PO ČEMU ĆU PAMTITI PUT U NJEMAČKU

Već neko vrijeme planirali smo otputovati rodbini i prijateljima u Njemačku i konačno smo si ispunili želju ovog Uskrsa. Dilema oko prijevoznog sredstva riješena je u trenutku kada smo pronašli povoljne avionske karte za Frankfurt iz Pule. S dvoipogodišnjim blizancima desetosatno putovanje automobilom smo ubrzo prekrižili, a niti varijanta vožnje vlakom nije nam se činila nekom najsretnijom opcijom (koja je ujedno skuplja od vožnje avionom?!). Sve u svemu, karte su bile rezervirane kojih 3 tjedna prije polaska i preostalo vrijeme željno smo iščekivali naše putovanje.

Mjesto radnje: Ludwigshafen i Mannheim

U ovom postu neću vam opisivati kako je teklo naše putovanje već ću vam navesti što me se najviše dojmilo i što preporučam posjetiti ukoliko se zateknete u ovom dijelu Njemačke. Pa krenimo.

1. Prvi let s klincima

Toliko uzbuđenja i pozitivne energije koja je dolazila od mojih klinaca prilikom uzlijetanja i slijetanja aviona doživjeli su svi koji su sjedili blizu nas. Već mjesecima su mi dječica luda za crtićem Super Wings i sada su i oni doživjeli svoju prvu vožnju. ?

2. Dvorac u Heidelbergu

Da biste ga obišli potrebno je popeti se na 303 strmo položene stepenice. Ono što me je oduševilo je činjenica da ih je moj sin prešao sam pješke! I gore i dolje! ?

3. Matschhose

Hlače koje djeca nose kada se igraju u pješčanicima po javnim parkovima ili za vrijeme boravka u vrtiću. Jako praktične hlače na tregere koje onemogućavaju da se dječja robica podere ili zaprlja od blata.

4. Luisenpark

Javni park u Mannheimu koji obiluje zanimljivostima za malene i odrasle. Park u kojemu se nalaze životinje poput pingvina ili flaminga, uređeni dječji parkovi sa izvrsnom ponudom za dječju igru, vožnja brodićima po jezeru na kojemu plivaju patke i guske, a štuke “žicaju” klopu. ?

5. Drvo duda

Zaslužuje posebno mjesto na popisu makar se nalazi u već spomenutom Luisenparku. To je drvo izuzetno značajno za sve mališane koji postaju veliki na način da na spomenuto drvo objese svoju dudicu i podare joj novi dom. Meni je ovo preslatko! U trenutku fotkanja, jedna se curica baš bila rastajala od svoje dudice. Moj dečko se samo smijao kad bih ga pitala da li ju i on želi tu ostaviti, a kada je vidio da je na drvetu obješena i jedna bočica povikao je kako bi on radije popio svoje mljekače. ?

6. Prikolice za djecu

Gdje god smo bili s klincima viđali smo roditelje koje svoju manju i veću djecu voze u prikolicama. Možete ponijeti svoje ali ih također možete i iznajmiti (npr. na ulazu u zabavni park ili javni gradski park). Super praktično s obzirom da klince koji hodaju i više ne koriste dječja kolica možete jednostavno staviti u tu prikolicu zajedno sa svim stvarima i vući. I što je najbolje, ne morate ih nositi u naručju dok istovremeno nosite ruksak i vučete njihov romobil ili biciklu.

7. Holiday park

Zabavni park nedaleko Ludwigshafena. Raj za djecu, ali i za odrasle! Moji su klinci bili oduševljeni. Slike govore više od riječi. ? I ukoliko možete posjetite ga usred tjedna. Prijatelji su nam rekli kako je vikendom krcat i puno se vremena gubi čekajući na red za vožnje.

8. Grčki restoran Malvasia, Mannheim

Definitivno za preporučiti-fina hrana i ljubazno osoblje. Naš prvi obiteljski izlazak na večeru. Nakon prvotne nervoze našeg dečka koji je naviknuo popiti svoju bočicu mlijeka prije 20h i ubrzo nakon toga biti u krevetu, čim je poslužena hrana prošla ga je nervoza i navalio je na meso, krumpiriće i salatu. Ostala sam blago šokirana od toga koliko je hrane pojeo i kako se sav crveni u licu blago smješkao kada mu se trbuščić napunio. ?

9. Maslac na zagrijanom kruhu sa travicom na vrhu

U Njemačkoj tu travicu nazivaju Bio kresse i meni osobno je jako, jako ukusno. Odrežete malo travice, stavite na maslac i to je to! Fini doručak je spreman. Hvala ti Sanja što si mi ovo otkrila. ?


MARIJA

Rođena Riječanka, dalmatinskih korijena, a pred više od 10 godina riječku je adresu zamijenila zagrebačkom. I nije požalila! Voli Zagreb.

Tu je upoznala njega, svoju pravu ljubav iz koje su nastale dvije nove male ljubavi, ali jednako tako snažne i vrijedne – naši Princ i Princeza, Borna i Vita.

Pred dva mjeseca vratila se s roditeljskog dopusta na posao. Inače, radi u banci. U slobodno vrijeme uživa u fotkanju, voli peći kolače, izrađivati male diy projekte i upoznavati druge kulture (dugo godina je bila aktivni član couchsurfinga).

Blog: Sreća na kvadrat

IG: @my.prince.and.princess