20 STVARI KOJE VIŠE NE KUPUJEM

U posljednje vrijeme pokušavam što više paziti na zdravlje (na prehranu, ali i što stavljam na kožu), rješavam se stvari koje ne koristim, smanjujem količinu otpada kojeg proizvodim, ali i pokušavam što manje nepotrebno trošiti. Iz tih bih razloga s vama željela podijeliti popis stvari koje više ne kupujem. Neke sam kupila jednom i nikad više, a neke sam nakon duže upotrebe zamijenila boljim varijantama. Post sličnog naslova objavila sam prije i na svom blogu, ali broj stvari je porastao pa sam popis željela i ovdje podijeliti; možda dobijete kakvu ideju za uštedu ili vam se svidi koja preporuka za ekološke proizvode.

Krenimo onda redom:

 1. Primer
 2. Puder/BB ili CC krema
 3. Puder u kamenu
 4. Maskara

Iako se svi proizvodi mogu ubrojiti u četiri kategorije koje sam gore spomenula, ova četiri su, ‘ajdemo ih tako nazvati, osobna preferencija. U postu o svojoj minimalističkoj kolekciji šminke spomenula sam ove proizvode, ali sam ih jako rijetko koristila, gotovo nikad. Pojavom “beauty blogerica” mislila sam da ću se nekako primorati na češće šminkanje pa sam nakupovala svakakva čudesa, ne znam, valjda misleći da sve trebamo biti tip-top našminkane. Da se razumijemo, i ja se šminkam (ono što je mnogim ženama maskara, meni je korektor), ali s ovim proizvodima nikako na zelenu granu, jednostavno ih jaaako rijetko koristim pa sam ih se odlučila riješiti i više ih ne kupovati (štedim i novce i mjesto na polici).

 1. Odstranjivač šminke
 2. Krema za lice/ruke/tijelo
 3. Krema za stopala
 4. Balzam za usne
 5. Piling za tijelo
 6. Regenerator za kosu
 7. Maska za kosu
 8. Krema protiv strija

Sigurna sam da od ovih 8 proizvoda, barem 5 sigurno imate kod kuće. Ja sam ih još prije odlučila zamijeniti jednim proizvodom – kokosovim uljem. Ok, priznajem da kokosovo ulje ipak možda i nije „Sveti gral“ kakvim ga u zadnje vrijeme prikazuju, ali meni se za zamjenu ovih proizvoda pokazao odličnim, naravno uz redovitu upotrebu (ove sam zime skroz “zaštekla” s mazanjem ruku pa su mi se poprilično ispucale + masku za kosu već dugo nisam koristila, ali sam zato u trudnoći trbuh redovito trackala uljem i nisam dobila nijednu striju, a jako sam im sklona).

Ako vas možda zanima, šminku skidam ovako, piling napravim tako da kokosovom ulju dodam malo meda i šećera, a za masku za kosu pomiješam ulje i mrvicu meda. 🙂

 

 1. Plastične vrećice

U današnje se vrijeme u trgovinama plastične vrećice vrlo rijetko mogu dobiti besplatno + samo zagađuju okoliš. Zato sa sobom nosim platnenu vrećicu.

 1. Deterdžent za pranje rublja

 He he, perem rublje i dalje, ali nedavno sam otkrila alternativu deterdžentu – tzv. jaje za pranje. Riječ je o plastičnom jajetu napunjenom kuglicama. Dosad sam njime zadovoljna; ne mogu naći neke bitne razlike između pranja deterdžentom i jajetom, a jaje je svakako pogodnije za okoliš.

 1. Omekšivač za pranje rublja

 Ovo je isto proizvod kojeg sam kupila samo jednom. Ne znam, moja mama omekšivač nikad nije koristila pa sam tako i ja naučila, što govori da je korištenje omekšivača vjerojatno stvar navike. Meni je nekako bitnije da mi je odjeća čista nakon pranja, a hoće li mirisati na cvijeće ili ništa pada u drugi plan.

 1. Papirnate košarice za muffine

Iako muffini slatko izgledaju u papirnatim košaricama, dosadilo mi ih je stalno kupovati. Zato sam nedavno kupila kalup sa silikonskim košaricama i preporodila se – em se tijesto ne lijepi, em ne stvaram nepotrebni otpad!

 1. Knjige (beletristika)

 Prije nego što me ljubiteljice knjiga napadnu, čitanje je, nakon organiziranja, moja druga ljubav i jedno od omiljenih načina provođenja slobodng vremena. No, beletristika mi, nažalost, samo zauzima prostor pa knjige čitam u digitalnom obliku. Kupujem samo priručnike kojima se mogu „vratiti“ i slikovnice za Sofiju.

 1. Žica za pranje suđa

 Žice za ribanje posuđa dugo sam kupovala, u slučaju da mi zatrebaju kad mi nešto zagori ili se stvrdne. Međutim, smotuljak aluminijske folije ima jednak učinak.

 1. Gel/krema/pjena za depilaciju

Mislim da sam u životu samo jednom kupila neki gel za depilaciju i shvatila da ima isti učinak kao i obični gel za tuširanje. Možda su ovakvi gelovi potrebni nekome s osjetljivom kožom, ali meni su se pokazali kao promašaj i nepotrebno trošenje novaca.

 1. Kupovna sredstva za čišćenje

Otkad radim svoja sredstva za čišćenje, nemam potrebe za kupnjom sredstava u trgovini + ocat, recimo, čisti puno bolje od bilo kojeg sredstva.

 

I to je to! Koje stvari vi više ne kupujete? I zašto?


PETRA P.

Mama jedne tvrdoglave djevojčice, supruga i autorica bloga “Organizirajte se. Zaljubljenica u organiziranje, planere, TO DO liste, lejbel mejkere, uredski pribor, čišćenje i raščišćavanje, minimalizam, jednostavne dekoracije i uređenje prostora s malim budžetom. Odgovorna, tiha, uvijek spremna pomoći, nespretna, pedantna… Svojom kombinacijom imena, prezimena i adrese često ljude baca u smijeh. Nakon studija i života u Zagrebu, vratila se sa suprugom u rodni kraj gdje polako, ali sigurno renoviraju kuću, prepiru se oko vraćanja stvari na svoje mjesto, ratuju s familijom oko čuvanja stvari za kasnije i uživaju u seoskoj idili. Kad odraste želi biti profesionalna organizatorica.
Facebook: Organizirajte se
Instagram: @organizirajtese