdje mu ponestane goriva i motor se kašljucajući zaustavi. Ali na mjesecu se pronašao još jedan nebeski putnik u malo drugačijem prometalu – letećem tanjuru. Novopečeni prijatelji odluče pomoći jedan drugome i nakon nekoliko problema obojica uspiju osposobiti svoje letjelice i krenuti na dug put kući…

Oliver Jeffer napisao je i ilustrirao više slikovnica za djecu, a ovo je prva koja je prevedena na hrvatski jezik. I svakako je vrijedna vaše pažnje.

 

SVE ČUDESNO ŠTO BIT ĆEŠ TI

Autor: Emily Winfield Martin

Izdavač: Mozaik knjiga

Dob: 0+

Sve čudesno što bit ćeš ti prekrasno je ilustrirana slikovnica koja slavi ljubav roditelja prema djetetu i sve što će to dijete jednoga dana postati.  Knjiga je primjerena za sve uzraste, od novorođenčeta do odrasle dobi. Nema li ljepšeg poklona?

 

I za kraj, ne zaboravite čitati svojoj djeci. Ako još niste u svoj dnevni raspored uvrstili čitanje na glas, neka ovaj Božić bude dobar početak za novi ritual. Ušuškajte se skupa i uz neki topli napitak zaronite u čaroban svijet. Vjerujte, uživati ćete, a svojoj djeci će te stvoriti divnu uspomenu koje će se zauvijek sjećati.  Za još recenzija i savjeta o slikovnicama posjetite blog „Čarobni svijet bajki“.


IRINA

Po struci pedagog. Radi u dječjem vrtiću. Oduvijek je bila strastvena obožavateljica knjiga i čitanja, a otkako je postala majka malog dječačića njen fokus se sve više prebacivao na dječje knjige i potragu za dobrim slikovnicama. Tada se javila i ideja o pisanju bloga „Čarobni svijet bajki“ na temu slikovnica. Mjesta na kojemu će roditelji moći pronaći recenzije i sve potrebne informacije o slikovnicama za svoje mališane. Kako profesionalno, tako i osobno, smatra da je jedan od najljepših poklona koje roditelj može dati djetetu upravo knjiga (slikovnica). Knjiga koja će mu prvo kroz roditeljsko, a kasnije i samostalno čitanje otvoriti čaroban svijet mašte i novih vidika. Dijete koje čita postaje čovjek koji misli.