INSTAMAMA: @frecklesinmymind

Za nju ste već sigurno čuli, supermama blogerica Martina, simpatična i vedra, umorna i izbezumljena u svijetu majčinstva, baš kao i sve mi. Uspjele smo i popričati, usprkos nemirnim bebama i neprospavanim noćima. Kaže kako joj je najteze pričati o sebi, ali ipak smo izvukli pokoji detalj. @frecklesinmymind – Martina, Tinchy.  Inženjer brodogradnje po struci, voditelj nabave po zanimanju i od prije 6 mjeseci i supermama predivne djevojčice.

“Moj instagram je moj kreativan outlet i na neki način online dnevnik u kojem dijelim svoje svakidašnje trenutke i način na koji pokušavam svoj život učiniti što pozitivnijim, jednostavnijim i zdravijim, bilo da je to putem zdrave hrane i vježbanja ili nečeg trećeg..”

KAKO SE SNALAZIŠ KAO MAMA? Rekla bih kako koji dan, ali generalno mislim da mi ide ok? Neke dane imam osjećaj da sam supermama, dok druge preispitujem sve svoje sposobnosti i tada bih najradije da bebe dolaze sa priručnikom koji može odgovoriti na sva tvoja pitanja i nedoumice. Trudim se svaki dan dati najbolje što mogu od sebe i nadam se da to dobro radim.

JE LI MAJČINSTVO ONAKVO KAKVIM SI GA ZAMIŠLJALA? Iskreno, puno je teže. Dok nisam postala majka nisam mogla ni zamisliti nivo ljubavi, požrtvovnosti, umora i sreće koja dolazi s tom ulogom. Skidam kapu svim mamama.

KADA SI SE POČELA BAVITI VJEŽBANJEM? Kroz srednju školu sam trenirala rukomet, na faksu sam se jedno vrijeme bavila veslanjem, međutim pred kraja faksa i kad sam počela raditi, postala sam poprilično ne aktivna. Ponovo sam se primila vježbanja u ljeto 2015 zbog potrebe i želje da mi život bude bolji i od tad mi je to svakodnevnica.

KAKO USPIJEVAŠ UKOMPONIRATI VJEŽBANJE SADA KADA IMAŠ BEBU? Neke dane uspješnije nego druge – jedan od trikova koji pomažu je da ujutro odmah obučem opremu za vježbanje i ne skidam ju dok ne odradim trening. Često se dogodi da beba odluči odspavati samo pola sata i u tom slučaju je svaka minuta dragocijena, a ja ne gubim vrijeme na traženje odjeće i presvlaćenje, već sam odmah spremna. Uvođenje rutine bebi mi je pomoglo da mi dani nisu kaotični te da mogu računati na barem malo vremena za sebe. Vježbam većinom kada beba drijema tokom dana ili kad navečer zaspi.  Inaće najviše volim vježbati rano ujutro i započeti dan s tim – u naših prvih 6 mjeseci to doduše nije bilo moguće zbog čestog buđenja bebe po noći i kroničnog umora, ali nadam se da će stvari uskoro doći na svoje i da će Saša početi spavati kroz noć, te da ću se moći vratiti takvim treninzima.

IMAŠ LI PREPORUKU KAKO MOTIVIRATI SAMU SEBE NA VJEŽBANJE UZ DIJETE? Nemojte da vam dijete bude isprika za ne vježbanje – neka vam bude motivacija da mu svojim primjerom pokažete kako vodite brigu o svom zdravlju. To je vrijeme koje odvajate za sebe kako bi se osjećali i fizički i psihički bolje. Vježabanje je najjeftiniji oblik terapije – i kad sam najumornija ispuni me pozitivnim emocijama i zbog toga je uvijek na vrhu liste mojih prioriteta kroz dan.

KOLIKO TI JE VJEŽBANJE POMOGLO ZA VRIJEME TRUDNOĆE? Neizmjerno. Bila sam aktivna prije trudnoće i bilo mi je nezamislivo da prestanem s aktivnošću kad sam ostala trudna. Pomoglo mi je da se osjećam bolje i snažnije na skroz novi način.

KADA SI POČELA VJEŽBATI NAKON PORODA? Počela sam odmah nakon 6 tjedana kad sam dobila zeleno svijetlo od doktora.  Iskreno, iznenadilo me koliko daleko sam bila od kondicije koju sam imala prije trudnoće, bez obzira na vježbanje do zadnjeg dana trudnoće – ali nisam dozvolila da me to obeshrabri. Trudnoća promijeni tvoje tijelo i treba mu određeno vrijeme da se oporavi, međutim ono je još uvijek tu i čeka da ga cijeniš jos više, da mu pružiš priliku da se vrati na staro i postane još jače i snažnije, što je trenutno ono i na čemu sama radim?

KOJI BI SAVJET DALA SAMA SEBI PRIJE NEGO SI POSTALA MAMA?

Draga Martina,

U trudnoći se ne zamaraj previše, čitaj knjige o bebama i radi vježbe koje jačaju trup.
Kad postaneš mama opusti se, vjeruj svojim instinktima i pusti vrijeme da odradi svoje.

Život će ti se promijeniti u potpunosti, no to ne znači da ćes izgubiti sebe.
Majčinstvo će ti donijeti neslućene emocije i neizmjernu sreću.