PLETENI KRUH S ČOKOLADOM I CIMETOM

Znate ono kad nešto vidite pa vas to muči sve dok napokon ne napravite, sami isprobate, uvjerite se je li istina što kažu? Pa tako je meni uglavnom s hranom. Poprilično patim jer nemam vremena obići neka mjesta – restorane, pekare, slastičarnice, mesnice, evente – koja moji foodie prijatelji hvale, obilaze i objavljuju na društvenim mrežama (a ja ljubomorno stišćem like). Nisam još bila u Korici i nisam probala famoznu fritulu Roberta Hromalića, nisam bila na Odprtoj kuhni niti probala eklere iz La Marquisea, nisam bila u Ducku i na hamburger uvijek idem na isto mjesto. Ono kad idem, dva puta godišnje.

No zato mogu isprobati ono što mogu sama pripremiti 😉 Ovakav sam kruh vidjela na instagramu i svidio mi se, priznajem, prvenstveno jer je strašno fotogeničan i zgodan. Pa sam odlučila isprobati, naravno, po svom receptu, posudivši dio iz svoje božićne zvijezde. I znate što – nije samo fotogeničan, jako je i fin 🙂 Znam sigurno jer sam veći dio sama pojela tako da, vjerujte mi na riječ, probala sam ga dovoljno puta 🙂

p.s. Vraćam se videu <3 Pretplatite se na moj kanal na YouTubeu kako biste primali obavijesti o novim receptima.

 

Pleteni kruh s čokoladom i cimetom

tijesto

350 g mekog brašna
35 g šećera
1 bourbon vanili šećer
prstohvat soli
1 vrećica suhog kvasca
200-220 ml toplog mlijeka
50 g otopljenog maslaca

nadjev

100 g tamne čokolade
30 g maslaca
1 žličica cimeta

upute

Od sastojaka za tijesto umijesite glatko, mekano tijesto. Bitno je da ne bude suho i tvrdo, morat ćete dodavati mlijeko po potrebi kako bi vam tijesto bilo jako podatno dok ga mijesite. Možete naravno mijesiti i pomoću nastavka za tijesto na miskeru. Mijesite dugo kako bi tijesto bilo vrlo elastično, min 7-10 min.
Tijesto prebacite u posudu i prekrijte krpom te pustite da se udvostruči, oko 1 sat.
Za to vrijeme pripremite nadjev – otopite čokoladu u mikrovalnoj ili na pari, dodajte maslac i cimet i sve pomiješajte dok se ne otopi.
Tijesto premijesite pa podijelite na tri jednaka dijela.Svaki dio razvaljajte na pobrašnjeloj plohi u dugački pravokutnik. Neka budu jednako dugački.
Premažite svaki pravokutnik nadjevom, nemojte predebelo jer će vam curiti kasnije pa zarolajte po dužoj strani. Cijelu rolu još malo pritisnite kako se ne bi tijesto otvaralo.
Sada svaku rolu prerežite uzdužno na pola. Imat ćete ukupno šest dijelova, grupirajte ih po tri.
Tri i tri dijela tijesta, pazeći da je razrezani dio okrenut prema gore, prekrižite u iks i pletite kako je pokazano na videu. Na kraju krajeve tijesta podvucite ispod kruha, prebacite ga u pleh obložen papirom za pečenje i pustite da odstoji još 20-30 min.
Za to vrijeme pećnicu zagrijte na 180°C. Pecite kruh oko 30-35 min tj. dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Pustite da se ohladi do toploga i poslužite uz šalicu toplog mlijeka 🙂 Dobar tek!

Napomene
Nadjev – po vašoj želji. Može namaz od lješnjaka i čokolade, može cimet i bademi, može pekmez, mogu orasi… Razmišljajte malo i o vizualnom i znajte da će kontrast biti ljepši s tamnijim nadjevom.
Pletenje, također, možete improvizirati i napraviti uzorak koji želite.


MATEJKA

Ima 35 godina, mama je Nevi (3,5 god) i Dinu (5 tj), supruga, autorica food bloga Like chocolate, marketingašica, kćerka, teta, prijateljica – ako nabrajamo samo najvažnije. Nepopravljivo pozitivna, pretjerano zaposlena i uvijek u pravu. Zaljubljena u kuhanje, fotografiju i video produkciju. I prije svega, svoju obitelj.

IG: @matejka_likechocolate

Facebook: Like Chocolate

You Tube: Like Chocolate