4 RAZLOGA ZAŠTO VOLIM BITI ZAPOSLENA MAMA

Sve znamo da povratak na posao nakon porodiljnog nije lak. Zabrinute smo kako će naše dijete podnijeti tu razdvojenost, kako ćemo opet ući u onu poslovnu rutinu, koliko toga se na poslu promijenilo u godinu dana, hoćemo li uspjeti biti uspješne u onome što radimo kao i prije, hoćemo li biti preumorne, hoćemo li uspjeti naći ravnotežu između karijere i majčinstva. Moram priznati da smo mi u Hrvatskoj još privilegirane porodiljnim od godinu dana. U ostatku svijeta to baš i nije tako. U Italiji se većina mojih mama prijateljica na posao morala vratiti nakon 6 mjeseci. Ja takvih problema nisam imala pošto sam bila nezaposlena i zaista sam sretna što sam prve dvije godine mogla posvetiti svom sinu. Naravno, nisam bila “samo mama” jer to zaista nije za mene. Trebao mi je “ispušni ventil”. Iako je majčinstvo najljepše što mi se dogodilo u životu imala sam potrebu i posvetiti se sebi, svojim snovima i ciljevima.  Morala sam nešto raditi te sam kao što znate zajedno sa Sonjom pokrenula ovaj portal koji je okupirao i dan danas okupira gotovo svo moje slobodno vrijeme, ali i kasne noćne sate. No trebao mi je i posao koji će mi pomoći platiti ratu za kredit, račune za struju i vodu i sve ostale životne troškove pa sam se tako bacila u potragu. Iako sam tek na početku mogu reći da uspješno žongliram između majčinstva i karijere…i da zaista volim biti zaposlena mama. Ona koja jedva čeka vikend, ali i ponedjeljak. 🙂

  1. Posao mi je vratio samopouzdanje. Više od godinu dana u društvu malog djeteta zaista može ostaviti posljedice na vaš društveni život. Imala sam osjećaj kao da više ništa ne znam. Bilo mi se teško ubaciti u bilo koji razgovor u kojem tema nisu bile pokakane pelene, skokovi u razvoju i nespavanje. Bila sam zaista samo mama. Neispavana i umorna. Bojala sam se čak i potencijalnog razgovora za posao. Imala sam osjećaj da je svijet otišao 100 koraka naprijed, a ja sam ostala stajati u mjestu. Majčinstvo je naljepši, ali i najteži posao. Iako za “nagradu” dobijete bezuvjetnu ljubav, tu vas nitko neće potapšati po ramenu i reći vam “Bravo, super si to odradila”. Majčinstvo je konstantno preispitivanje. “Jesam li dobra mama?” “Odgajam li dobro svoje dijete?” Na poslu toga nema. Vaš trud bit će nagrađen. Potpisanim ugovorom, dobro odrađenim poslom, povišicom, promocijom. Sasvim dovoljno da vam vrati samopouzdanje i da znate da ste odlični u onome što radite.
  2. Bolja sam mama. Iako i dalje imam grižnju savjesti što nisam sa svojim djetetom moram priznati da imam više strpljenja. Kad nisam na poslu posvećena sam mu maksimalno. Kad dođem doma ostavljam mobitel i igramo se. I baš tada uživam biti “samo mama”.
  3. Zadovoljnija sam. Iako vremena za sebe gotovo i da nemam, povremeno si priuštim neke stvari za koje sam prije mislila da su mi nepotrebne. Češće odem frizeru, kozmetičaru…i u shopping. Napokon imam razloga kupiti odjeću koja nije isključivo samo za park. I za koju mi nije žao dati novce, jer sad znam da ću imati itekako prilike obući ono divno novo odijelo, a ne da će mi stajati u ormaru i čekati bolje dane. Da, i baš zato zadovoljnija sam sama sa sobom, jer su to neke sitnice koje su nama ženama zaista potrebne.
  4. Bolji život. Novac ne donosi sreću, znam puno ljudi koji ne znaju kud bi s njima pa su opet nesretni. Ali donosi sigurnost. I bolju kvalitetu života. Sigurnost da ćete pokriti onaj minus u banci, da ćete platiti račune i ratu kredita. Ja sad napokon mogu planirati putovanje u Toscanu ili Rim, večeru u onom malo skupljem restoranu (da proslavimo novi posao) i novu kuhinju. Naravno, ne sve odjednom.

    MARTINA

    Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

    @ouritaliandays