NEWBORN PHOTOGRAPHY by JADE

O newborn fotografiji smo već pričale, čak smo i same prošle kroz čitav proces fotografiranja. Supertalentirana Tea – Little People By TeaJo je nedavno organizirala newborn photography radionicu, pod mentorstvom Jade Gao, svjetski poznate fotografkinje, kojoj je prisustvovalo mnoštvo zainteresiranih fotografa. 

Što je zapravo newborn photography? Tržište je prepuno raznih ponuda za fotografiranje beba, na što bi roditelji trebali obratiti pažnju? Newborn photography je fotografiranje tek rođenih beba do dva tjedna starosti. Pri odabiru fotografa za fotografiranje tek rođenih bebica smatram da bi roditelj trebali obratiti pažnju da li osoba kojoj prepuštaju svoju bebicu u ruke ima adekvatno znanje za rad sa bebama a na kraju i iskustvo kako bi bili sigurni da je njihova beba u dobrim rukama. Naravno, postoje razne ponude kao u svakom poslu, smatram da je osim gore navedenih stvari bitno da roditelji odaberu fotografa čiji im se stil i način fotografiranja sviđa jer su to uspomene koje će se prenositi generacijama.

Sam proces da se dođe do faze gdje si sad ti, što je potrebno proći? Potrebno je ulagati konstantno u sebe kako bi napredovali, puno strpljenja, ljubavi, truda i rada.

Tko je Jade Gao? Jade Gao je fotografkinja podrijetlom iz Kine koja živi u Australiji, uzor je tisućama fotografa iz cijeloga svijeta, jedna jako kreativna i skromna osoba koja ima opravdani status jedne od vodećih fotografkinja u
newborn industriji. Njeni radovi ne trebaju potpis, čim vidite njenu fotografiju znate tko stoji iza nje. Jade održava radionice diljem svijeta i podučava fotografe koji žele podići svoj biznis na jednu višu razinu.


Kako je došla do tebe i radionice u Zagrebu? Jade je moja mentorica kod koje sam bila na edukaciji prije dvije
godine u Londonu i od tada smo u kontaktu. Jade je prošle godine tražila domaćine za svoju turneju u Europi za 2018. godinu te je prihvatila poziv da odražava radionicu u mojem studiu jer do sada još nije imala priliku posjetiti Hrvatsku. Moram napomenuti da su Jade i njen suprug (a i djeca) oduševljeni Hrvatskom i gostoprimstvom te se svakako žele ponovno vratiti jer nisu stigli sve obići što su željeli.


Jeste li zadovoljne odazivom? Jako smo zadovoljne odazivom radionice koja je prvi puta održana u Hrvatskoj te smo privukle fotografkinje iz svih krajeva Hrvatske, Slovenije, BIH, Srbije te mogu reći da su polaznice bile jednako
zadovoljne. Prva radionica je rasprodana u jednom danu te smo zbog velikog interesa organizirale još jednu sljedeći dan te je na radionici sudjelovalo ukupno 20 fotografkinja.


Kako izgleda radionica? Na radionici se prezentira rad sa bebama, uče se metode smirivanja/uspavljivanja bebe, pravilno izvođenje poza, obrada fotografija i marketing. Takve stvari nećete naučiti na besplatnim youtube tutorialima.


Što bi preporučila roditeljima koje žele ovakve fotografije, na što da posebno paze? Roditeljima koji žele ovakve fotografije bih preporučila da cijena ne bi trebala igrati ulogu pri odabiru, već stručnost i talent te osobe. Obzirom da svaki fotograf ima svoj biznis model koji je sukladan njegovom poslu i troškovima te cijene dosta variraju na našem tržištu. Iz iskustva mogu reći da velika većina klijenata požali ukoliko su propustili ovakvu vrstu fotografiranja jer bebice rastu naočigled iz dana u dan, vrijeme ne možemo vratiti, fotografija nam ostane kao najveća i najljepša uspomena na te prve dane bebice a svih ostalih materijalnih stvari se nećemo sjećati ili će postati potpune nebitne naspram fotografija koje će vas vratiti u to vrijeme svaki put iznova 🙂