5 “STVARI” KOJIH BI SE SVAKA MAMA TREBALA RIJEŠITI

Kad se govori o minimalizmu ili općenito životu s manje nepotrebnih stvari, često se misli upravo samo na stvari, bilo one u fizičkom ili digitalnom obliku. No u posljednje se vrijeme baš pitam koliko se nas pokušava riješiti i jednog drugog nereda, onog nevidljivog, u našim glavama.

Mentalni nered nekad je i “gori” od onog vidljivog, a odnosi se na sve navike, ideje i uvjerenja koja nam zapravo ničemu ne služe niti doprinose kvaliteti našeg života.

Kojih bi se to onda nevidljivih “stvari” sve mame trebale riješiti?

  1. Krivica

Krivica je osjećaj od kojeg je teško pobjeći, a nameće nam je svatko, ponajprije mi same. Mame se osjećaju krivima u zapravo svim mogućim situacijama. Radiš, uf, dijete ti je cijeli dan u vrtiću i vidiš ga par sati; ne radiš, to dijete je previše s tobom; odeš na izlet, pff, kakva si to mama da ostavljaš dijete baki… Mogla bih nabrajati do besvijesti, a sigurna sam da ste se ovako osjećale barem jednom u majčinskom stažu (ili još gore, netko vam je to direktno rekao). Od tog osjećaja krivnje nemamo ništa, možemo jedino postati ogorčene i ljute. Zato ga se treba riješiti, što prije, to bolje.

  1. Uspoređivanje

Moram priznati da ovoliko uspoređivanja (što u stvarnom, što u virtualnom svijetu), nisam primijetila nigdje drugdje osim u majčinstvu. Pritom mislim i na uspoređivanje s drugim mamama, ali i uspoređivanje djece. Zašto ona ima ravan trbuh kao da nije rodila, a ja imam kože za dva trbuha; zašto on ima dudu varalicu, a tvoja nema; moja klinka s dvije godine broji do 10, a tvoja zna reći 10 riječi… Opet, popis je dug. Ok je tu i tamo “promotriti” druge mame (za inspiraciju) ili druge klince pa za savjet pitati stručnjake ako primijetite neka veća odstupanja, ali njihov je razvoj toliko individualan da uspoređivanje nema smisla. Slično kao i s krivicom i uspoređivanje ne vodi nigdje, možemo jedino povrijediti sebe ili druge.  Uspoređivati možete jedino sebe ili svoje dijete s osobama kakvi ste bili “jučer”.

  1. Perfekcionizam

Perfekcionizam i majčinstvo bome ne idu zajedno. Savršenstvo općenito ne postoji, a kamo li u tom segmentu života. Neka će mama više pažnje posvetiti lijepo uređenom domu, neka zdravijoj prehrani, treća aktivnostima na otvorenom itd. itd., ali da baš sve mame sve uvijek stižu, nerealno je očekivati. Perfekcionizmu je zato mjesto u kategoriji “Raščisti”.

  1. “Pretvaranje” da sve možemo same

Mi mame često imamo potrebu dokazati sebi ili drugima, nebitno, da sve možemo same (i da najčešće nitko ne zna bolje od nas). Međutim, to u praksi rijetko funkcionira. Zato mislim da je vrlo važno riješiti se takvog uvjerenja i zamoliti druge za pomoć, bilo oko odgoja djeteta, kućanskih poslova itd. Uvjerenje da sve možemo same kad tad će nam se “obiti u glavu”.

  1. Pretjerano analiziranje

Ova je navika najizraženija kod novopečenih majki, barem mi se tako čini. Iako je u jednu ruku normalna (jer ipak se s majčinstvom susrećete prvi puta u životu, a budimo iskreni, ništa vas na njega ne može 100 % pripremiti), ipak donosi nemir. Neprestana briga o tome kako je dijete jelo, kad će početi puzati, govoriti itd. nema smisla; zato se opustite i uživajte u čarima majčinstva. 🙂

A vi, kojih bi se “stvari” vi trebale riješiti?

 

Do idućeg puta,

vaša Petra P.


PETRA P.

Mama jedne tvrdoglave djevojčice, supruga i autorica bloga “Organizirajte se“. Zaljubljenica u organiziranje, planere, TO DO liste, lejbel mejkere, uredski pribor, čišćenje i raščišćavanje, minimalizam, jednostavne dekoracije i uređenje prostora s malim budžetom. Odgovorna, tiha, uvijek spremna pomoći, nespretna, pedantna… Svojom kombinacijom imena, prezimena i adrese često ljude baca u smijeh. Nakon studija i života u Zagrebu, vratila se sa suprugom u rodni kraj gdje polako, ali sigurno renoviraju kuću, prepiru se oko vraćanja stvari na svoje mjesto, ratuju s familijom oko čuvanja stvari za kasnije i uživaju u seoskoj idili. Kad odraste želi biti profesionalna organizatorica.
Facebook: Organizirajte se
Instagram: @organizirajtese